Klubovima plaćeno 610 miliona evra za povrede igrača 1Foto: EPA-EFE/Koen van Weel

Rezultati studije pokazuju da je broj povreda u pet najboljih evropskih liga – engleskoj, nemačkoj, španskoj, francuskoj i italijanskoj – porastao za čak 20 posto u sezoni 2021/22.

Studija osiguravajućeg društva Hauden otkrila je da su klubovima prošle sezone platili rekordnih 610 miliona evra za troškove povreda. Troškovi su izračunati množenjem jednodnevnih troškova igrača sa brojem dana kada nije bio dostupan zbog povrede, piše Sport Klub.

Engleska Premijer liga je na vrhu liste ukupnih troškova povreda sa 219 miliona evra za ukupno 1231 povredu, u odnosu na 938 povreda prošle sezone. Premjier liga je ispred španske La Lige u ovom poretku, sa troškovima povreda od 130 miliona evra.

I u Francuskoj je prošle sezone porastao broj povreda u odnosu na prethodnu, a ukupni troškovi dostigli su iznos od 80 miliona, od čega je polovinu ostvario samo šampion PSŽ.

Na klupskom nivou, PSŽ je klub sa najvišim troškom zbog povreda sa ukupnih 40,7 miliona evra izdvojenih za 91 povredu svojih igrača, što iznosi 450.000 evra po igraču. Drugi je Real iz Madrida (40.3 miliona), a treća Barselona (33,2 miliona evra).

Prema Svetskoj federaciji fudbalskih sindikata FIFPro, trebalo bi da se uspostavi mehanizam koji bi ograničio opterećenje igrača. Prvi put ove godine, evropske lige biće prekinute tokom trajanja Svetskog prvenstva u fudbalu od 20. novembra do 18. decembra u Kataru, što je dodatni pritisak na već prenatrpane rasporede takmičenja.

U isto vreme, UEFA je povećala broj međunarodnih utakmica dodavši Ligu nacija na međunarodni raspored kao još konkurentniju alternativu prijateljskim utakmicama.

Krovna sindikalna organizacija pozdravlja uvođenje pet izmena po utakmici kao pozitivan pomak u ograničavanju opterećenja igrača. Ujedno, FIFPro poziva FIFU da uvede minimalno četiri nedelje odmora između dve sezone i doda obaveznu dvonedeljnu pauzu usred sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari