Kod kuće ranjivi, u Evropi nepobedivi 1foto EPA-EFE/Julio Munoz

Kada bi evropsku sudbinu Ajntrahta sledeće sezone „birali“ samo njegovi rezultati u nedavno završenoj Bundesligi ona bi bi bila turobna, tj ne bi je ni bilo, jer sa 11. mesta ne može nigde van Nemačke, ali ćemo „bezgrešnog“ osvajača Lige Evrope za takmičarsku 2021/2022. gledati ni manje ni više nego u Ligi šampiona.

Tim sa 12 poraza u prvenstvu nije nijednom spuštene glave napustio teren u LE, pa je finalna pobeda protiv Glazgov Rendžersa samo pečatirala sav trud u prethodnih 12 utakmica, a vraćanje iz rezultatskog minusa, produžeci i penal serija začinili zasluženo slavlje.

– Retko kada ostanem bez teksta, ali sada nemam prave reči da opišem sve ono što su moji momci (na)pravili od početka Lige Evrope. Trinaest mečeva i nijedan poraz, pa to je prosto neverovatno! Nije samo do njihovog kvaliteta i velike želje, svemu je doprineo jak timski duh. Bez obzira ko je kada i koliko igrao, držali su se kao grupa i jako se međusobno podržavali. Toliko se ponosim njima – tako je crtu podvukao trener Oliver Glasner, tek drugi stručnjak iz Austrije sa nekim evropskim trofejem u biografiji, čiji su počeci nakon dolaska iz Volfsburga bili propraćeni slabim rezultatima u Bundesligi i kritikama navijača i medija, ali je sve izdržao i sa Ajntrahtom reprizirao uspeh iz Kupa UEFA 1980. godine.

Asistent za izjednačujući pogodak u finalu i strelac iz jednog od jedanaesteraca, Filip Kostić, bio je i ostao obožavan od strane pristalica kluba iz grada na Majni. Kako i ne bi kada je „kralj asistencija“ upravo završene LE korisnim probojima po levom boku i upotrebljivim centaršutevima davao ton ofanzivi svog tima, pritom ne zapostavljajući zadatke u defanzivi.

– Presrećan sam što smo direktnim plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona ispunili naš cilj, jer su nam rezultati u prvenstvu bili ispod klupskih očekivanja. Ovo je definitivno najveći i najlepši trenutak u mojoj karijeri – s razlogom je bio ushićen nakon uzbudljive utakmice u Sevilji, reprezentativac Srbije čija je karijera počela u Radničkom iz Kragujevca, a onda rasla preko Groningena, Štutgarta i Hamburga.

I ko zna gde će dalje, možda već ovog leta, jer je glavna briga uprave i šefa stručnog štaba da li će veliki adut (i) srpskog selektora Dragana Stojkovića otići godinu dana pre isteka ugovora i tako doneti klubu ozbiljno obeštećenje ili će ostati i biti deo debitantske klupske sezone u elitnom takmičenju. Odnosno, nastaviti da „hrani“ teledirigovanim loptama Rafaela Santosa Borea, jer i Kolumbijac kaže da mu Kostić često odradi pola posla pre nego što zatrese mrežu protivnika.

– Bilo bi zaista divno kada bismo u istom sastavu igrali i Ligu šampiona. Ali, ima dana za tu priču, sada hoćemo samo da uživamo u uspehu. Ova Liga Evrope je bila jedno predivno putovanje – kaže momak, čiji je pogodak poništio vođstvo Rendžersa u regularnom delu utakmice, a precizan šut sa bele tačke vinuo Ajntraht u zvezdanu orbitu.

Specijalne zasluge za vanserijski uspeh ekipe koja je dobila jednu Barselonu na njenom terenu ima i Kevin Trap, kog su odbrane u ključnim trenucima promovisale u igrača finalnog okršaja sa protivnikom iz Škotske.

– Karakter ove ekipe je takav da ne padamo psihički ni kada stvari ne krenu dobro za nas. Uvek verujemo u srećan kraj i uvek dajemo sve od sebe, dokle god imamo šansu da dobijemo ono što želimo. Ispostavilo se da nam se takav pristup u Ligi Evrope najviše isplatio. Ovo je iskustvo za ceo život – srećan je golman osvajača LE.

Putešestvije bez poraza

grupna faza

Ajntraht – Fnerbahče 1:1

Antverpen – 0:1

Ajntraht – Olimpijakos 3:1

Olimpijakos – Ajntraht 1:2

Ajntraht – Antverpen 2:2

Fnerbahče – Ajntraht 1:1

osmina finala

Betis – Ajntraht 1:2

Ajntraht – Betis 1:1

četvrtfinale

Ajntraht – Barselona 1:1

Barselona – Ajntraht 2:3

polufinale

Vest Hem – Ajntraht 1:2

Ajntraht – Vest Hem 1:0

finale

Ajntraht – Vest Hem 5:4, pen.

Rendžersu „titule“ u dve kategorije

Iako je poveo, Glazgov Rendžers je izgubio finale, ostajao je bez celog ili pola plena i u mečevima LE pre toga, ali mu za utehu ostaju dva statistička trijumfa. Sa 23 pogotka, „dželat“ naše Crvene zvezde, u osmini finala, sezonu je završio kao najefikasniji tim, jer drugoplasirani Ajntraht ima dve manje iskorišćene šanse. Takođe, njegov bek Džejms Tavernije je kao sedmostruki strelac bio najubojitiji akter takmičenja.

Ivanić i Kostić u Top 11

Dvojica srpskih fudbalera našla su se u idealnom timu Lige Evrope na osnovu statistika igara SofaScore. U veznom redu najboljeg tima takmičenja su Mirko Ivanić iz Crvene zvezde i osvajač takmičenja Filip Kostić iz Ajntrahta iz Frankfurta. Obojica su ove sezone imala istu prosečnu ocenu 7,33.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari