Ko su idealni rivali "Orlova" na Mundijalu u Kataru 1Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Fudbalska Srbija na svetskoj magistrali – treći put. Ništa novo, „orlovi“ su u poslednjih 12 godina, od raspada državne zajednice sa Crnom Gorom, propustili samo mondijalsko takmičenje u Brazilu 2014.

Prethodno, od raspada velike Jugoslavije i ukidanja sportskih sankcija septembra 1994, „omašili“ su jedino Južnu Koreju i Japan 2022.

Neviđena martovska drama u baraž mečevima na svim kontinentima podgrejala je mondijalsku groznicu, u očekivanju, za Srbiju, centralnog događaja ove nedelje – žreba u Dohi.

U petak od 17 časova nizaće se odgovori ko će s kim u grupnoj fazi krčiti put ka osmini finala u poslednjem planetarnom takmičenju sa 32 učesnika.
Od narednog, u bubanj će rekordnih 48.

Sport klub je napravio idealnu projekciju rivala „orlova“ na prvom, najverovatnije i poslednjem jesenjem Mondijalu, prema „istorijskom“ parametru – učinku u ranijim susretima sa reprezentacijama smeštenim u prvom, drugom i četvrtom šeširu.

Uporedo, sledeći tradiciju susreta i država pod prethodnim imenima – Državna Zajednica Srbija i Crna Gora, Savezna Republika, Socijalistička Federativna Republika, Federativna Narodna Republika i Kraljevina Jugoslavija, kao i Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Državni tim, od 28 potencijalnih rivala na predstojećem Svetskom prvenstvu, nije nikad igrao sa Senegalom, Saudijskom Arabijom i Kanadom. Srbija u grupnoj fazi Mondijala 2022. neće moći u grupu sa Senegalcima, pride i Poljskom, Tunisom, Japanom, Iranom, Marokom i Južnom Korejom. Sa ostalih 19 reprezentacija imamo bogatu tradiciju međusobnih susreta.

Na osnovu ranijih rezultata, idealna grupa za Srbiju, izgledala bi ovako: Katar (procenat uspešnosti 100), Sjedinjene Američke Države (77,8) i Kamerun (100).

Najnepovoljniji epilog smestio bi „orlove“ u društvo Brazila (22,8), Hrvatske (25) i Ekvadora (0).

Istovetan izbor sledio bi i „žreb“ na osnovu rezultata reprezentacije Srbije, od avgusta 2006.

Uz domaćina Katar, kroz istoriju, od ekipa iz prvog šešira, naša reprezentacija imala je solidne rezultate i sa Belgijom (47), Francuskom (41,9), donekle i Engleskom (37,3). U novijoj eri, na listi najpoželjnijih rivala Srbije, uz Katar, nalaze se Portugal (29,2) i Belgija (25). Portugalci su, ipak, bili krupan zalogaj za reprezentaciju velike države (33,3).

Iz drugog šešira, uz SAD, omiljeni rivali Jugoslavije bili su Meksiko (66,7) i Danska (58,3). Zanimljivo, Srbija je pobeđivala samo dve selekcije iz ovog društva – Nemačku i Ameriku. Najlošije rezultate beležili smo protiv Hrvatske (25) i Holandije (33,3).

Najskromnija je tradicija susreta sa ekipama iz četvrtog šešira – ukupno svega četiri utakmice. Kamerun smo i jedinom meču pobedili kao Srbija, izgubili smo od Ekvadora pod imenom SR Jugoslavija, sa Ganom u dva susreta upisali trijumf i poraz. Četvrti šešir biće kompletiran posle žreba, sredinom juna, posle završnih baraža i plej-ofa.

Domaćin žreba, zakazanog za petak, biće Doha. Svečana ceremonija počeće u 17 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari