"Ne daj bože da smo pobedili pa ispali, treba biti dostojanstven sada": Dragan Stojković o "bolnom" ispadanju sa Mundijala 1foto. Starsport

Selektor A tima Srbije, posle poraza od Švajcarske (2:3), podvukao crtu ispod brze eliminacije sa Svetskog prvenstva.

Šef stručnog štaba Orlova najavljivao je visoke domete u Kataru, ali je sa svojim izabranicima pretrpeo ovaj i poraz od Brazila (0:2), dok je jedini bod u G grupi osvojen protiv Kameruna (3:3).

„Sigurno da ovo nije rezultat kojem smo se nadali, ali s obzirom na sve probleme koje smo imali od dolaska na prvenstvo, imajući u vidu fizičku pripremljenost igrača, a učinili smo sve da vratimo da budu u servisu ekipe, očigledno da je to bio suviše veliki problem za nas. Momci su se borili koliko su mogli, dali sve od sebe, ali za ovaj nivo takmičenja to nije dovoljno“.

Otkrio je Piksi i šta je rekao igračima u svlačionici u kojoj se posle meča zadržao duže od 45 minuta.

„Treba biti dostojanstven i u uspesima i porazima. Imali smo period od skoro dve godine uspeha, sada je došao pad. Pružio sma ruku igračima i rekao da moramo da budemo veliki i kada nam ne ide. Mirna je atmosfera, momci su pružili maksimum s obzirom na stanje u kojem su. Nekima moram da skinem kapu, mnogi drugi ne bi ni pomislili da igraju. Bio sam vrlo zabrinut“.

Nekada vrhunski fudbaler objasnio je gde je bio glavni problem u igri na Mundijalu.

„Sigurno da smo imali probleme u toj defanzivnoj igri, ali sada je to već za dublju analizu, ipak je ovo SP i morate da imate pre svega sve igrače skroz zdrave, u top formi, u zdravstvenom stanju u kojem su bili u kvalifikacijama za SP. Mi nismo imali sreće sa tim stvarima i bio sam vrlo neraspoložen i zabrinut još kada smo krenuli na put za Bahrein. Imao sam tačnu sliku stanja igrača i znao sam da će biti jako teško napraviti neki bolji rezultat“.

Na konstataciju da je Kamerun dobio Brazilce (1:0) i da Tadić i ekipa ispali čak i da su savladali Švajcarce, Stojković je imao da kaže…

„Ne daj bože da smo pobedili, a da nismo prošli, to bi bilo još bolnije. Bio sam iznenađen kad sam čuo da je Kamerun pobedio. Ali kad vidite ko je sve završio takmičenje – velika Nemačka, Belgija, Danska, Urugvaj – vidite da je ovo SP vrlo nepredvidivo. Realan sam čovek, zaista sagledavam stvari na takav način. Ne može se igrati SP, a da niste spremni 100 odsto i da nemate sve igrače, pogotovo ključne igrače.

To je preveliki problem za naš tim. Mi nemamo 50-100 igrača, nego određeni fond koji je perfektno odigrao kvalifikacije, zasluženo došao ns SP i u ovom momentu u kojem smo došli u Katar, očekivati više od ovoga, zaista je bilo teško. Želje su jedno, a mogućnosti drugo. Znao sam to. Niti sam previše razočaran, niti mogu da tražim od igrača više kad znam u kakvom su stanju“.

Piksi je podvukao da nije problem bio samo u poslednjoj liniji, mada su posledice istog bile najvidljivije i najfatalnije.

„Mi napadamo i branimo se kao tim, svi moraju da učestvuju u igri, ali da kažemo – da, okrenuli smo rezultat na 2:1 i opet nismo igrali dobro u odbrani. Takve stvari na ovom nivou takmičenja su zabranjene. Ako ponavljate takve greške, onda je teško pobediti. Ali u budućnosti moramo da radimo naporno, da uradimo sve da rešimo problem“, zaključio je selektor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari