Koprivica i Nanali obuzdali zahuktali SC Derbi, Partizan izbegao dramu u Podgorici 1ABA liga/Filip Filipovic

Nakon duplog evroligaškog kola, crno-beli matirali SC Derbi koji se pošteno isprsio protiv aktuelnog regionalnog šampiona (78:84).

Na skoru 18-6, puleni Željka Obradovića u narednom kolu, takođe u Podgorici, igraće protiv Budućnosti odlučujući meč kada je u pitanju obezbeđivanje drugog mesta pred početak regionalnog plej-ofa.

SC Derbi je i večeras pokazao umešnost da protiv Partizana odigra neke od najboljih ovosezonskih utakmica.

Još uvek je u svežem sećanju trijumf Podgoričana u finalu Superkupa ABA lige, odigranog kao uvertira za tekuću takmičarsku godinu.

Studenti su prošle sezone, u prvoj rundi plej-ofa pošteno namučili crno-bele, što su učinili i u 24. kolu, nateravši košarkaše Partizana da u drugom poluvremenu zaigraju na daleko većem broju obrtaja i to u oba pravca.

Domaćin je odigrao mnogo bolje u prvom poluvremenu, koristeći loše šutersko izdanje Partizana (samo 20% za tri) kao i određene propuste u odbrani.

Borna Kapusta bio je vodeći ideolog u igri Derbija (10as), odlično je razigravao saigrače, pogotovo u fazi tranzicije, dok se Oubri Doukins (21p, 50% za tri) nametnuo kao najsigurnije rešenje u pozicionoj igri.

Amerikanac je u prvih 20 minuta odlično šutirao sa distance, ubacio je 12 poena i time nemerljivo pomogao da domaćin na veliki odmor ode sa prednošću (41:38).

Pokušao je trener Obradović sa idejom da što više odmori Kevina Pantera i Džejmsa Nanalija, međutim startni tandem bekova Danilo Anđušić-Pi Džej Doužir nije funkcionisao u skladu sa očekivanjima.

SC Derbi je u prvom poluvremenu vodio svo vreme, razlika se penjala do maksimalnih devet i tek po ulascima Pantera, Nanalija, odnosno Koprivice crno-beli su zaigrali osetno kvalitetnije.

U odsustvu Zeka Ledeja (nije igrao ni Aleksa Avramović), trener Obradović pokušao je sa svim mogućim opcijama i tandemima na mestima pet i četiri i čini se da je igra pod košem profunkcionnisala tek kada je Koprivica kaparisao mesto na centru.

Pokazao je 24-godišnji košarkaš da zaslužuje više poverenja i veću minutažu, možda i na evroligaškom nivou.

Večeras je bio ubedljivo najkorisniji košarkaš u unutrašnjoj igri. Ne samo što je dominirao u skoku, pogotovo ofanzivnom (5sk) već je pokazao i raznovrsnost pogađajući šuteve sa poludistance (20p, 8sk).

Koprivica je bio najvažniji faktor u trećoj deonici koju je završio sa 16 datih poena od kojih je 12 vezao u seriji tokom koje je Partizan napravio rezultatski preokret (58:63).

Odlično je funkcionisao sa Džejmsom Nanalijem, koji je savršeno pratio njegove kretnje bez lopte, povratne pasove posle kojih su crno-beli obično imali željeni protok lopte.

Sa Koprivicom u igri, gosti su ostvarili većinu od svojih 14 timskih asistencija.

Istovremeno, 24-godišnji centar odlično je štitio obruč, s obzirom na to da je Derbi u drugih 20 minuta postigao samo 12 od ukupno 32 poena iz reketa.

SC Derbi je u trećoj i četvrtoj deonici šutirao slabije sa distance (3/8), osim Doukinsa nije imao raspoloženog pojedinca, dok se na pobedničkoj strani Panter na vreme pridružio Koprivici i Nanaliju (16p).

Odlično je koristio blokade korpulentnog centra i nerekto iz takozvanog snejk driblinga lako pronalazio rešenja na samom obruču.

Partizan je uspeo da bez veće drame privede meč kraju, razoružavši rivala i veoma dobrim defanzivnim izdanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari