"Nema govora o izbacivanju sa Mundijala": Mirko Poledica tvrdi da Srbija ne mora da drhti zbog eventualne kazne FIFA 1photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Sagovornorik Danasa i predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije „Nezavisnost“ poznaje istorijat sankcija Međunarodne fudbalske federacije u sličnim slučajevima.

Zastava sa mapom Kosova u bojama trobojke Srbije, s natpisom „Nema predaje“, raširena i uslikana u svlačionici naših fudbalera uoči meča prvog kola G grupe Svetskog prvenstva u Kataru, podigla je toliku prašinu da se proteklih dana više pričalo o tom prizoru nego o 0:2 protiv Brazila i inferiornom položaju Orlova u duelu sa Kariokama.

Prvo su reagovali ljubitelji fudbala sa Kosova i iz Albanije, a onda je Fudbalski savez Kosova, uz podršku tamošnjeg ministarstva za sport i Olimpijskog komiteta, podneo tužbu protiv FS Srbije, zahtevajući kazne zbog iskazane „mržnje, genocidnog stava, agresije…“. da bi se potom navijači i mediji u Srbiji uplašili drakonskih kazni FIFA, sa sve izbacivanjem sa Mundijala, kao najgorom opcijom.

„Prvo, procedura FIFA je jednostavna i kaže da je njena Disciplinska komisija dužna da otvori postupak, na osnovu svake primljene tužbe. Ono što nam je nepoznanica jesu zahtevi kosovske strane, jer se iz medijskih istupa njenih predstavnika moglo samo čuti šta ih je pogodilo i na šta su se žalili.

Nadalje, disciplinci moraju utvrditi kako je pomenuta zastava dospela u svlačionicu srpske reprezentacije, recimo da li ju je neko uneo bez znanja igrača i stručnog štaba. Trebalo bi imati na umu i da je Kosovo punopravni član FIFA i UEFA, mada je to postalo protivno Statutima ovih organizacija.

Najzad, biće zanimljivo videti kako će se biti tretirano postavljanje zastave unutra, a ne na tribinama, kao što inače biva…“, komentariše za Danas prvi čovek SPFN Mirko Poledica.

Naš sagovornik nema informacije iz prve ruke, ali član Evropskog borda FIFPro, kao fudbalski radnik upućen u FIFA regualativu, ne očekuje drakonske kazne za FSS. Naprotiv.

„Nema potrebe da se javnost u Srbiji previše uzbuđuje oko ovoga. Poznavajući praksu sankcionisanja u slučajevima slične vrste, očekujem da će kazna biti novčana. Ili će tužba biti odbačena, ukoliko odluka ne bude osuđujuća. Nema govora o izbacivanju sa Mundijala ili oduzimanju bodova u sledećem kvalifikacionom ciklusu“, siguran je Poledica.

Par dana posle isticanja pomenute zastave, navijači Hrvatske su sa tribina na razne načine vređali golmana Kanade, Milana Borjana, na konto srpske nacionalnosti čuvara mreže Crvene zvezde koji je svojevremeno sa porodicom pobegao iz, ratom zahvaćene, Hrvatske.

„Nije poznato da li je delegat meča registrovao ta dešavanja u svom izveštaju sa susreta Kanade i Hrvatske, ni da li se neko žalio FIFA zbog uvreda na račun Borjana. Tako da je pitanje da li će uopšte biti pokrenut disciplinski postupak. Lično, mislim da neće, odnosno da je FIFA malo tolerantnija prema takvim stvarima dok traju Mundijali. A i manje je upućena od UEFA u balkansku problematiku“, zaključuje predsednik SFPN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari