Vicešampion iz Rusije ili katarska senzacija: Hrvatska i Maroko igraju fudbal za treće mesto na svetu 1EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Poraženi polufinalisti imaju priliku da pobedom završe učešće na ovogodišnjem Mundijalu.

Reprezentacije Hrvatske i Maroka verovale su da mogu ići do samog kraja prvog Svetskog prvenstva u zimsko doba, ali im je realnost servirala utešni meč za bronzanu medalju (17. decembar, 16.00).

Što ne znači da će s manjkom žara ući u svoju drugu bitku u Kataru, odnosno slabije motivacije u odnosu na njihov susret od 23. novembtra, kada su prvom kolu F grupe odigrali bez pobednika i golova.

Luka Modrić i ostatak, redovno, zadnjeg balkanskog Mohikanca na velikim takmičenjima, u novijoj istoriji, nije uspeo da stigne do revanša sa Francuskom, ali kada je već pao ispod tog finala iz Rusije 2018. godine želi da reprizira uspeh sa SP 1998. u Francuskoj, kada su legendarni Miroslav Ćiro Blažević i njegovi izabranici osvojili treće mesto na planeti.

‘Bilo je to veliko priznanje za državu Hrvatsku koja je tek nastala. Početak blistavih fudbalskih uspeha. Sad je ovo malo drugačija stvar, jer smo napravili još veći uspeh sa srebrom pre četiri godine, a svako novo Svetsko prvenstvo znači puno. Možda je ona bronza imala veći značaj, ali ni ova neće biti ništa manje značajna, ako Bog da.

Jako je važno ponoviti uspeh, jer je velika razlika biti treći ili četvrti. Ovo je za nas veliko finale. Velika utakmica i borba za medalju“, ima još elana i energije selektor Zlatko Dalić, kao i svi impresioniran učinkom i utiskom svog zadnjeg protivnika u Kataru.

„Maksimalan respekt za Maroko koji je jedno od najugodnijih iznenađenja, a oni razmišljaju isto kao i mi, pa će igrati s najboljim mogućim sastavom u ovom trenutku kao i mi. Žele biti treći, za jedne i za druge to je veliko finale, a kad pogledamo polufinala, to je bio maksimum za nas i za njih. Ovo je veliko finale malog sveta.

Maroko me podseća na nas pre četiri i po godine. Niko ih nije očekivao ovako visoko, ali su oni svojim kvalitetom i emocijama došli tu gde jesu. Iz utakmice u utakmicu su samo dodatno rasli i mislim da nas očekuje puno teži susret od onog sa otvaranja grupe. Imamo puni respekt i veliko poštovanje prema njima. Pokazuju zajedništvo i nikoga se ne boje“, istakao je neke od vrednosti rivala koji je do polufinala primio samo jedan (auto)gol.

„Veliki sam ljubitelj poseda lopte i tika-take, ali činjenica je da ti čvrstina i brza kontra donose trofej. Što se naše reprezentacije tiče, ovo je možda kraj jedne zlatne generacije, jer ih je došlo 18 novih koji nisu bili u Rusiji, za razliku od njih osam koji su bili s nama kad smo osvojili srebro. Hrvatska ima kontinuitet i ovo što smo do sada napravili ne smemo odbaciti.

Uvek je bitno da nam neko iz ove generacije ostaje u budućnosti kako bi i ti novi igrači učili od njih u budućnosti, kao što je KOvačić rekao da je učio od Modrića“, razmišlja unapred Dalić, koji neće moći da računa na povređenog desnog beka Josipa Juranovića, a možda i još nekog rovitog prvopozivca.

Tek Marokanci žele trijumfalan odlazak iz Katara, jer su poslednjih nedelja ispisali istoriju afričkog fudbala, kao prva reprezentacija sa Crnog kontinenta u Top 4 mundijalske selekcije. Mnogo su se potrošili u ravnopravnom, ali izgubljenom okršaju sa Francuzima, međutim planiraju da još jednom učine ponosnom svoju naciju. I ponovo zasluže hvalospeve ostatka sveta.

„Igrači razumeju da nije isto biti treći ili četvrti. Želimo završiti SP pobedom. Očekuje nas važna utakmica uprkos razočaranju, jer smo se nadali finalu. Daćemo sve od sebe, iako smo psihički i fizički iscrpljeni.

Razmišljam kako sastaviti ekipu, Međutim, nastupićemo čistog srca i čiste glave. Želimo trijumfalno završiti prvenstvo… Ne moram ih motivisati, svaka utakmica i svaki trenutak su važni. Naš cilj je osvojiti bronzu, zbog toga ćemo ići do kraja svojih snaga.

Hrvatska zna da je Maroko vredan poštovanja“, jasan je mladi i nedovoljno poznati marokanski selektor Valid Regragi, koji je posle kvalifikacija došao na mesto (zbog sukoba sa zvezdama tima) smenjenog bosansko-hercegovačkog stručnjaka, jake reputacije, Vahida Halilhodžića.

Njegov izbor startera i rezervi protiv Kockastih zavisće u dobroj meri od lekarskih izveštaja i sopstvenog osećaja u vezi spremnosti pojedinaca da posle šest mečeva u mesec dana odigraju sa 100 odsto snage.

„Sve ovisi o poovredama i poslednjem treningu. Sastaviću najbolju postavu koju mogu. Izgubili smo kapitena Saisa, koji neće igrati. Imamo još nekoliko problema te vrste, iscrpili smo naše igrače, ali svi žele igrati. Neću promeniti previše igrača, jer nikada nije dobro previše menjati sastav… Ne znam što će budućnost doneti, igraćemo i na drugim turnirima, ali ovde još nismo završili posao“.

Strateg Maroka pun je reči hvale za rivala iz daleke zemlje, a naročito za motorina Kockastih i madridskog Reala, visprenog i veštog Luku Modrića.

„Imam veliko poštovanje za tu zemlju i reprezentaciju. Imaju samo četiri miliona stanovnika, a pogledajte koliko su talentovani, pogledajte njihovo zajedništvo. Imaju odličan klupski fudbal, odličan mentalni sklop. Igraju u najboljim klubovima.

Modrić je neverovatan, on ima 37 godina, a vidite kako igra. Modrić je jedan od najboljih igrača na Svetskom prvenstvu i siguran sam da ga želi u stilu završiti… Bili su favoriti u našoj prvoj utakmici. Verujem da smo zavredili poštovanje od tada, kao i da će novi meč biti potpuno drugačiji“, poručuje Regragi, koji očekuje „ravnipravno finale“ Argentine i Francuske, u kom će kao rođeni Parižanin navijati za evropski tim.

 

FIFA DELEGIRALA KATARSKOG SUDIJU

Svet je ostao zatečen, a Hrvatska zabrinuta, izborom glavnog arbitra, jer je Međunarodna fudbalska federacija deljenje pravde poverila nedovoljno iskusnom i dokazanom Abdulrahmanu Al Jasimu iz Katara. Kao glavni sudija ovaj 35-godišnjak je jedinu utakmicu na takmičenju u svojoj zemlji sudio još u prvom kolu grupne faze, između Sjedinjenih Američkih Država i Velsa (1:1). U ulozi četvrtog sudije bio je u dvoboju Portugala i Urugvaja. Al Jasim je FIFA sudija još od 2013. godine, ali nikada nije svirao u pištaljku u meču ranga duela za treće mesto na Mundijalu.

 

PUT HRVATSKE U KATARU

grupna faza

Maroko – Hrvatska 0:0

Hrvatska – Kanada 4:1

Hrvatska – Belgija 0:0

osmina finala

Japan – Hrvatska 1:1 (penalima 1:3)

četvrtfinale

Hrvatska – Brazil 0:0 (u produžecima 1:1, penalima 4:2)

polufinale

Argentina – Hrvatska 0:3

 

PUT MAROKA U KATARU

grupna faza

Maroko – Hrvatska 0:0

Belgija – Maroko 0:2

Kanada – Maroko 1:2

osmina finala

Maroko – Španija 1:0

četvrtfinale

Portugal – Maroko 0:1

polufinale

Francuska – Maroko 2:0

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari