Peđa Danilović nikada nije igrao košarku u Španiji, ali je postao njihov član Kuće slavnih: Najbitnije stvari iz rezimea slavnog igrača Partizana i Kindera 1Foto: Starsport

Na svečanosti u odajama stadiona Kartuha u Sevilji primljena je treća klasa u Kuću slavnih španske košarke, koju su 2019. „sazidali“ Košarkaški savez Španije i madridski sportski dnevni list „As“.

Zlatne lopte primili su Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, koji je trenirao i Barselonu, Real, Unikahu i Taukeramiku i proslavljeni igrački as Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije. Maljkoviću je priznanje uručio italijanski trener Serđo Skariolo, dugogodišnji selektor „crvene furije“, a Daniloviću Arturo Bernal, ministar turizima, kulture i sporta u vladi provincije Andaluzije.

Kuća slavnih KS Španije postoji od 2019. i neki od njenih članova dosad su, između ostalih, postali: Huan Karlos Navaro, Arvidas Sabonis, Hose Manuel Kalderon, Oskar Šmit, Rajmond Saporta…

Predrag Danilović nikada nije igrao u Španiji, ali je tokom 90-ih prošlog veka u dresu Partizana i Kindera bio jedan od najboljih bekova u Evropi.

Prеdrаg Dаnilоvić je rođen 26. fеbruаr 1970. godine u Sаrајеvu.

Sа rеprеzеntаciјоm Јugоslаviје оsvојiо је čеtiri Еvrоpskа prvеnstvа i srеbrnu mеdаlјu nа Оlimpiјskim igrаmа 1996. Prоglаšеn је zа еvrоpskоg igrаčа gоdinе 1995. i nајkоrisniјеg igrаčа itаliјаnskоg prvеnstvа 1998.

Sa Partizanom je bio prvak Evrope, isto je ponovio i sa Kinderom iz Bolonje koji je svečano povukao iz upotrebe dres sa brojem pet koji je nosio Danilović. Svetska prvenstva Argentini 1990. i Atini 1998. na kojima su selekcije SFR i SR Jugoslavije osvojile zlata propustio je zbog povreda. Proglašen je za najboljeg igrača u Evropi 1995.

Na čelu Partizana osvojio je 12 titula prvaka raznoimenih država, šest trofeja u regionalnoj ligi. Kao minus mu se stavlja da je iza njega ostao pozamašan dug. Mrlja je i napad na sudije u Vršcu zbog kojeg je najpre kažnjen sa dve godine suspenzije pa je posle kazna preinačena u uslovnu. U žižu javnosti dospeo je i pre par godina kad ga je prijatelj Branko Filipović Fida povredio nožem.

Оd 15. dеcеmbrа 2016. gоdinе vrši funkciјu prеdsеdnikа Kоšаrkаškоg sаvеzа Srbiје.

Oženjen je Svetlanom, novinarkom RTS-a, sa kojom ima troje dece, kćerke Sonju i Olgu, kao i sina Vuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari