Komisija FSS kazniće novčano Zvezdu i Partizan zbog komentarisanja suđenja 1Foto: Starsport

Zajednica Superlige i Fudbalski savez Srbije odlučili su da stanu na put ratu saopštenjima Crvene zvezde i Partizana koji praktično traje još od prvog kola.

Disciplinska komisija FSS izreći će, prema nezvaničnom saznanju Danasa, još ovaj put večitim rivalima samo novčane kazne, ali uz poslednje upozorenje da će im ubuduće za širenje laži i klevetanje biti oduzeti bodovi.

Odluka Disciplinske komisije biće doneta najverovatnije za nedelju dana (najkasnije narednog četvrtka) i večiti će prema saznanju našeg lista biti kažnjeni novčano zbog komentarisanja suđenja sa meča Zlatibor – Partizan.

Disciplinski pravilnik FSS predviđa za komentarisanje suđenja samo novčano kažnjavanje, ali član 85 dozvoljava čak i oduzimanje bodova ukoliko klubovi nastave da šire laži o tome da su sudije instruirane da sude u nečiju korist ili da Savez namerno želi da jedan ili drugi klub (ne) osvoji titulu.

U ovom članu se navodi da klubovi mogu biti kažnjeni oduzimanjem bodova za „iznošenje kleveta ili širenje laži  o bilo kom drugom klubu, o svom ili protivničkom igraču, fudbalskom radniku bilo kog kluba ili člana fudbalskog rukovodstva u bilo kom organu, sudiji ili treneru, kao i za nasilno ponašanje“.

Discplinska komisija FSS je zbog nedavne smrti predsednika Žarka Stevanovića pomalo troma u reagovanju, ali je prema izvoru našeg lista ovaj put odlučna da spreči da se vređanje sudija, rivala, pa i Saveza ponovi, te će „večitima“ biti poslata jasna poruka da upozorenja i opraštanja više neće biti.

Praksa je prethodnih godina pokazala da novčane kazne ne deluju na najveće srpske klubove i da su oni u stanju da se zbog njih čak i dodatno zaduže, ali da zato bez pijeteta prema domaćem fudbalu nastavljaju da i dalje kleveću rivale i Savez.

Prvi korak ka tome da se večitima „stane na rep“ kako bi obuzdali najniže strasti koje ih teraju da saopštenjima vređaju rivale, sudije i organe koji rukovode ligom napravio je direktor Superlige i Prve lige Srbije Aleksandar Pivić, koji je podneo prijave Disciplinskoj komisiji.

Njegova prijava odnosi se na komentarisanje suđenja utakmice osmog kola Zlatibor – Partizan (0:1) od strane oba večita rivala.

U prijavi se čak ne spominje saopštenje crno-belih od pre dva dana u kojem, pored Zvezde, pominju i Voždovac i Inđiju, već samo zbog njihovog obraćanja javnosti u nedelju u kojem su naveli da im je poništen gol protiv Zlatibora „još jedan pokušaj krađe od strane FSS“.

Zanimljivo je da večiti rivali imaju pravo da prijave drugu stranu kada ih vređa i kleveće, kao što to tvrde u svojim saopštenjima, i da na taj način pokušaju da legalno izdejstvuju oduzimanje bodova rivalu, ali oni to do sada ni jednom nisu uradili.

Umesto toga radije će da pišu saopštenja i od javnosti tako traže alibi u slučaju neuspeha na kraju sezone, iako su im zvanični organi Saveza i Zajednice dostupni kao i bilo kojim drugim klubovima.

– Disciplinska komisija FSS odlučuje o prijavama Zajednice Superlige i Prve lige Srbije, odnosno da li će ih prihvatiti i kakve će biti kazne. Ne mogu, niti smem da utičem na njih tako što bih javno rekao kakva bi kazna bila adekvatna. Zbog toga nije na meni da komentarišem u javnosti svoja razmišljanja da se ne bi protumačilo kao vid pritiska na Discplinsku komisiju – kaže za Danas Aleksandar Pivić.

Direktor Superlige apelovao je još jednom na večite rivale da zajedno sa Zajednicom i organima FSS pomognu u poboljšanju takmičenja, odnosno da malo više pažnje obrate na opšti interes srpskog fudbala, a ne samo svoj lični.

– Ja sam i posle prvog kola izašao u javnost i zamolio da se smire strasti. Prvo kolo je tek bilo odigrano, a odmah je krenula lavina. Mi u Zajednici godinama radimo da podignemo takmičenje na viši nivo i stvarno se svi trudimo, ali sve što pozitivno učinimo kao da se posle jedne utakmice sruši sa dva saopštenja sa obe strane – zaključuje Pivić.

Najveći problem kod večitih rivala je što se svaka sudijska greška doživljava kao nedvosmislena zla namera.

Podsećanja radi, oba kluba su svojevremeno tražila izuzeće nekada najboljeg srpskog sudije Milorada Mažića, koji je sudio i finale Lige šampiona.

Poslednjih nedelja „drvlje i kamenje“ baca se na trenutno našeg najboljeg internacionalca Srđana Jovanovića, a blaćenja se nije spasao ni Novak Simović Elvis koji je poslednjih godina odlično vodio večite derbije.

A kada se na najbolje baci ljaga i oteraju iz domaćeg fudbala, na kraju i ostaju samo da sude ili mladi i neiskusni ili oni za koje se nezvanično dobro zna da zaista imaju interes, mada njih po pravilu večiti u svojim saopštenjima preskaču.

Teret odgovornosti snosi i Sudijska komisija FSS koja retko svoje konačne odluke saopštava javno, a po pravilu ih donosi (pre)kasno.

U praksi se svede na izjavu pojedinca iz Sudijske komisije za Arena Sport televiziju, što je inače lični stav nekog od članova tog tela, a ne zvanična odluka.

Možda bi se polemika večitih smirila dan posle utakmice Zlatibor – Partizan da je Sudijska komisija jasno i nedvosmisleno objavila svoju odluku o tome da li je crno-belima poništen čist gol i da li su kasnije opravdano ili ne dobili izvođenje penala zbog navodnog igranja rukom igrača domaćih u kaznenom prostoru.

Mediji u nedostatku zvaničnog stava Sudijske komisije FSS često posežu za tumačenjem bivših uglednih sudija, a poslednji koji je komentarisao spornu utakmicu bio je Zdravko Jokić koji smatra da je Partizanu trebalo priznati gol koji je poništen zbog ofasjda, ali da mu nije trebalo dodeliti penal jer je fudbaler domaćih loptu umirio grudima, a ne rukom.

Partizan vodi 3:2 u prijavama

Partizan je Disciplinskoj komisiji od početka sezone prijavljen zbog komentarisanja suđenja na mečevima Napredak – Partizan, Proleter – Crvena zvezda i Zlatibor – Partizan. Zvezda je prijavljivana zbog komentarisanja utakmica Napredak – Partizan i Zlatibor – Partizan.

Ostali klubovi ćute i igraju

Klubovi koji su navodno oštećeni protiv Zvezde ili Partizana često se ne oglašavaju i mahom gledaju da se kao mali sklone da ne bi slučajno stradali dok se „slonovi“ biju. Retki su primeri da se neki klub zvanično oglasi da je oštećen suđenjem protiv crveno-belih ili crno-belih, a to po pravilu uvek urade pojedinci iz tih sredina koji „iskoče iz koloseka“.

Spartak: Ljudski je grešiti i praštati

Potpredsednik Spartaka Branislav Savić juče je objavio saopštenje u kojem tvrdi da je njegov klub oštećen protiv Proletera (1:2), ali da ne veruje da su sudije namerno grešile na štetu ekipe iz Subotice.

– Evidentno je da je igrač Proletera koji je postigao pogodak bio u nedozvoljenoj poziciji. Nije nam prijatno, ali se ne ljutimo na sudije, jer smo sigurni da ne postoji namera. To je najvažnije! Ljudski je grešiti i ljudski je praštati. Svedoci smo da je u poslednje vreme postalo popularno da se posle svake utakmice izdaju neka saopštenja i da vlada mali rat saopštenjima. To od nas nećete videti i mi nećemo pisati ništa na tu temu. Ko misli da je to put za uspeh, neka radi tako. Mi smo i u prošlom kolu izgubili bodove kada je u 94. minutu dosuđen diskutabilan jedanaesterac za Novi Pazar, pa nismo dizali prašinu i odmah osuđivali sudije. Prati nas neka zla kob sa tim suđenjem, ali nema predaje – navodi se između ostalog u saopštenju Spartaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari