Ronaldo u Kataru igra svoje zadnje Svetsko prvenstvo, ali nije jedini: Kojim će još igračima ovo biti poslednji Mundijal u karijeri? 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

Portugalac Kristijano Ronaldo i Argentinac Lionel Mesi su među nekolicinom fudbalera koji se nadaju uspehu u Kataru na verovatno svom poslednjem Svetskom prvenstvu.

Pored njih dvojice, tu su i Robert Levandovski, Luis Suares, Luka Modrić, Dani Alves, Manuel Nojer i Tomas Miler.

Kristijano Ronaldo (Portugal)

Možda ne zvuči dobro za rivale Portugala u Grupi H, ali 37-godišnji Ronaldo je izdržao dosadašnji deo frustrirajuće sezone u Mančester junajtedu i biće nestrpljiv da pokaže šta može u Kataru. Ronaldo je već najbolji strelac na reprezentativnom nivou u istoriji sa 117 golova, a odigrao je i 191 rekordnu utakmicu za Portugal.

Petostruki osvajač Zlatne lopte je postizao golove gde god da je igrao, bilo u svom prvom mandatu u Junajtedu, trofejnom boravku u Real Madridu ili u pomaganju Juventusa da osvoji dve titule u Seriji A, pre povratka u Premijer ligu. Međutim, njegov povratak na Old Traford nije prošao onako kako bi on želeo.

Ronaldo je postigao samo jedan gol u Premijer ligi ove sezone i u većini slučajeva je u igru ulazio sa klupe.

Cristiano Ronaldo
foto EPA-EFE/PETER POWELL .

Lionel Mesi (Argentina)

Toliko nade Argentina polaže na malog umetnika iz Rosarija. Mesi (35) je nadmašio Ronalda sa sedam Zlatnih lopti, sve osim poslednje osvojene zbog izvanredne igre u Barseloni. Sada u Pari Sen Žermenu, Mesi nije bio ni u užem izboru od 30 igrača za Zlatnu loptu 2022.

On je, međutim, vratio svoju formu ove sezone. Bio je blizu osvajanja Svetskog prvenstva 2014. kada je Argentina stigla do finala, ali je nakon toga uspeo da 2021. godine osvoji Kup Amerike, svoj prvi veliki trofej sa nacionalnim timom.

Ronaldo u Kataru igra svoje zadnje Svetsko prvenstvo, ali nije jedini: Kojim će još igračima ovo biti poslednji Mundijal u karijeri? 2
foto EPA-EFE/Ian Langsdon

Robert Levandovski (Poljska)

Levandovski (34) možda nikada nije dobio zasluge koje zaslužuje u senci Mesija i Ronalda. Levandovski je „tiho“ postizao golove za Borusiju iz Dortmunda i Bajern iz Minhena i sakupio ukupno 312 pogodaka u 384 nastupa, pre nego što se preselio u Barselonu.

On je neprikosnoveni lider Poljske, kapiten tima i rekorder sa 76 golova, uključujući i devet tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, u 134 nastupa. Levandovski još nije postigao gol na Svetskom prvenstvu.

Na svom jedinom nastupu do sada, u Rusiji 2018, Poljska je eliminisana posle grupne faze.

Ronaldo u Kataru igra svoje zadnje Svetsko prvenstvo, ali nije jedini: Kojim će još igračima ovo biti poslednji Mundijal u karijeri? 3
Foto: EPA-EFE/ LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT

Luis Suares (Urugvaj)

Najbolji strelac Urugvaja svih vremena sa 134 gola, 35-godišnji Suares će igrati na četvrtom Svetskom prvenstvu. Biće to njegovo prvo Svetsko prvenstvo na koje dolazi iz urugvajskog Nasionala, nakon sjajne karijere u Ajaksu, Liverpulu, Barseloni i Atletiko Madridu.

Suares je vraćen kući sa Svetskog prvenstva 2014. jer je tokom utakmice grupne faze ugrizao italijanskog defanzivca Đorđa Kjelinija za rame. Suares je pomogao Atletiku da osvoji titulu prvaka Španije u svojoj prvoj sezoni u klubu 2021. godine, a ostajao je još jednu sezonu pre nego što se vratio u Nasional.

Igrao je protiv Kristijana Ronalda u Primeri, a trebalo bi ponovo da se sastanu 28. novembra u Kataru.

Ronaldo u Kataru igra svoje zadnje Svetsko prvenstvo, ali nije jedini: Kojim će još igračima ovo biti poslednji Mundijal u karijeri? 4
EPA-EFE/Gaston Britos

Luka Mordić (Hrvatska)

Modrić (37) je jedan od onih igrača koji izgleda da sa godinama postaju sve bolji. Sada u svojoj desetoj sezoni u Real Madridu, Modrić je odigrao ključnu ulogu u deceniji uspeha tog kluba, osvojivši pet titula Lige šampiona i tri titule prvaka Španije za to vreme.

Takođe je osvojio Zlatnu loptu 2018. godine i prvi put od 2007. godine prekinuo niz Mesija i Ronalda. Za Hrvatsku je on jednako važan – svevideći kontrolor u sredini, pokretačka snaga koja je pomogla timu da stigne do finala Svetskog prvenstva 2018.

Iako je Hrvatska izgubila od Francuske u tom finalu, Modrić je dobio Zlatnu loptu za najboljeg igrača turnira. Ovo će mu biti peto Svetsko prvenstvo.

Ronaldo u Kataru igra svoje zadnje Svetsko prvenstvo, ali nije jedini: Kojim će još igračima ovo biti poslednji Mundijal u karijeri? 5
foto EPA-EFE/YOAN VALAT

Dani Alves (Brazil)

Jedan od najboljih napadačkih desnih bekova koji je ikad igrao ovu igru, 39-godišnji Alves je odlučan da završi reprezentativnu karijeru na visokom nivou, posebno nakon što je propustio poslednje Svetsko prvenstvo zbog povrede kolena.

Alves je igrao na samo dva Svetska prvenstva, 2010. i 2014. godine. Došao je do izražaja zbog svoje brzine tokom boravka u Sevilji, pre nego što je prešao u Barselonu 2008. Proveo je osam godina u katalonskom klubu osvajajući brojne trofeje, pre nastupa u Juventusu i Pari Sen Žermenu, zatim u Sao Paolu, pre povratka u Barselonu prošle godine.

Ove godine je prešao u meksički klub Pumas.

Ronaldo u Kataru igra svoje zadnje Svetsko prvenstvo, ali nije jedini: Kojim će još igračima ovo biti poslednji Mundijal u karijeri? 6
EPA-EFE/Isaac Esquivel

Manuel Nojer (Nemačka)

Nojer je nesumljivo jedan od najboljih golmana iz Nemačke, zemlje koja je godinama bila razmažena vrhunskim čuvarima mreže kao što su Oliver Kan, Jen Leman, Harald Šumaher i Sep Majer.

Uprkos velikoj konkurenciji u vidu Marka Andrea ter Stegena i Kevina Trapa, 36-godišnji Nojer je zadržao status broj jedan još od Svetskog prvenstva 2010. Kapiten minhenskog Bajerna je izabran za golmana turnira kada je Nemačka osvojila titulu prvaka 2014.

Ovogodišnji turnir će biti njegovo četvrto Svetsko prvenstvo.

Ronaldo u Kataru igra svoje zadnje Svetsko prvenstvo, ali nije jedini: Kojim će još igračima ovo biti poslednji Mundijal u karijeri? 7
EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Tomas Miler (Nemačka)

Miler je postigao pet golova na Svetskom prvenstvu 2010. i od tada je skoro uvek prisutan u timu Nemačke i Bajernu. Nakratko ga je tadašnji selektor Joahim Lev „ispustio“ 2019. godine u neuspešnoj rekonstrukciji tima, nakon lošeg rezultata na šampionatu u Rusiji.

Ali, 33-godišnji Miler je ponovo pozvan u nacionalni tim za prošlogodišnje Evropsko prvenstvo i uspostavio se kao lider.

Kada ne postiže golove na njegov tipičan način – oduvek je imao neverovatnu sposobnost da bude na pravom mestu u pravo vreme – Miler se može videti kako ohrabruje svoje saigrače i daje savete mlađim igračima.

Ronaldo u Kataru igra svoje zadnje Svetsko prvenstvo, ali nije jedini: Kojim će još igračima ovo biti poslednji Mundijal u karijeri? 8
EPA-EFE/Martin Divisek

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari