Ključni dani za Kokoškova 1Foto: FoNet/ AP

Bio je letos sigurno svestan Igor Kokoškov sa kakvim će se problemima suočiti kao prvi trener van američkog kontinenta u istoriji NBA lige.

Preuzimanjem Finiks Sansa, srpski stručnjak postao je šef struke u klubu koji je u prethodne tri sezone ostvario svega 27 odsto pobeda, sa plej-of postom od takmičarske 2009/10. Odabirom Diandrea Ejtona kao prvog pika na draftu 2018. činilo se da su Sansi u centru univerziteta Arizona pronašli bitnu kockicu u sklapanju mozaika, koji je sa iskusnim novajlijama Trevorom Arizom i Rajanom Andersonom trebalo da izgleda daleko bolje od trenutnih 4-21 duboko na začelju Zapadne konferencije. Novim ubedljivim porazom od Portlanda (108:86), Finiks je vezao i devetu utakmicu bez trijumfa na poslednjih 10 mečeva koje je u proseku gubio sa razlikom od 11,4 poena. Nekonkurentnost, pogotovo u kvalitetnijoj Zapadnoj konferenciji dobila je najevidentnije moguće obrise nervoze u Oregonu na poslednjem meču, kada je Majkl Bridžis, inače ruki, jedva saslušao kritike Kokoškova prilikom izlaska iz igre, nervozno želeći da izbegne srpskog stručnjaka i ode na klupu.

Posla će definitivno biti, ne samo za Kokoškova, već i za čitavu upravu, koja ni nakon smene Rajana Mekdonaha, generalnog menadžera, početkom oktobra nije uspela da pomogne šefu struke u pronalaženju adekvatnije opcije na mestu startnog plejmejkera. Sansi su dopustili sebi da sezonu započnu sa Ajzeom Kenanom kao prvim organizatorom igre (otpušten krajem novembra), što se drastično odrazilo na rezultate. Ni alternacija u vidu francuskog rukija Elije Okoboa nije osetno unapredila igru Finiksa, tako da je Kokoškov donekle bio prinuđen da na „keca“ pomeri najboljeg igrača Devina Bukera, sjajnog šutera sa univerziteta Kentaki i nekog ko bi trebalo da bude nosilac igre kluba iz Arizone u narednim godinama. Finiks je trenutno najlošiji napad u ligi sa prosekom od 102 poena na 100 poseda i tek 23,4 asistirana poena, po čemu su na 19. mestu. Uprkos dolasku Trevora Arize, Sansi defanzivno nisu unapredili odbranu na perimetru, dok pod košem tek duva promaja, jer se ne zna ko je lošiji u čuvanju reketa: Diandre Ejton ili Ričaun Holms. Sansi su 25. odbrana lige sa prosekom od 113,6 primljenih poena, čemu dodatno kumuje i činjenica da na četvorici apsolutno nemaju polivalentnog, visokog i atletski predisponiranog igrača, već Kokoškov rotira, suštinski niska krila: Rajana Andersona i DŽoša DŽeksona, što se posebno odražava i na stabilnost u skoku, s obzirom na to da su druga najlošija ekipa u tom segmentu.

Finiks je, osim Devina Bukera, poslednjih sezona i loše birao na draftu. DŽoš DŽekson je recimo 2017. izabran kao četvrti pik, a još uvek je samo talenat sa 21 godinom, bez vidljivijeg napretka u oba pravca. Pet ovosezonskih pikova iskoristili su za Diandrea Ejtona, Majkla Bridžisa sa Vilanove, Eliju Okoboa koji je stigao iz francuskog Orteza, Dientonija Meltona sa Južne Kalifornije i DŽordža Kinga sa Kolorada. Ako se izuzme Ejton, u dosadašnjih 25 utakmica jedino zapaženije partije pružao je Melton (6,2 poena) i krajnje je upitno ko će od pomenutih napraviti dobru karijeru. Incident koji je Bridžis napravio protiv Portlanda samo dodatno može narušiti i ovako loš ambijent u svlačionici Sansa.

Povrede otežavajuća okolnost

Nema sumnje da su i povrede igrača dobrano kumovale lošim rezultatima od početka sezone. Devin Buker se povređivao u dva navrata i trenutno je van ekipe zbog obnovljene povrede zadnje lože. Majkl Bridžis je takođe imao zdravstvenih problema, a trener Kokoškov ne može da računa ni na Ti DŽej Vorena, uz Bukera sasvim sigurno najboljeg igrača u spoljnoj liniji. Izvan ekipe bio je i Dientoni Melton, čijim je povratkom Finiks dobio u određenoj meri na lakšoj i efikasnijoj egzekuciji, odnosno Elija Okobo.

Rezultati

Boston – NJujork 128:100

Portland – Finiks 108:86

Juta – Hjuston 118:91

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari