Za plej-in mora da padne Berlin: Partizan ima izazov da poleti više od "albatrosa" 1Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Partizan večeras protiv Albe u Berlinu igra najvažniju utakmicu od početka sezone (Sportklub 1, 20.30).

Posle poraza od Olimpijakosa u prošlom kolu, crno-beli više ne zavise samo od ishoda na svojim utakmicama, s obzirom na to da je Efes sa skorom 15-17 preuzeo 10. mesto, poslednje koje vodi u plej-in košarkaške Evrolige.

Da stvar bude komplikovanija Partizan sa pobedom manje deli poziciju niže sa još tri ekipe (Žalgiris, Armani, Valensija) što sam put ka doigravanju u Evroligi čini dodatno težim.

Prosta računica jasno pokazuje da šampion ABA lige u poslednja dva kola mora da ostvari perfektan učinak kako bi se uopšte nadao da se može naći u plej-inu.

Ako se uzme u obzir da će u poslednjem kolu ugostiti Valensiju, što bi trebalo da predstavlja svojevrstan zicer u Beogradskoj areni, onda je večerašnje gostovanje Albi od nemerljivog značaja za pulene Željka Obradovića.

Za plej-in mora da padne Berlin: Partizan ima izazov da poleti više od "albatrosa" 2
Jedan od najvažnijih aduta u Berlinu:Zek Ledej, Starsport

Alba kao melem za sve gostujuće rane

Da su sami pravili raspored, crno-beli verovatno ne bi umeli bolji da naprave u poslednja dva kola regularnog dela Evrolige. Jednostavno, gostoljubiviji domaćin od Albe ove sezone ne postoji.

Sa samo četiri pobede na 16 utakmica, Albatrosi su, uz Asvel, ubedljivo najlošija domaćinska ekipa, a u suštini najslabija ako se pogleda koš-količnik prema kojem lošije ekipe nema u konkurenciji od 18 timova.

Alba je na minus 147, prosečno je kod kuće gubila utakmice sa desetak poena razlike i Partizan će dočekati u seriji od čak četiri poraza u Berlinu.

Imali su Albatrosi i težak raspored, redom su gostovali Real, Monako, Makabi, međutim i porazom od Valensije postalo je jasno da puleni Izraela Gonzalesa ove sezone nisu uspeli da naprave ekipu dostojnu učešća u Evroligi.

S tim u vezi i ne čudi što se poslednjih dana piše i govori o tome da bi Alba naredne sezone mogla da se vrati u Evrokup, s obzirom na to da joj ističe garantovano učešće u najelitnijem takmičenju.

Partizan lošijem evroligaškom izdanju ove sezone može da zahvali, pre svega, izuzetno slabom učinku van Beogradske arene. Zajedno sa još četiri ekipe, među kojima je i Crvena zvezda, deli pretposlednje mesto sa skorom 3-13.

U tom pogledu, jedino je Alba slabija, s obzirom na to da je samo jednom uspela da se sa gostovanja vrati na trijumfalan način.

Umeli su crno-beli u bliskoj prošlosti da zabaguju u Berlinu. Prošle sezone, povratničke u Evroligi, ubedljivo su poraženi na samom startu. Albatrosi su tada ubacili čak 100 poena (100:84), a sa lošim ukusom u ustima vratili su se u Beograd i 2019. kada su u okviru Evrokupa deklasirani sa 97:74.

Ipak, u trenutnoj konstelaciji snaga, Partizan bi večeras trebalo da materijalizuje kvalitativnu prednost. Prava na grešku više nema, a ukoliko ne savlada Albu i Valensiju onda jednostavno neće ni zaslužiti da se nađe u plej-inu.

Za plej-in mora da padne Berlin: Partizan ima izazov da poleti više od "albatrosa" 3

 

Od Gudurića i saigrača mnogo toga zavisi

Serijom loših rezultata, pre svega poslednjim porazima od Reala i Olimpijakosa u Beogradskoj areni, Partizan je došao u situaciju da dva kola pre kraja ligaškog dela svoju sudbinu, po pitanju plasmana u plej-in, prepusti drugima, pre svega Efesu.

Smenom Emrea Džana, odnosno postavljenjem višegodišnjeg pomoćnika Tomislava Mijatovića na mesto privremenog šefa struke, Šejn Larkin i saigrači kao da su živnuli. Vezali su četiri pobede na poslednjih pet mečeva, odnosno tri u nizu, među kojima je poslednja u Baskoniji bila od izuzetne važnosti, s obzirom na to da su se osamili na 10. mestu.

Dvostruki evropski šampion sutra će imati verovatno presudan meč po pitanju plasmana u plej-in, s obzirom na to da će u poslednjem kolu ugostiti Crvenu zvezdu.

Očekuje ga veliki turski derbi sa Fenerbahčeom, pred protivničkim navijačima, i nema sumnje da će duel biti prepun naboja, posebno jer se i Fener bori za što bolju poziciju u plej-ofu, čak i za prednost domaćeg terena u Top 8 fazi.

Izabranici Šarunasa Jasikevičijusa na skoru 20-12, zajedno sa Olimpijakosom dele peto mesto. Imaju samo pobedu manje u odnosu na Panatinaikos, Monako i Barselonu koji su tik ispod prvoplasiranog Reala (26-6).

Jasno je da će Željko Obradović navijati za svog prijatelja Jasikevičijusa, kao i nekadašnjeg igrača, iz dana kada je vodio Fener, Marka Gudurića.

Posle 33. kola situacija bi trebalo da bude delimično jasnija. Za Partizan je dobra stvar što Žalgiris, kao direktan takmac, večeras gostuje Monaku, dok će Armani sutra uveče ugostiti Virtus.

Jedino Valensija ne bi trebalo da ima većih problema protiv Asvela, međutim upravo će izabranike Aleksa Mumbrua crno-beli ugostiti u poslednjem kolu.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari