Ko je čovek iz senke koga je Novak Đoković izbacio iz lože u finalu Adelejda: Kako je Dodo stvorio od Noleta broj jedan 1Foto: EPA-EFE/STEVE PASTON

Pobeda Novaka Đokovića u finalu turnira u Adelejdu protiv Amerikanca Sebastijana Korde manje je imala odjeka u javnosti od toga koga je srpski teniser izbacio iz svog boksa u naletu besa posle prvog seta.

Mediji su prvo tvrdili da je „žrtva“ bio Novakov brat Marko Đoković, koji je prvi napustio ložu, verovatno želeći da smanji pritisak koji je u tom trenutku osećao stariji brat. Međutim, Novak je nastavio da na italijanskom viče: „odlazi napolje“, te je postalo očigledno da nije mislio (samo) na brata.

Potom je boks krenuo da napusti fizioterapeut Klaudio Cimilja, ali kako se teniser nije smirivao i nastavio da ponavlja svoj zahtev, boks je prvi put napustio Novakov menadžer Edoardo Artaldi. Za njim je potom ložu napustila i njegova partnerka, a Novakova PR menadžerka, Elena Kapelaro.

Imao je Novak slične ispade i ranije, a javnost pamti da je umeo da iz boksa izbaci oca Srđana Đokovića, pa čak i od strica Gorana Đokovića da traži da napusti svoje mesto. Jedno vreme čak otac nije ni dolazio na njegove mečeve, pa se nagađalo da li je to bio vid odgovora na izbacivanje ili potez u cilju smirivanja porodičnih tenzija.

Sada je na red došao i Artaldi. Srpski i svetski tabloidi uveliko se bave nagađanjem zašto je Artaldi prvi put od kako sarađuju postao Đokovićeva meta, ali pravi odgovor javnosti nije poznat.

Italijanski list „Đornale“ piše da je „Artaldi posramljen napustio ložu“. „Vašington Post“ navodi da je „pitanje da li će Artaldi prisustvovati Novakovim mečevima na Australijan openu“, a francuski „L Ekip“ čak konstatuje da „ovo može biti početak kraja saradnje Đokovića i čoveka koji je od njega stvorio marketinški brend“.

A ko je zapravo Edoardo Artaldi Dodo? „Njujorker“ za njega tvrdi da je on uradio van terena ono što je Đoković na terenu. Pravnik sa višedecenijskim iskustvom u menadžerskim vodama započeo je zvanično saradnju sa Đokovićem 2008. godine. Prvi veliki ugovor koji je doneo srpskom teniseru, a s kojim se tada prvi put i po zaradi od marketinga svrstao rame uz rame sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom, bio je sa italijanskom sportskom firmom „Serđo Takini“.

Američki „CBS“ podseća da je Artaldi verovatno najzaslužniji što je „razdvojio Đokovića i politiku“. Italijan je od starta insistirao da u timu bude i njegova partnerka Elena, koja je i pre ove saradnje slovila za svetski poznatog PR stručnjaka, a prvi potez je bio zabrana teniseru da se na bilo koji način politički eksponira, da nema pojavljivanja na mitinzima, čak ni preko video poruke (poput onog na mitingu „Kosovo je Srbija“, posle samoproglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine).

Dodo i Elena su uspeli da teniseru i njegovoj porodici (što je možda čak bilo važnije u tom trenutku) objasne da Nole sada mora i da u marketinškom smislu postane svetski broj jedan, a ne samo na terenu. To je podrazumevalo da nema ogrtanja u srpsku zastavu i podizanja tri prsta posle osvojenog turnira, da se za sebe mora sačuvati tvrdnja da je Kosovo deo Srbije, da se svako fotografisanje sa političarima mora naplatiti (npr. kroz dobijanje na korišćenje sportskog centra Milan Gale Muškatirović i sl.).

Ne ulazeći u pravu prirodu Novakovog poslovnog odnosa sa italijanskim parom, nema dileme da je Đoković vremenom postao više svetski nego naš, a što je realno u praksi čak više koristilo Srbiji nego da je potencirao svoje poreklo na svakom koraku.

Ko je čovek iz senke koga je Novak Đoković izbacio iz lože u finalu Adelejda: Kako je Dodo stvorio od Noleta broj jedan 2

Đoković je postao brend od Australije i Kine, pa sve do SAD gde je u višemilionskom tiražu prodao svoju knjigu recepata „Serviraj za pobedu“. Iako mnogi srpski mediji i danas navode kako ga „Amerikanci ne vole na svojim turnirima“, činjenice su da Đoković sada ipak na svim turnirima preko Atlantika dobija više aplauza nego zvižduka, koji su sada u stvari sporadična pojava.

– Oni su moj najomiljeniji par. Deo su moje porodice – rekao je Novak u jednom intervjuu u kojem je pominjao Doda i Elenu.

Koliko mu Italijani znače verovatno svedoči i vid njegovog izvinjenja posle pobede nad Kordom u Adelejdu, kada je rekao: „Hvala mom timu što me trpe i tolerišu i u dobrim i u lošim vremenima. Nije im bilo lako danas sa mnom“.

Da li javno poniženje izbacivanjem s tribina može raskinuti saradnju koja traje deceniju i po, samo će vreme reći. Američki „ESPN“ tvrdi da će Australijan open to pokazati.

Realnost da Artaldi sada može da bira kakvu god želi klijentelu iz sveta sporta s kojom će sarađivati. Ali, realnost je i da će se o Đokovića, iako je na zalasku karijere, otimati menadžeri koji bi rado stali u red da ga zastupaju. Činjenice su i da su Đoković i Artaldi kao tandem postigli ogromne stvari i da će sigurno obojica trpeti štetu ukoliko se dosadašnje saradnje olako odreknu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari