"Najmlađi bokserski prvak sveta, ženskaroš, napušteno dete, raspikuća...": Ko je Majk Tajson, legenda ringa ponovo optužena za silovanje 1EPA-EFE/NINA PROMMER

Bivstvovanje Malika Abdula Aziza, poznatijeg kao Gvozdeni Majk, nepresušan je izvor skandala, nasilja i tragedija, pa je najnovija optužba neimenovane žene za silovanje devedestih kap u moru životnih turbulencija 56-godišnjeg američkog tabadžije.

Čija je sportska zvezda prvi put zablistala 1986. godine, kada je sa 20 leta i četiri meseca postao najmlađi prvak sveta u boksu, teške kategorije, naprečac osvojivši simpatije poklonika pesničenja u rukavicama.

Tako robustan, sirov, jak, neumoljiv… kidisao je na rivale, obarajući ih kao maljem, a njegovih 19 nokauta u prvim rundama početnih 20 profesionalnih mečeva bili su omiljena tema medija širom planete.

Preko noći je postao megapopularan, trn u oku izazivačima, sponzorska mamipara, idol klinaca, magnet za publiku … ali, je vrlo brzo pokazao i prestupničku stranu svog buntovničkog i agresivnog karaktera.

„Razočaran sam što nikad nisam uspeo nekog da ubijem u ringu“, umeo je da šokira izajavama Majk Tajson, ali to je ništa u poređenju s onim što je činio i čini van ringa, gde ga je nemoguće kontrolisati.

I to od najmlađih dana, obeleženih očevim napuštanjem porodice, ranom smrću majke i fatalnim infarktom rođene sestre. Bez porodičnog uporišta i nadzora odrastao je u kriminalnim kvartovima Bruklina.

Napustio je srednju školu u prvim razredima, a njegov policijski dosije brojao je 38 hapšenja pre 13. godine. Iz popravnog doma bežao je na boks, pa nagomilani bes i nesreću pretvarao u „šaketanje“ protivnika.

Problem je što je tu silu upotrebljavao i u privatnom životu. Inače bi se više pričalo o njegovih 50 pobeda u 58 borbi, ljubavi prema golubarstvu, kupovini bengalskih tigrova, vođenju emisije na Animal plenetu…

Ili o dva braka i dve vanbračne veze, sedmoro dece i tragičnoj pogibiji male ćerke na traci za vežbanje, tvrdnjama njegovog menadžera da je spavao sa više od 1.300 žena, sa sve brojnim zvezdama šou biznisa.

O molbi oskarovca Breda Pita da ga ne prebije, kada ga je uhvatio u prevari sa prvom suprugom, ili, recimo o ponudi od 10.000 dolara čuvaru u jednom zoološkom vrtu za tuču sa nasilnim mužjakom gorilom.

Ovako je novinske stupce i televizijske emisije popunjavao i popunjavao grozotama. U jednom od čuvenih okršaja sa Ivanderom Holifildom ugrizom mu je otkinuo parče uveta i za to kažnjen sa 3 miliona dolara.

Nije štedeo ni žene, svoje ili tuđe (misicu, prostitutke, slučajne poznanice…), svejedno. Neke je fizički napastvovao, a neke, uz prinudu, seksualno iskorišćavao, zbog čega je nekoliko godina proveo u zatvoru.

Organi javnog reda privodili su ga i zbog napada na radnika obezbeđenja, učesnika saobraćaja s kojim se sudario, posedovanja marihuane…. Nije umeo ni sa novcem, pa je 2003. godine proglasio bankrot.

U međuvremenu se finansijski oporavio, uspevši između ostalog dobro da naplati poslednju „regularnu“ borbu iz 2005. godine, ali mu katastrofalne greške iz prošlosti svako malo stižu na naplatu.

„Čitav moj život je promašaj, samo želim da pobegnem. Stidim se sebe i svog života“, izjavio je jednom prilikom Tajson, trenutno suočen sa novom optužbom za silovanje, u limuzini na njujorškim ulicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari