Holanda povreda sputala da istraje u trci: Kristijano Ronaldo najzad ponovo najbolji strelac godine 1Foto: EPA-EFE/RODRIGO ANTUNES

Samo je još norveška gol-mašina Erling Holand, ubojiti napadač evropskog prvaka Mančester sitija, imao šansu u trci s portugalskim asom Kristijanom Ronaldom za zvanje najboljeg strelca sveta u kalendarskoj godini po učinku u klubu i reprezentaciji, ali ga je sputala povreda.

Do peha igrao je u svih 15 utakmica u Premijer ligi Engleske, u svih pet u Ligi šampiona i u okršajima za domaći i evropski Superkup, a na klupi je ostao samo u duelu šesnaestine finala Kupa ligaša, kada je Njukasl na svom terenu pobedio s 1:0.

Od peha nije ga bilo ni na meču poslednjeg kola u vodećem klupskom takmičenju Evrope s Crvenom zvezdom u Beogradu, propustio je i tri utakmice u engleskom prvenstvu, a ostao je bez iskustva s Mundijala za klubove u Saudijskoj Arabiji, gde je Siti, debitant u tom takmičenju, pobedama i u polufinalu protiv azijskog prvaka Urave iz Japana (3:0) i protiv osvajača južnoameričkog Kupa Libertarores Fluminensea iz Rija (4:0) objedinio evropsku i svetsku krunu.

Mogao da bude najbolji, a ostao četvrti

„Građani“ su u sredu uveče, u 19. kolu Premijer lige, bez Holanda savladali Evertom u Liverpulu (3:1).

Posle utakmice njihov trener Španac Đozep Gvardiola je predočio da na svog najvećeg aduta u napadu neće računati ni na poslednjem meču u godini. Na Etihad u subotu dolazi poslednjeplasirani Šefild junajted.

To znači da Norvežanin ostaje na 50 golova u 2023.

Povreda ga je sputala da pretekne i Engleza Harija Kejna i Francuza Kilijana Mbapea, koji su dali po 52 pogotka do završetka polusezone s Bajernom odnosno Pari Sen Žermenom, a kamoli da se istraje u nadmetanju s Kristijanom Ronaldom.

Portugalac je trenutno na 53 pogotka.

Na čelo je izbio s tri gola u dresu Al Nasra u prethodna dva kola saudijske lige, sva tri iz penala.

Tako je na listi strelaca za ovu sezonu odmakao Aleksandru Mitroviću iz Al Hilala, Al Nasrovom gradskom rivalu iz Rijada. Vodi s 19 pogodaka, što je tri više od svog prvog pratioca.

Holanda povreda sputala da istraje u trci: Kristijano Ronaldo najzad ponovo najbolji strelac godine 2
Foto: EPA-EFE/STR

Ronaldu, kao i Mitroviću, predstoji ligaška utakmica i u predvečerje Nove godine, našem reprezentativcu u petak, a ovome u subotu.

Neponovljivi Mesi

Portugalskom asu, jednom od najupečatljivijih golgetera svih vremena, nije prvi put da je najbolji strelac godine u svetu.

Gledano, recimo, od 2009, a to je bila godina njegovog prelaska iz Mančester junajteda u Real, ubojitiji od ostalih je bio i 2011 (60), 2013 (69), 2014 (61) i 2015 (57).

Zapažen je bio i 2012. s 63 pogotka, ali je i uprkos tome gledao u leđa Argentincu Lionelu Mesiju, koji je tada postigao 91 gol, više nego iko ikada između dve Nove godine.

Na toj večnoj listi ima još legendi s učinkom koji je bolji od Ronaldovog najboljeg.

Nemački bombarder Gerd Miler je dao 85 1972, Kralj fudbala Pele 75 1958, kada je het-trikom u finalu sa 17 godina doneo u Švedskoj Brazilu prvu od pet titula svetskog prvaka, i 72 1965, sve to igrajući i u klubu svog života Santosu, beli Pele Ziko 72 1979, i njihov zemljak Romario isto 72 2000, u godini poslednjeg trijumfa Brazilaca na Mundijalu.

Poljak Robert Levandovski je takođe postigao 69 golova 2021, dok je još bio u Bajernu.

Za prošlu godinu najistaknutiji je bio Mbape s 56 golova, među kojima su i tri u finalu Svetskog prvenstva u Kataru protiv Argentine bili nedovoljni za tron.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari