Koji sve košarkaši iz Srbije su dosad osvojili NBA prsten? 1foto EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO SHUTTERSTOCK OUT

Nemanja Bjelica je četvrti srpski košarkaš koji je osvojio NBA prsten.

Pre njega su to učinili Darko Miličić, Peđa Stojaković i Ognjen Kuzmić.

Prvi od njih se prstenom „okitio“ Darko Miličić.

Njemu je to pošlo za rukom sa Detroit Pistonsima u sezoni 2003/2004. Bila je to njegova ruki sezona, ali u njoj nije dobio mnogo prilike za igru. Ben Valas, Čonsi Bilaps, Tejšon Prins i Rip Hamilton su bili vođe tog tima, a Miličić nije mogao da se nametne pored neprikosnovenog Bena Valasa. S druge strane ni čuveni Leri Braun kao da nije dovoljno cenio srpskog centra, pa je zato minutaža Miličića u toj sezoni bila svedena na minimum.

Peđa Stojaković je godinama pokušavao da osvoji NBA prsten sa Sakramento Kingsima, ali mu je to pošlo za rukom tek kada je prešao u Dalas Meverikse.

Tamo je zajedno sa Dzejsonom Kidom, Dirkom Novickim i Tejsonom Čendlerom stvorio kvartret koji je bio strah i trepet u čitavoj ligi.

Genijalnost Kida kao organizatora igre, precizan šut Stojakovića iz svih pozicija, Čendler koji je gospodario u reketima protivnika i Novicki koji je mogao da uradi bukvalno sve što zamisli, bilo je dovoljno za najveći uspeh franšize Marka Kjubana u ovom veku.

Ognjen Kuzmić je započeo jednu od šampionskih sezona sa Golden Stejt Voriorsima, ali u njihovim redovima i nije završio istu.

Ipak, s pravom se vodi kao osvajač prstena, iako nije imao prevelikog uticaja na tu titulu.

Poslednji u ovoj grupi igrača je Nemanja Bjelica. On je u tim iz Kalifornije stigao prošlog leta i već u prvoj sezoni se domogao trofeja.

Bjelica je imao lepu minutažu u dresu Voriorsa. Uglavnom je ulazio sa klupe i imao značajnu napadačku ulogu u timu. Igrao je često i centra i punio je sve statističe kolone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.