Klasik već na startu 1Foto: Igokea

U bivšoj Jugoslavili su bezbroj puta igrali važne mečeve; poslednjih godina Cibona je ispala iz šampionskog koleseka, ali i dalje na pomen imena slavnog kluba „svi ustanu“.

Dvostruki prvak Evrope večeras će u Beogradu biti prvi rival Crvene zvezde (20.00) na startu povratničke sezone na vrh ABA lige. Iako na Malom Kalemegdanu izbegavaju svaku priču vezanu za titulu regionalnog šampiona, koju su prošle takmičarske godine izgubili od Budućnosti, posle trogodišnje vladavine, više je nego jasno da će predsednik Nebojša Čović kvalitet urađenog Milana Tomića, novog trenera, i sasvim dobro selektirane ekipe meriti, prevashodno, uspehom u regionalnom takmičenju.

Razumljivo, crveno-beli su tokom leta u dobranoj meri promenili lični opis: temeljno su rekonstruisali centarsku liniju, dok su spoljnu nadogradili odličnim ofanzivcima Reglandom i Beronom, kao i Radanovim i Nenadićem iz FMP. Trener Tomić ima zaista valjan izbor igrača i mogućnost da rotira svih 12 tokom meča. Zbog rostera od 15 košarkaša, postoji mogućnost da pojedini tokom sezone postanu nezadovoljni zbog nedovoljne minutaže i uloge u timu, zbog čega će povratnik u srpsku, samim tim i regionalnu košarku, dobrano morati da poradi na ambijentu u timu.

– Rekao sam i posle prve konferencije da će nam primarni cilj u ABA ligi i Evrokupu biti svaka naredna utakmica. MI ćemo se za svaki meč pripremati posebno, što će važiti i za prvi susret sa Cibonom. Ne bih hteo da pričam o očekivanjima. Želimo da odigramo dobru utakmicu, da navijači budu zadovoljni našom igrom, a na kraju i pobedom. To je jedino što mogu da vam kažem u ovom trenutku – oprezan je bio i suzdržan Tomić pred zvaničan debi na klupi Crvene zvezde.

Crveno-beli su pripremni period završili bez ijednog poraza. Da mogu da se nadmeću sa najboljim u regionu pokazali su dominantnim osvajanjem Superkupa prošle nedelje. Brojni inostrani igrači pokazali su sposobnost i želju da prave razliku na terenu. U Laktašima su se individualnim kvalitetima i iskustvom posebno istakli Regland na pleju i Faje i Perperoglu kao najvažnije opcije na krilnom centru.

– Faje je bio MVP Superkupa, Perperoglua svi znate, on je odigrao fenomenalno svaku utakmicu, kao i Reglend i svi koji su došli… Ali to ništa ne znači u ovom trenutku – svestan je Tomić da takmičarske utakmice imaju posebnu težinu i psihološku refleksiju na igrače.

Činjenici da je Zvezda na najvažnijem predsezonskom turniru – ABA Superkupu – počistila dva velika konkurenta za titulu u regionu ove sezone (Cedevita, Budućnost), trener Tomić nije dao neki poseban značaj. Već je u Laktašima poručio da je to samo početak i da je „abaligaško sunce“ veoma daleko.

– Rekao sam da smo se u Olimpijakosu šalili da je bolje da se pobeđuje nego da se gubi, tako da sam zadovoljan igrom i svim igračima. Zadovoljan sam kako su prošli pripreme, prijateljske utakmice i Superkup. Nemam zamerki ni na jednog igrača, niti člana stručnog štaba, sve ide kako smo zacrtali pre početka priprema – poručio je stručnjak koji je spreman da pojedincima poput Nemanje Nenadića promeni uloge i učini ih daleko produktivnijim.

Davidovac mnogo bolje

Zbog zdravstvenih problema Dejan Davidovac je praktično čitav pripremni period bio van takmičarskog ritma. Radio je individualno, ne odigravši nijednu prijateljsku utakmicu, zaključno sa Superkupom ABA lige u Laktašima: „Davidovac je mnogo bolje. U sredu je odradio prvi trening sa kontaktom, u jednom delu je učestvovao u igri ‘pet na pet’, tako da sve ide po planu. Neće biti u ekipi, jer je dosta rano, smatram da igrač mora bar nedelju dana da bude u treningu pre nastupa“, raportirao je Tomić.

Lazić: Da počnemo kako treba

U svojoj drugoj sezoni kao kapiten Crvene zvezde, Branko Lazić nije želeo da se pred start takmičarske 2018/19 razmeće rečenicama koje bi većem delu javnosti mogle da deluju preambiciozno: „Ekipa je i ove godine sastavljena od dosta novih igrača, bilo je dosta promena, čak i u stručnom štabu, ali smo uspeli u ovih mesec i po dana da se pripremimo, da napravimo jednu dobru ekipu i da početak sezone dočekamo spremni. Ostaje nam još jedan trening da završimo dodatne pripreme i da večeras izađemo na teren i startujemo onako kako treba“, naglasio je najtrofejniji košarkaš u istoriji Zvezde.

Rozić: Tri kluba štrče

Petnaestu sezonu zaredom Marin Rozić igraće u dresu Cibone. U svojoj 35. godini bivši reprezentativac Hrvatske ni sam ne zna koliko je puta gostovao u Beogradu. Na početku takmičarske 2018/19 Rozić je poslao poruku velikog respekta prema Zvezdi, podvukavši tri tima koja bi kvalitativno trebalo da se izdvoje u odnosu na ostatak konkurencije: „Kreće nova sezona, prvu utakmicu idemo na gostovanje u Beograd. Pre početka ABA lige evidentno je da tri kluba štrče, kako kvalitetom tako i budžetom. To su Cedevita, Budućnost i Crvena zvezda. Što se tiče Crvene zvezde poznato je da ona igra čvrstu i agresivnu odbranu. Mi idemo odigrati najbolje što možemo, bez nekih velikih očekivanja i da vidimo gde smo u odnosu na jednu evroligašku ekipu, bez obzira što neće igrati Evroligu ove godine“, stava je Rozić.

Raspored 1. kola

Olimpija – Mornar 18.00

Crvena zvezda – Cibona 20.00

subota

Cedevita – Partizan 20.00

nedelja

Igokea – Mega 17.00

ponedeljak

FMP – Zadar 18.00

Budućnost – Krka 21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari