Kobni strah od pobede 1Foto: Starsport

Poraz od Sasarija, posle produžetka, bio je eklatantan primer nemanja rutine i sigurnosti koji poput demona prate košarkaše Partizana ove sezone, pogotovo u FIBA Ligi šampiona (87:88).

Šarlroa je utabao stazu po kojoj se italijanski predstavnik „prošetao“ u Hali „Aleksandar Nikolić“ koristeći vešto krivine kako bi pred sam kraj meča „uplašio“ pulene Aleksandra DŽikića, iskoristivši u dodatnih pet minuta njihovu očiglednu konfuziju i strah od pobede da trijumfalno napusti Beograd i poravna se na tabeli sa srpskim predstavnikom (skor 3-4).

Da Partizan još uvek ne vlada gradivom jasno je i laiku, ali je uprkos tome teško objasniti načine na koji ove sezone gubi već dobijene utakmice. Nemanje rutine, kao protiv Budućnosti ili Sasarija, donekle je razumljivo, s obzirom da tim nije uigran i da se automatizam nazire tek u obrisima, međutim nemogućnost da se utakmica uvede u mirnije tokove prilikom konstantnog vođstva od nekih desetak razlike, zatim i šest na minut i po pre kraja, predstavlja problem delimično i psihološke prirode (78:72). U manjku ideja i jasnog, sprovodivog sistema igre, kao da se čitav pritisak prebaci na Hečera ili Ratkovicu, odnosno Veličkovića na mečevima na kojima je kapiten u stanju da zadrži svežinu u samoj završnici. Ostali se sa prelaskom minuta u sekunde do kraja utakmice uglavnom posakrivaju po ćoškovima, nadajući se da će sve rešiti pomenuta trojica igrača ili da će dobiti pas na ziceru.

– Neki igrači pokazali su neiskustvo u donošenju odluka, a uz to promašili 16 bacanja na svom terenu. Biće teško zaboraviti ovaj poraz, iako ste videli da sam kalkulisao minutažom Veličkovića, zbog njegovog zdravstvenog stanja. Okrećemo se narednoj utakmici – delovao je razočarano Džikić posle utakmice.

Kolika je odgovornost na Hečeru, ali i pritisak, u kombinaciji sa možda i nerealnim očekivanjima, videlo se naročito u produžetku kada je Amerikanac promašio čak pet od šest slobodnih bacanja. Zaključno sa dodatnih pet minuta Partizan je u drugom poluvremenu primio čak 50 poena. Niz grešaka u defanzivi crno-beli su napravili u prelomnim trenucima, pogotovo na strani pomoći kada bi rivalski bekovi probili prvu liniju.

– Nisam zadovoljan odbrambenim delom, ne u igri na lopti, nego što se tiče koncentracije i donošenja odluka u momentima kada protivnički igrači prodiru u reket. Selekcija pomoći nije dobra, a to je dosta važno. Još mi je više krivo jer na tome dosta radimo na treninzima, na prepoznavanju i evaluiranju opasnosti. Izgubili smo, iako su dva njihova najbolja strelca dala osam poena – Odom jedan i Savanović sedam. Ni ja ne bežim od svog dela krivice – apostrofirao je Džikić jedan od trenutno nerešivih problema u odbrani.

Jasna računica

Tabela E grupe na polovini prve faze izgleda ovako: Bešiktaš 6-1, Ludvigsburg 5-2, AEK 4-3, Sasari 3-4, Stelmet 3-4, Partizan 3-4, Šarlroa 3-4, Solnok 1-6. Dalje idu najbolja četiri tima, a vrlo verovatno i petoplasirani. „Računica je jasna. Ako u drugom delu dobijemo četiri utakmice, sigurno smo prošli. Imamo četiri meča kod kuće, tri u gostima i sve je na nama. Jeste da idemo težim putem, ali mislim da možemo to da izguramo“, optimista je Birčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari