Kazne zatvora zbog pevanja ustaških pesama na fudbalskoj utakmici 1 EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Većina navijača koji su uhapšeni zbog pevanja ustaških pesama na nedavnoj fudbalskoj utakmici između Hrvatske i Turske u Osijeku nepravosnažno je osuđena na zatvorske kazne i jednogodišnju zabranu dolaska na utakmice reprezentacije, javili su večeras hrvatski mediji.

Od 12 navijača koje policija tereti da su na utakmici u Osijeku prošlog četvrtka pevali ustašku koračnicu, osmoro je na sudu u Osijeku kažnjeno s 30 dana, a jedan sa  60 dana zatvora. Dvojici je izrečena uslovna kazna, a jedan je oslobođen.

Prema navodima medija, kazne su izrečene na osnovu video zapisa budući da je „Opus arena“ u Osijeku pokrivena sa 160 kamera.

Policija je ranije saopštila da je pretresom stanova i drugih prostorija 12 osumnjičenih, starosti od 20 do 40 godina, pronašla i oduzela više komada zabranjenog oružja, veću količinu pirotehničkih sredstava, opasna sredstva i sredstva pogodna za napad i nanošenje povreda, kao i oznake koje se poziva na mržnju.

Hrvatski mediji su preneli da je grupa navijača Hrvatske na utakmici u Osijeku pevala ustašku koračnicu „Ustaški se barjak vije“.

UEFA je u subotu pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog fudbalskog saveza zbog toga što su hrvatski navijači u dva navrata koristili pirotehnička sredstva, a naknadno i zbog rasizma i diskriminacije.

Premijer Andrej Plenković osudio je pevanje ustaških pesama na fudbalskim utakmicama i poručio da to rade ljudi koji žele zlo hrvatskoj reprezentaciji. On je najavio da će policija istražiti incident u Osijeku i podneti prijave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari