Ključ u prva dva meča 1Foto: STARSPORT

Priželjkivali su na Malom Kalemegdanu, još od formiranja ekipe za takmičarsku 2018/19, da u aprilu dođu u situaciju da se Budućnosti revanširaju za prošlosezonski poraz u finalu ABA lige.

Kvalitativno najbolji i jedini evroligaši u poslednje četiri sezone iz regiona, od 12. aprila odlučivaće o novom šampionu ABA lige, samim tim i učesniku u najelitnijem takmičenju naredne sezone.

U seriji na tri pobede, po sistemu 2-2-1, Crvena zvezda kao ekipa koja će imati prednost domaćeg terena, imaće praktično dva mala finala 12. i 14. aprila. U Zvezdi sigurno i dalje izučavaju prošlosezonsku finalnu seriju; doživljen brejk u prvom susretu koštao ih je na kraju titule. Crveno-beli su zbog tok „kiksa“ postali jedini tim koji je u poslednje četiri sezone ispustio prednost domaćeg terena u plej-ofu.

Ako se pogleda učinak Crvene zvezde ove sezone u ABA ligi, ne samo zbog jedinog poraza u regularnom delu protiv Cedevite u Zagrebu, jasno je da su crveno-beli bili posebno dominantni na domaćem terenu. Perfektnih 11-0 u regularnom delu, uz dve pobede nad Partizanom u polufinalu plej-ofa, kao i prosečna razlika od 18,6 poena, ilustracija su dominacije crveno-belih u hali „Aleksandar Nikolić“. Defanzivno ubedljivo najbolji tim – prosek od svega 70 poena po meču, Zvezda je u bivšem Pioniru rivalima dozvoljavala samo 69 poena, što je takođe parametar koji jasno pokazuje svu bitnost prve dve utakmice u finalu plej-ofa.

Crveno-beli su takođe oba puta pobedili Budućnost u regularnom delu sezone; Podgoričani doduše nisu bili u istom sastavu; između duela pojačali su se Norisom Kolom, DŽejmsom Belom i Gogom Bitadzeom, dok je kasnije stigao i korpulentni centar Devin Vilijams.

Opterećeni povratničkim učešćem u Evroligi, izabranici Jasmina Repeše često su na gostujućim terenima ABA lige delovali kao tim sklon određenim kalkulacijama i čuvanju energije igrača za neke važnije utakmice. Budućnost je u regularnom delu čak pet puta izgubila van Podgorice, a posebno se pamte indolentni pristupi na gostovanjima Ciboni i Krki. Trener Repeša nije se libio da javno prozove pojedince koji su se štedeli u odbrani – posebno Norisa Kola, svestan da prosek od 75,5 poena primljenih u gostima pokazuje određene defanzivne limite ekipe, koje bi u Crvenoj zvezdi mogli lako da materijalizuju.

Dolascima pomenutog Kola, Bela, Bitadzea i Vilijamsa, Budućnost je ofanzivno postala znatno potentnija ekipa, međutim prosek od 17,52 asistirana poena ipak pokazuje da osim Nemanje Gordića, u timu malo ko vodi računa o tome kako saigraču izgraditi najbolju poziciju za šut ili ulaz. Debi po novom evroligaškom sistemu ogolio je sve slabosti Podgoričana, koji su takmičenje završili sa svega šest trijumfa, bez ijedne pobede u gostima.

Od početka u Pioniru

Finalna serija plej-ofa ABA Lige će ipak početi u hali „Aleksandar Nikolić“. Prethodnih dana bilo je neizvesnosti o tome gde će Crvena zvezda ugostiti Budućnost u prvoj utakmici finala zbog toga što je u toj hali bio zakazan duel futsal reprezentacije Srbije protiv Brazila, spominjao se Železnik, čak i promena termina. Prvi meč finala između Zvezde i Budućnosti biće odigran 12. aprila Pioniru, dok će futsaleri Srbije prijateljsku utakmicu igrati protiv Brazila igrati u „Štark areni“. Kako se navodi na portalu „Futsal Srbija“, Fudbalski savez Srbije je odlučio da meč sa „selekaom“ premesti u veću halu zbog velikog interesovanja, pošto je već rezervisano 5.000 ulaznica za spektakl protiv najbolje futsal reprezentacije sveta. Crvena zvezda će imati prednost domaćeg terena (sistem 2-2-1) i Budućnost će dočekati 12. i 14. aprila u hali „Aleksandar Nikolić“, dok se potom serija seli u Podgoricu (17. i 19. april). Eventualna majstorica, pošto se igra na tri pobede, takođe bi se igrala u Beogradu i predviđena je za 22. april.

Partizan ne odustaje od EL

Ambicija da se Partizan već ove sezone plasira u Evroligu, osvajanjem ABA lige, ugasila se ubedljivim porazom od Crvene zvezde u majstorici polufinala plej-ofa. Ali Ostoja Mijailović najavio je da će crno-beli nastaviti da se bore za povratak u Evroligu – diplomatskim putem. Predsednik Partizana smatra da će šanse za dobijanje specijalne pozivnice postojati ukoliko Valensija u finalu Evrokupa, u seriji na dva meča, bude bolja od Albe. Španija je u sezoni 2017/18 iskoristila šansu da nastupi u Evroligi sa čak pet timova – Real, Barselona i Baskonija igrali su po ugovoru, Unikaha kao osvajač Evrokupa, a Valensija kao najbolje plasirani tim domaćeg prvenstva, ne računajući timove sa unapred obezbeđenim mestom. Međutim, direktor Evrolige Đordi Bertomeu najavio je da će ubuduće maksimalan broj klubova iz jedne zemlje biti četiri, što znači da bi Valensija trijumfom nad Albom u finalu Evrokupa popunila tu kvotu. Mesto ostavljeno za Endesa ligu u tom slučaju bi se pretvorilo u „vajld kard“, ali daleko od toga da bi se Partizan automatski našao nadomak cilja. Evroliga će od naredne sezone, umesto 16, imati 18 klubova.

Osam meseci Evrolige

Čelnici Evrolige i Unije evroligaških igrača postigli su dogovor o promenama kalendara takmičenja za sezonu 2019/20. Mečevi prvog kola zakazani su za 3. i 4. oktobar ove godine, a poslednje 34. kolo (broj klubova povećava se sa 16 na 18) na programu je 9. i 10. aprila 2020. Četvrtfinale plej-ofa, najviše u pet utakmica, igraće se od 21. aprila do 6. maja, a prvaka Evrope dobićemo na Fajnal-foru od 21. do 24. maja. Dogovoreno je i da u nedeljama sa duplim programom svaki tim tokom sezone jednom bude domaćin, a jednom gost u dva uzastopna kola (utorak-četvrtak ili sreda-petak). U preostalih pet takvih slučajeva timovi će igrati po jedan meč kod kuće i u gostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari