BBC na meti kritika zbog prenosa ceremonije svečanog otvaranja Mundijala: Hteli ste da sakrijete predivne citate iz Kurana 1Morgan Frimen i Ganim al-Muftah. Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Javni servis Velike Britanije (BBC) našao se na meti kritika javnosti zato što nije emitovao ceremoniju otvaranja Svetskog prvenstva u Kataru na svom glavnom programu, prvom kanalu BBC One.

BBC je izveštavao sa ceremonije otvaranja na svojim manje gledanim kanalima, uključujući i opciju „crveno dugme“ za pretplatnike posebnog paketa usluga, kao i na sportskoj kategoriji svoje aplikacije „iPlayer“.

Ceremoniju otvaranja vodio je američki glumac Morgan Frimen, a veliki deo ceremonije bio je posvećen prihvatanju različitosti.

Značajan deo nastupa Morgana Frimena bilo je njegovo rukovanje i razgovor sa ambasadorom Svetskog prvenstva Ganimom al-Muftahom, koji pati od retke bolesti kičme.

Upravo u tom trenutku BBC je direktno prenosio utakmicu ženske Superlige Engleske između Čelsija i Totenhema, da bi tek po njenom završetku prvi program počeo prenos ceremonije otvaranja Mundijala.

Na svojim društvenim mrežama tokom trajanja ceremonije BBC je objavio četvorominutni video koji podseća na Gej igre 1982. godine, koje su organizovali bivši olimpijci kako bi istakli problem homofobije u sportu.

Kada je na BBC One počeo prenos iz Katara voditelji Geri Lineker, Aleks Skot i Alan Širer u prvi plan istakli su optužbe na račun zemlje domaćina, koje Mundijal prate praktično od saznanja da će Katar biti domaćin.

„To je najkontroverznije Svetsko prvenstvo u istoriji, a lopta se još nije ni zakotrljala“, rekao je Lineker, bivši kapiten engleske reprezentacije u uvodnom izlaganju.

„Od trenutka kada je FIFA odabrala Katar 2010. godine, najmanja nacija koja je bila domaćin najvećeg fudbalskog takmičenja suočila se sa velikim pitanjima. Od optužbi za korupciju u prosecu konkurisanja do tretmana radnika migranata koji su radili na izgradnji stadiona na kojima su mnogi izgubili život“, dodao je Lineker.

 

Teme voditelja tokom prenosa su bile i ljudska prava, rodna ravnopravnost i položaj homoseksualaca u Kataru.

„Homoseksualnost je tamo ilegalna, ženska prava i sloboda izražavanja su prikriveni. Imamo i tu odluku od pre šest godina da se Svetsko prvenstvo igra tokom zime, a ne tokom leta. Iza svega toga, turnir mora da se odigra, gledaće se širom sveta, ljudi će uživati u njemu. Držite se fudbala, kaže FIFA. Pa, hoćemo, makar na nekoliko minuta“, rekao je tokom prenosa Skot.

Katar je domaćinstvo dobio pre 12 godina i prva je zemlja na Bliskom istoku koja organizuje Mundijal. Tokom tih 12 godina u Kataru su reformisani zakoni o radu, sistem dozvole za izlazak iz zemlje, koji su zloupotrebljavali mnogi poslodavci, uvedena je minimalna plata, kao i novi propisi o radu na velikoj toploti.

U izveštaju objavljenom ovog meseca Međunarodna organizacija rada navela je da je Katar postigao napredak u reformama u poboljšanju radnih i životnih uslova za stotine hiljada radnika, ali je istakla da su i dalje prisutni izazovi kada je reč o njihovoj primeni.

Organizatori Svetskog prvenstva poručuju da su svi navijači, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, dobrodošli u Katar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari