Korona, hladnoća i "teške" loptice 1Foto: EPA-EFE/ YOAN VALAT

Prvo jesenje izdanje Rolan Garosa koje je počelo danas (igraće se do 11. oktobra), već prvog dana naišlo je na mnoge probleme.

Osim tenisera koji su se žalili da su nepravedno diskvalifikovani zbog pozitivnog testa na virus kovid-19, bilo je i onih kojima je smetala hladnoća Pariza u septembru, kao i onih koji tvrde da loptice koje se koriste ove sezone nisu dobre za igranje po šljaci.

Posle eliminacije Damira Džumhura jer je njegov trener Petar Popović bio pozitivan na korona virus, došlo je do još jednog izbacivanja sa turnira administrativnom odlukom, a ovaj put je „žrtva“ Fernando Verdasko.

Međutim, Španac tvrdi da je pred početak Otvorenog prvenstva Francuske imao „lažno pozitivan test“, pošto je samo nekoliko dana ranije u Hamburgu imao negativan nalaz.

Iako je od organizatora tržaio da ponovi testiranje, njegov zahtev je odbijen. Francuski mediji tvrde da su testovi koji se koriste na Rolan Garosu „sumnjivog kvaliteta“, kao i da su navodno „uvezeni iz Kine“.

Džumhur je zbog eliminacije zbog pozitivnog testa njegovog trenera najavio čak i tužbu, a dnevnik „Mondo“ navodi da Petković nije nikako mogao da bude pozitivan jer je pre nekoliko meseci već preležao koronu.

Zbog sve većih problema i pritužbi u vezi sa testiranjem juče se oglasio i najbolji teniser sveta Novak Đoković koji je ocenio da je veoma problematično to što se učesnici izbacuju sa takmičenja samo zato što je neko u njihovoj okolini pozitivan, a bez šanse da se i sami provere da li imaju koronu.

– Sa Džumhurom je ispala situacija koja je krajnje nekorektna. Ne samo sa njim, čuo sam i da je Verdasko odstranjen iz žreba. Bio je u Hamburgu negativan, danas je bio pozitivan… Nije mi jasno zašto se ne dozvoli igračima tj. pozitivnim da nakon 24h imaju još jedan test. Mogu da sačekaju u sobi i da vide da li je lažno pozitivan test ili onaj pravi. U Sinsinatiju dva igrača su izbačena sa turnira. Bili su pozitivni, a onda dva dana kasnije negativni, pa posle dva dana opet negativni. Ima mnogo lažno pozitivnih testova, kažu čak i do 50 odsto da nisu ispravni – rekao je Đoković.

Za druge tenisere veći problem predstavlja jesen u Parizu, koja ne deluje romantično kao što zvuči.

Mnogi mečevi su već prvog dana prekidani zbog kiše, ali su takođe i igrani ako je ista samo rominjala na samo osam pariskih stepeni.

Jedini meč koji je u ranom popodnevnom terminu bio na duže prekinut je susret između Viktorije Azarenke i Danke Kovinić, i to samo zbog autoriteta Beloruskinje koja se žalila da joj je hladno.

Azarenki je najpre zasmetala slaba kiša, a potom je izgubila živce dok je sedela pored terena ispod velikog kišobrana čekajući na nastavak.

– Ovo postaje smešno. Ne želimda sedim ovde zato što se smrzavam. Neću da čekam više ni minut, ovde je ledeno, osam stepeni, a ja živim na Floridi. Navikla sam na toplo vreme – rekla je Azarenka supervizoru turnira. Kasnije je na mokroj šljaci, ali bez kiše, savladala protivnicu sa 2:0 (6:1, 6:2).

Da nema korone i hladnoće, verovatno bi tema broj jedan na ovogodišnjem Rolan Garosu bilo to što se prvi put umesto loptica lokalne marke „Babolat“ koriste loptice američkog proizvođača „Vilson“.

Prvi koji je digao glas protiv novih loptica je Rafael Nadal.

– Loptice su sada potpuno drugačije i biće veoma teške, spore… – rekao je Španac.

Zabrinutost zbog novih loptica nije zaobišla ni Novaka Đokovića.

– Prvi put ćemo igrati s „Vilson“ lopticama na šljaci koje su teške. Međutim, ima i do toga što je hladno i vlažno. Šljaka je raskvašena i vlažna i to dodatno usporava loptice – zaključio je Đoković.

Inače, Đoković svoj prvi meč igra u utorak protiv Šveđanina Mikaela Imera. Organizatori su najavili da će svakog dana na mečevima moći da na tribinama bude najviše 1.000 navijača. Nagradni fond Rolan Garosa ove godine iznosi 38 miliona evra.

Gofan već elimisan

Belgijanac David Gofan, 12. igrač sveta, izgubio je na startu turnira u duelu protiv mladog Italijana Janika Sinera u tri seta – 5:7, 0:6, 3:6. Interesantno je da je Siner debitant na Rolan Garosu a plasmanom u drugo kolo je izjednačio svoj najbolji rezultat na grend slemovima. Jednu pobedu ostvario je i prošle zime, na Australijan openu. Italijan će u drugom kolu igrati protiv francuskog kvalifikanta, Benžamana Bonzija.

Povezane vesti:

Kecmanović izgubio u prvom kolu Rolan Garosa

Nina Stojanović izgubila u prvom kolu

Vavrinka lako pobedio Mareja

Poraz Venus Vilijams

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari