Fudbalski savez Kosova podneo žalbu zbog zastave sa natpisom „Nema predaje“: Zahtevamo da FIFA kazni FSS 1Foto: EPA/STEFFEN SCHMIDT

Fudbalski savez Kosova (FSK) podneo je žalbu FIFA zbog „agresivnog ponašanja“ reprezentacije Srbije, odnosno zbog postavljanja zastave na kojoj je prikazano Kosovo u bojama Srbije i natpisom „Nema predaje“, za koju navode da se nalazila u svlačionici srpskih fudbalera pre utakmice Srbija-Brazil na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022, prenosi KoSSev.

Taj navodni akt FSK nazvao je „šovinističkim“ i poručio da tome nije mesto na sportskoj priredbi, a „još manje u objektima u kojima se održava najveći događaj svetskog fudbala“.

Savez je od FIFA zatražio hitno sankcionisanje radnji koje „šire mržnju među narodima i protivne su ljudskim vrednostima“.

„Fudbal, kao najpopularniji sport na svetu, prenosi vrednosti jedinstva i suštinu podele, dok se ovaj agresivni čin ne poklapa sa takvim vrednostima, pa mora biti kažnjen“, naveo je Savez.

Ujedno smatraju da bi Svetsko prvenstvo trebalo da bude mesto gde prevladavaju pozivi na mir, dok se Evropa i svet suočavaju sa krizom usled rata u Ukrajini.

„Neprihvatljivo je da ovaj čin prođe u tišini, stoga snažno zahtevamo da FIFA striktno primenjuje svoja pravila i kazni Fudbalski savez Srbije zbog ovog agresivnog postupka i protiv vrednosti koje fudbal prenosi“, zaključio je FSK.

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrulah Čeku kritikovao je danas reprezentaciju Srbije, a Olimpijski komitet Kosova takođe je uputio žalbu Fifi.

Podsećamo, fotografija iz svlačionice reprezentacije Srbije, na kojoj se vidi zastava sa mapom kosova i porukom „Nema predaje“, izazvala je burne reakcije Albanaca na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari