"Staviću naočare da vas ne vidim!": Gledali smo Brazil - Srbija u jednom kafiću i svedočili tužnom "povratku u realnost" 1Foto: Miloš Zekić / Danas

Dugoočekivani meč između fudbalske reprezentacije Srbije i Brazila ispratili smo u jednom beogradskom kafiću.

Ako ste se, kao i mi, veče pred duel sa kariokama setili da rezervišete mesto kako biste utakmicu pogledali u svom omiljenom lokalu – sigurno ste zakasnili. Svi kafići dupke puni još tri dana unapred. Na kraju smo imali sreće da pronađemo slobodan sto u jednom lokalu kod Vukovog spomenika.

Stigli smo nekih pola sata pre početka utakmice. Znali smo da je jedan jedini prazan sto naš, jer su svi ostali uveliko pristigli.

Startne postave reprezentacija su se pojavile na internetu, pa smo tako čuli prve komentare i reakcije na njih.

"Staviću naočare da vas ne vidim!": Gledali smo Brazil - Srbija u jednom kafiću i svedočili tužnom "povratku u realnost" 2
Foto: Miloš Zekić / Danas

– Pa oni su jezivo dobri, gle kakav napad imaju!

– Igra Mitar, to je bitno. Da nema njega, propali bismo.

– Džaba sve to, uništiće nas čoveče!

Tako je tekla kratka konverzacija za stolom iza nas. I da, napad petostrukog prvaka sveta stvarno jeste za divljenje, ali to nije uticalo na pozitivnu atmosferu u prepunom kafiću. Dresovi reprezentacije, poneka srpska zastava, sve je bilo spremno za reprizu duela sa Svetskog prvensta u Rusiji 2018. Naravno, u nadi za boljim epilogom ovoga puta.

Za slučaj da niste sigurni kada počinje utakmica, ili prosto nemate sat pri ruci, povici “Zvuk, zvuk!” će vam dati znak da je došlo vreme da svu svoju pažnju koncentrišete na ekran najbližeg televizora.

"Staviću naočare da vas ne vidim!": Gledali smo Brazil - Srbija u jednom kafiću i svedočili tužnom "povratku u realnost" 3
Foto: Miloš Zekić / Danas

Kao i uvek, pre početka utakmice se intoniraju himne reprezentacija. Prvi na redu je Brazil. Kroz kadar kamere jedan po jedan prolaze igrači protivničkog tima ispraćeni zvižducima od strane okupljenih sugrađana. Neki su bili opremljeni i pištaljkama. Prolomili su se povici “Staviću naočare da vas ne vidim!” i “Završićete kao u Montevideu!”.

Salve aplauza su najavile himnu naše države koju su svi zajedno otpevali. To je to, sve je spremno za početak.

Svaki dobar potez naših fudbalera je ispraćen ovacijama kao i svaki loš potez igrača Brazila. U centru pažnje je bio Nejmar koji je postao poznat po svom sumnjivom padanju na terenu. Ili što bi rekao jedan od okupljenih:

– Ej, nisam došao u Narodno pozorište!

Uprkos borbi naših reprezentativaca, Brazilci su pronašli put do mreže Vanje Milinkovića-Savića. Podrška našem timu nije jenjavala i nakon primljenog prvog gola. Mada, posle drugog je već malo utihnula. Čuli su se komentari poput „Izgubio sam se, ne mogu više da gledam“ i „Totalno su pali, a i ja sa njima“.

Poslednjih dvadesetak minuta je proteklo u takvoj apatičnoj atmosferi. Da li je to bilo razočarenje ili povratak u realnost, procenite sami. Čekao se samo kraj utakmice.

Na izlasku iz lokala, čujemo diskusiju za stolom do vrata.

– Sa kim igramo sledeću?
– U ponedeljak sa Kamerunom.
– Ne znam ni gde se nalaze, ali naši su!

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje.

"Staviću naočare da vas ne vidim!": Gledali smo Brazil - Srbija u jednom kafiću i svedočili tužnom "povratku u realnost" 4

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari