Ko su petoro Kragujevčana koji su se upisali u Ginisovu knjigu rekorda 1Foto: Grad Kragujevac

Petoro kragujevačkih sportista, u različitim disciplinama, oborili su svetske rekorde i svoje rezultate upisali u Ginisovu knjigu, a juče su dobili i sertifikate o tome.

Novim rekorderima u prisustvu člana Gradskog veća za sport Predraga Stevovića i direktora SPD Radnički, Bratislava Urakovića, sertifikate je, nakon provere rezultata na Rekord institutu u Nemačkoj, uručio član Komisije instituta i sudija Muhamed Kahrimanović.

– Uspesi kragujevačkih sportista i čak pet oborenih Ginisovih rekorda u četiri discipline jesu na ponos grada, ali su njihovi rezultati i svojevrsna afirmacija sporta u Kragujevcu. Ponosni smo na njihove rezultate, to su zajednički uspesi jer pratimo njihov rad i razvoj. Održavanje sportskog nadmetanja za Ginisovu knjigu u Srbiji, u martu ove godine, bio je pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, podsetio je Stevović, član Gradskog veća i čestitao svim takmičarima na uspesima.

Po njegovim rečima tokom održavanja kao i sada, kada su njihovi rezultati priznati od strane stručnog Instituta, možemo da kažemo da su se ulaganja, i njihova i lokalnih vlasti, isplatila na zadovoljstvo svih.

– Naša deca i nove generacije imaju na koga da se ugledaju, na vrhunske sportiste, osvajače svetskih Ginisovih rekorda, poručio je Stevović.

Srđan Ristić za minut je uradio 63 sleka na dva prsta jedne ruke, oborio raniji svetski rekord (58) i ušao u Ginisovu knjigu za šta je juče, pored još četvoro Kragujevčana, dobio sertifikat od strane Rekord instituta iz Nemačke.

– Dugo godina sam u sportu i nisam se naročito pripremao, ali treninzi su kontinuirani, teški i zahtevni. Raniji rekord je bio 58 sklekova za minut, a pre toga rekord je držao čuveni Brus Li sa 53 skleka u minuti – izjavio je Srđan.

Nakon ovog i ranije oborenog rekorda sa 423 skleka za sat vremena, on u planu ima obaranje još jednog Ginisovog rekorda i ističe da je u pripremama za svetsko prvenstvo u Bodi bildingu koje će se održati u Barseloni.

– Bilo je naporno, spremala sam se devet meseci da oborim svetski rekord u muškim sklekovima pod opterećenjem od 9,07 kilograma i sa 46 urađenih za minut, uspela sam u tome – kaže Marija Jevremović Spasić, nova svetska rekorderka.

Ko su petoro Kragujevčana koji su se upisali u Ginisovu knjigu rekorda 2
Foto: Grad Kragujevac

Sa urađenih 25 barpija (vežba koja se sastoji od više pokreta uzvedenih uzastopno, bez pauze) za 44, 04 sekunde, Ivana Milenković premašila dosadašnji Ginisov rekord od 50 sekundi.

Branislav Đokić je svojih 25 barpija uradio za 39,38 sekundi, nadmašivši 40 sekundi dojučerašnjeg rekordera.

Na Večeri Ginisovih rekorda održanih u Hali „Gordana Goca Bogojević” u martu ove godine, Nevena Milošević je za 60 minuta uradila 1.233 sklekova, za 33 više od dosadašnjeg ostvarenja, i jedina je žena na svetu sa tim učinkom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari