Ahilova tetiva Mirotića je Ahilova peta Armanija: Šta predstavlja najveću brigu za Partizan? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Crno-beli na pobedničkom talasu mogu protiv Armanija u četvrtak (20.30 časova, Sport klub 1) da dođu do pozitivnog skora u košarkaškoj Evroligi posle 13 kola.

Posle trijumfa nad Monakom, drugim uzastopnim evroligaškim posle produžetka, Partizan igra s timom koji je jedan od najlošijih u gostima (1-5).

Brodolom posle Crvene zvezde

Dobro pojačani Armani je važio za jednog od glavnih kandidata za ulazak u Top 8, ali mu je početak sezone mimo dobrih očekivanja.

Posle gostovanja Crvenoj zvezdi 24. novembra činilo se da je evropski velikan izašao iz rezultatske krize.

Upravo je u Beogradskoj areni došao do prve gostujuće pobede, međutim ispostavilo se da krvnu sliku nije poboljšao, s obzirom na to da je nakon trijumfa nad Zvezdom u seriji od čak četiri poraza, računajući i utakmice u domaćem šampionatu.

Nešto je zaista čudno u ekipi iz Milana, s obzirom na to da je satkana od iskusnih i proverenih igrača koje sa klupe vodi četvorostruki osvajač Evrolige.

Ne samo što je skor u elitnom takmičenju (4-8) ispod svake kritike, dok u domaćem šampionatu ekipa glatko gubi od rivala kalibra Sasarija i Pistoje (uz svo poštovanje) već kontinuirano izostaje reakcija najvažnijih protagonista poput Nikolo Melija, Johanesa Fojtmana, Devona Hola, Maodu Loa…

Iako bi trebalo da je drugačije, Milano posle meča sa Zvezdom nije odigrao utakmicu u kojoj je primio manje od 83 poena.

Armani rivalu dopušta 37,5 odsto uspešnosti za tri poena i čak 55,3 u šutu za dva.

U poslednje vreme odbrana je toliko porozna da je ponekad teško shvatiti šta se tačno uigrava na treninzima, jer se čini da je dovoljno da samo jedan protivnički košarkaš ima svoj dan i da se defanzivno Milan u potpunosti raspadne.

Nikolo Meli i saigrači doputovali su u Beograd delimično zadovoljni pruženom partijom u Minhenu.

Doživeli su novi poraz u gostima, ali su barem bili sve vreme u igri, kapitulirajući tek u dodantih pet minuta utakmice (91:84).

I na tom meču bilo je jasno da je 29-godišnji Ševon Šilds jedina napadačka konstanta Aramnija na kome će odbrana crno-belih biti maksimalno koncentrisana. Amerikanac nije samo odličan „skorer“ već je neko ko sa pozicije beka ume da pusti pas, razigra saigrače i ubaci trećeg u „pik“ igri.

Sa prosekom od 17,3 poena ubedljivo je najbolji strelac u konkurenciji bekova i igrača iz spoljne linije. Najviše i šutira za tri poena (ukupno 76 puta) sa visokim procentima uspešnosti (46,1 odsto). Koliki je njegov uticaj na igru italijanskog velikana pokazuje i podatak da je Lo naredni bek sa najviše šutnutih trojki (svega 38) i jedini bolji kreativac iz spoljne linije sa 3,3 uspešna dodavanja.

Generalno, Armani dobro šutira za tri poena (40,5 odsto), ali je primetno da je spoljna linija u tom smislu slabo zastupljena i da je njen uticaj na igru slabiji od očekivanog.

Kada se izuzme Šilds, prosek od nekih 20 poena svih ostalih igrača mimo četvorki i petica zaista je mali i negde govori o koncepciji igre i onom što forsira Etore Mesina.

Nenadoknadiv hendikep

O letošnjoj sagi Nikole Mirotića i njegovog angažovanja u Partizanu gotovo sve sve zna ili pak ništa preciznije i konkretnije nije poznato.

Armani je iskoristio momentum razilaženja dve strane i za „masne pare“ potpisao je najboljeg krilnog centra u Evropi.

Tridesetdvogodišnjem košarkašu ogromnog igračkog iskustva u NBA nije bio potreban period privikavanja na novu sredinu.

Momentalno se, uz Šildsa, nametnuo kao lider ekipe. Tpo što zbog upale Ahilove tetive neće doći u Beograd mogao bi da predstavlja kapitulaciju Milana i pre izlaska na parket Beogradske arene.

Kako će ekipa iskompenzovati njegovih 17,6 poena i 39 odsto uspešnosti za tri poena, odnosno 61 iz igre teško je i zamisliti.

Mesina ga ove sezone više koristi kao nisko krilo, želeći da sa Fojtmanom i Melijem čini trio visokih igrača koji uvek mogu u napadu da traže i pronalaze mis-meč situacije.

Ideja ima smisla i periodično zaista može namučiti rivala, ali na duže staze postaje neprimenjiva, pre svega defanzivno, jer Mirotić mora najčešće da čuva niže i brže igrače, veće eksplozivnosti i promene ritma.

Ahilova tetiva Mirotića je Ahilova peta Armanija: Šta predstavlja najveću brigu za Partizan? 2
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Da je Mirotić zdrav, Partizanov trener Željko Obradović bi svom kolegi sigurno riternirao sa Alenom Smailagićem na poziciji tri i ultra visokom petorkom sa kojom je počeo meč protiv Monaka.

Mirotić je bez negodovanja prihvatio da u 32. godini promeni poziciju i ispunjava neke nove zadatke, međutim moguće je da je i zbog toga došlo do preopterećenja Ahilove tetive.

Jednostavno, kao nisko krilo ima više kretnji u odbrani, bržih i kraćih, odnosno naglih pomeranja koja možda ne odgovaraju njegovom telu.

Okosnicu osvežiti što pre

Kvaliteti Armanija sigurno će usloviti da Partizan upotrebi što širu rotaciju, međutim, veći problem mogao bi da predstavlja umor ključnih igrača.

Iako je i Milan u Minhenu igrao produžetke, crno-beli su u utorak uveče sigurno doživeli ogromnu energetsku potrošnju.

Čak četvorica njih u igri su proveli više od 36 minuta (Nanali, Panter, Doužir i Ledej) i ako se uzme u obzir da su samo još Smailagić i Kaboklo igrali više od deset minuta jasno je da je Obradović maksimalno suzio rotaciju i eksploatisao one u koje ima najviše poverenja.

U sredu je obavljen samo lakši trening. Zadatak lekara i fiozioterapeuta bio je da što bolje oporave igrače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari