Vrhunski golman primitivnog ponašanja: Ko je Emilijano Martinez, najbolji čuvar mreže Mundijala u Kataru? 1Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel. Ilustracija: R. Topalović

Čuvar mreže Argentine Emiliano Martinez proglašen je za najboljeg golmana Svetskog prvenstva u Kataru.

Nagrada koju FIFA od 1994. godine dodeluje najboljim golmanima Mundijala nosila je ime Lav Jašin po čuvenom sovjetskom golmanu, ali u vremenu poništavanja svega, čak i značajnog iz ruske istorije, sporta i kulture, zbog agresije te zemlje na Ukrajinu, promenjena u jednostavno – Zlatna rukavica.

Lav Jašin doduše možda ni ne zaslužuje da nepristojni čuvar mreže „gaučosa“ ponese nagradu s njegovim imenom, pošto je svoje odbrane zasenio ponašanjem na finalnom meču i posle njega.

Fudbalski svet zgrozio se odmah po uručenju njegovim prislanjanjem Zlatne rukavice na međunožje i simuliranjem polnog odnosa pred više od 90.000 gledalaca na stadionu i višemilionskim televizijskim auditorijumom. Na taj način je primitivnim gestom ušao u probrano društvo velikana poput Mišela Prudoma, Fabijena Barteza, Olivera Kana, Ikera Kasiljasa, Đanluiđija Bufona, Manuela Nojera i Tibe Kurtoe.

Vrhunski golman primitivnog ponašanja: Ko je Emilijano Martinez, najbolji čuvar mreže Mundijala u Kataru? 2
Foto: EPA-EFE/Tolga Bozoglu

Brukanje na dodeli posle finala nije mu bilo dovoljno, pošto se u javnosti pojavio i snimak kako u svlačionici zaustavlja slavlje saigrača i traži minut ćutanja za Klijana Mbapea, francuskog igrača koji mu je u finalu dao četiri gola (uključujući i penal seriju).

Rođen je 2. septembra 1992. u Mar del Plati, a prve fudbalske korake napravio je u Independienteu. Argentinu napušta kao maloletnik jer je, kako kaže, to bio jedini način da porodicu izvuče iz siromaštva. Sa 16 godina dobija stipendiju Arsenala i seli su u London, a sa 18 potpisuje profesionalni ugovor sa „tobdžijama“. Potom sledi skoro cela decenija pozajmica u niželigaške klubove: Oksford junajted, Šefild Vendsdej, Roteram, Reding…

Do 2020. za Arsenal uspeva da upiše tek 15, uglavnom manje bitnih utakmica. Karijeru vrednu pažnje počinje da ostvaruje tek sa 28 godina, kada prelazi u Aston Vilu, gde odmah postaje prvi golman. Prvi put na gol reprezentacije staje tek sa 29 godina, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Katar. Prošle godine sa „gaučosima“ osvaja Kopa Amerika, gde takođe dobija nagradu za najboljeg golmana.

Oženjen je od 2017. godine Amandom Martinez sa kojom ima sina Santija i ćerku Avu. Kao tinejdžer, dok je branio u Independienteu, bio je jedan od glavnih glumaca u telenoveli „Moja porodica je kao crtani film“. Zbog toga i danas nosi nadimak Crtani. Na terenu konstantno provocira protivnike i igra na „tankoj žici“ crvenog kartona. Sudije su mu u Kataru više puta progledale kroz prste, uključujući čak i u finalu namerno šutiranje lopte na drugi deo terena neposredno pre nego što su francuski fudbaleri trebali da izvedu ključne jedanaesterce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari