Englezi opravdali ulogu favorita na startu Mundijala 1Bukajo Saka. Foto: EPA-EFE/Rolex dela Pena

Fudbalska reprezentacija Engleske pobedila je Iran rezultatom 6:2 (3:0) u prvoj utakmici grupe B na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Englezi su dominarali tokom cele utakmice, a pitanje pobednika rešeno je u periodu između 35. i 45. minuta, kada su golovima Belingema (35), Sake (44) i Sterlinga (45), stekli ubedljivu prednost.

U nastavku igre, Engleska je rutinski kontrolisala igru, dok je Iran delovao bezopasno i demoralisano. Svojim drugim golom, Saka je u 62. povećao prednost na 4:0, a najbolji igrač Irana – Taremi uspeo je, prvim šutem svoje ekipe ka golu protivnika, da u 65. smanji rezultat na 4:1.

Do kraja utakmice, „Gordi albion“ je odrađivao posao i sa još dva pogotka, Rašforda u 72. i Griliša u 95. dokusurio rivala.
U poslednjim trenucima meča, Iranci su nagrađeni sa jedanaestercem, posle kojega je Taremi svojim drugom golom na utakmici, postavio konačnih 6:2 za Englesku.

Duel Engleske i Irana, ispostavilo se, bio je mnogo zanimljiviji zbog dešavanja van terena, nego zbog partije koju su prikazali fudbaeri ove dve ekipe.

Uprkos tome što je kapiten „Gordog Albiona“ Hari Kejn mesecima unazad najavljivao da će nositi traku duginih boja, na kraju je bilo dovoljno upozorenje FIFA da će dobiti žuti karton pre početka utakmice, pa da odustane od svoje hrabre podrške seksualnim manjinama.

S druge strane, Iranci su svoje obećanje ispunili i nisu pevali himnu svoje zemlje, protestujući na taj način zbog surovosti iranske policije prilikom suzbijanja nedavnih protesta.

Ipak, na terenu, ekipa selektora Gereta Sautgejta prikazala je mnogo bolju partiju od svog rivala u prvom meču na Mundijalu.

Od prvog do poslednjeg trenutka bili mnogo bolji tim u duelu sa jednom od najboljih azijskih selekcija, a u tome im je pomogla i činjenica da se već u 9. minutu povredio golman Iranaca Beiranvand.

Njegova zamena Hoseini u nekoliko navrata bio je direktan krivac za golove koje je primio njegov tim.

U drugom meču grupe B sastaju se SAD i Vels, a ovaj meč je na programu večeras od 20 časova.

Grupa B

Engleska – Iran 6:2
(Belingam 35, Saka 45, 62, Sterling 45, Rašford 71, Griliš 90. – Taremi 65, 93. penal)

SAD – Vels 20.00

Engleska  1  1 0 0  3
SAD         0 0 0 0 0
Vels         0 0 0 0 0
Iran         1  0 0 1  0

Sledeće kolo (25.11.): Vels – Iran, Engleska – SAD

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari