Kompleks domaćeg terena 1Foto: EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Mogli bi ove sezone da budu jedno od iznenađenja, crveno-beli sigurno imaju kvaliteta i talenta u meri da ukoliko uspeju da ih nadograde tokom takmičarske godine, lako bi mogli da se nađu u četvrtfinalu Evrolige.

Nakon što su prebrodili velike probleme u vezi sa korona virusom zbog kojeg im je sastav nekih petnaestak dana u novembru bio desetkovan, košarkaši Olimpijakosa vezali su pobede u Evroligi i večeras će sigurno pokušati da protiv Valensije produže seriju nepobedivosti u 14. kolu (20.30).

Španski velikan, shodno kvalitetu ekipe, od starta sezone igra vrlo promenljivo, na momente čak i neubedljivo.

Bojan Dubljević, igrač sa najdužim stažom u ekipi, verovatno predstavlja i najrelevantniji sinonim za evroligaške partije Valensije od starta takmičarske godine.

Umeli su izabranici trenera Porsanaua da iznenade Real u Madridu, Žalgiris u Kaunasu, pa i Fenerbahče u Istanbulu, ali i da veoma podbace kod kuće u mečevima sa kvalitativno slabijim rivalima poput Albe ili Zenita.

Nemački predstavnik je pre tri kola Španiju napustio sa ubačenih 100 poena; bio je to meč u kojem su ogoljene sve defanzivne slabosti Valensije, koja inače ima četvrtu najlošiju odbranu ove sezone (81,7p).

Zasluge zbog kojih se trenutno nalaze pri vrhu tabele pripadaju napadu, koji je među tri najproduktivnija u elitnom takmičenju (81,9p).

Španci se mogu pohvaliti najvećim brojem asistiranih poena; u proseku ostvaruju čak 20 uspešnih dodavanja, po čemu su lideri u Evroligi.

Nikola Kalinić se fino adaptirao na sistem koji forsira Porsanau, koji pak, na produktivan način koristi sve kvalitete srpskog košarkaša u oba pravca.

U zavisnosti od formacije i taktike, Kalinić pokriva pozicije niskog krila i krilnog centra; iako nikada nije bio izraziti strelac, zanimljivo je to da je trenutno treći najbolji košgeter ekipe u Evroligi (9,1p) kao i najbolji kreativac u konkurenciji visokih igrača (2,8as).

Vanja Marinković je od početka sezone povređen i njegov povratak na parket očekuje se u najskorije vreme.

Olimpijakos već drugu sezonu zaredom ne učestvuje u elitnom rangu grčkog prvenstva.

Posle nešto lošijih rezultata prouzrokovanih i korona virusom, Atinjani su vezali trijumfe nad Barselonom u Kataloniji i Crvenom zvezdom u Beogradu.

Kod kuće pružaju nešto lošije partije, s obzirom na to da su od ukupno pet, čak tri poraza doživeli u Atini.

Tradicionalno, odbrana je bolji deo sistema igre; povratnik Slukas je sa 5,5 asistencija po meču među najboljim dodavačima u Evroligi i verovatno najbolji košarkaš Olimpijakosa u tekućoj takmičarskoj godini.

Zanimljivo je to da u ekipi ne postoji igrač koji u proseku postiže dvocifren broj poena, što je i ilustracija činjenice da Oli ima jedan od četiri najlošija napada u elitnom takmičenju.

Interesantan je podatak da je Valensija poslednji put pobedila Olimpijakos u Evroligi davne 2003. U narednih devet mečeva slavio je trostruki prvak Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari