Treća klasa u Kući slavnih španske košarke: Maljković, Danilović, sudija iz finala Mundobasketa 1990. Jugoslavija - SSSR... 1Foto: KSS/Košarkaški savez Španije

Na svečanosti u odajama stadiona Kartuha u Sevilji primljena je treća klasa u Kuću slavnih španske košarke, koju su 2019. „sazidali“ Košarkaški savez Španije i madridski sportski dnevni list „As“.

Prvi put je ukazana čast legendama naše igre pod obručima, koja takođe slavi 100. rođendan.

Zlatne lopte su primili Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, koji je trenirao i Barselonu i Real, a i Unikahu i Taukeramiku, i proslavljeni igrački as Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije. Maljkoviću je priznanje uručio italijanski trener Serđo Skariolo, dugogodišnji selektor „crvene furije“, a Daniloviću Arturo Bernal, ministar turizima, kulture i sporta u vladi provincije Andaluzije.

Treća klasa u Kući slavnih španske košarke: Maljković, Danilović, sudija iz finala Mundobasketa 1990. Jugoslavija - SSSR... 2
Foto: KSS/Košarkaški savez Španije

Maljković je podsetio da je Španija prva zemlja u kojoj je radio po odlasku iz jugoslovenske košarke, budući da je posle dve titule evropskog klupskog prvaka sa splitskom Jugoplastikom (1989, 1990) preuzeo Barselonu na jednu sezonu. Doneo joj je trofej u nacionalnom kupu 1991, a u finalu Kupa šampiona je poražen upravo protiv svog bivšeg kluba, preimenovanog u Pop 84, koji je postao trostruki uzastopni osvajač.

S Realom je bio najbolji u zemlji 2005. S Unikahom je 2001. uzeo Kup Radivoja Koraća, pošto je tim iz Malage u finalu savladao Hemofarm i kod kuće (77:47) i u revanšu u Vršcu (71:69).

Danilović je istakao da ga za Španiju vežu dve nezaboravne uspomene. Jedna je Fuenlabrada, odakle je s Partizanom krčio put ka evropskom tronu 1992, a druga je titula prvaka Evrope s reprezentacijom 1997. u Barseloni.

Treća klasa u Kući slavnih španske košarke: Maljković, Danilović, sudija iz finala Mundobasketa 1990. Jugoslavija - SSSR... 3
Foto: KSS/Košarkaški savez Srbije

U Kuću slavnih su ušli i legende španskog nacionalnog tima Pau Gasol  i Felipe Rejes, argentinski as Luis Skola i nemačka NBA zvezda Dirk Novicki, koji se skupu obratio putem video-poruke, Pepu Ernandez, selektor „crvene furije“ svetskog prvaka u Japanu 2006,  nekadašnja sovjetska košarkašica Natalija Zasulska, olimpijska šampionka u Barseloni 1992, a bronzana u Seulu 1988…

Prinzanje je pripalo i 76-godišnjem španskom košarkaškom sudiji Visenteu Sančisu, jednom od dvojice arbitara u finalu Svetskog prvenstva u Bunos Ajresu 1990, kada je Jugoslavija savladala SSSR.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari