Upomoć večitom rivalu – Zvezda jednom pobedila Efes u Istanbulu: Sezona kada je Moka Slavnić iz inata otišao u Partizan 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Do minulog kola košarkaške Evrolige, pretposlednjeg ove sezone, Fenerbahče je bio najubedljiviji domaćin.

U 16 utakmica pred svojom publikom u Istanbulu izgubio je samo jednom. Savladala ga je Crvena zvezda (85:76). Igrano je 2. januara.

Tri meseca kasnije, u samoj završnici osnovnog dela takmičenja, Fenerbahče je pretrpeo drugi poraz u dvorani Ulker. Iz uzbudljivog finiša radovao se njegov gradski rival Efes (82:80).

Turskom timu se kao najbolji domaćin pridružila Barselona (oba sa skorom 15-2). Katalonci su trojkom Argentinca Nikolasa Laprovitole na pet sekundi pre kraja meča savladali Makabi (92:89), čineći uslugu Fenerbahčeu, koji je i uprkos porazu u gradskom okršaju obezbedio mesto u plej-ofu. U poslednjem kolu neće strepeti od izraelskog velikana, svog prvog pratioca, jer je međusobno u dva duela ubedljivo bolji po koš-razlici.

Efes, koji je dao američko krilo Vila Klejburna za najboljeg igrača minule runde, ostao je dragocenom pobedom u trci za plej-in.

Biće sam kovač svoje sreće. Pobedi li u poslednjem kolu u dvorani „Sinan Erdem“ učiniće i da utakmica Partizana i Valensije dan kasnije u Beogradskoj areni ispadne samo revijalna, bez takmičarskog značaja.

A da bi očekivanja crno-belih došla do tačke usijanja, u Istanbulu još jednom mora da pobedi Crvena zvezda. Zato su njihove oči uprte u večitog rivala, koji na Bosfor ide kao na ekskurziju, potpuno rasterećen od rezultatske brige na kraju još jedne svoje blede evroligaške godine, a već s mislima ka plej-ofu ABA lige i sa željama o povratku na regionalni tron.

Povratak u elitu posle četvrt veka

Zvezda u Evroligi nikada nije pobedila Efes u gostima.

Izgubila je svih osam puta, počev od meča 8. oktobra 1998, u svojoj prvoj sezoni u vodećem takmičenju evropske klupske košarke posle 1973.

Crveno-beli, tada državni prvaci, poraženi su u Istanbulu sa 73:60 (38:27) u prvom grupnom krugu Evrolige, koja je u to vreme bila pod krovom Svetske košarkaške federacije (FIBA).

U domaćem timu s 27 poena je prednjačio Predrag Drobnjak, koji se, okićen zlatom s reprezentacijom na Svetskom prvenstvu u Atini, otisnuo tog leta u Efes iz Partizana.

Dvocifreni učinak su imali i Makedonac Petar Naumovski (19) i domaća uzdanica Ufuk Saridža (10). Hidajet Turkoglu, kasnije NBA igrač kao i Drobnjak, postigao je sedam poena.

U Zvezdinom timu najupečatljiviji su bili Nikola Jestratijević (14), Milenko Topić (13) i Jovo Stanojević (11).

Efes je mesec kasnije pobedio i u Beogradu, sa 72:71 (Topić 18, Igor Rakočević 17, Jestratijević 13 – Drobnjak, Naumovski i Husein Bešok po 19, Turkoglu devet).

Razlika između dva meča bila je na klupi crveno-belih.

U utakmici u Istanbulu ih je vodio Borislav Džaković, a u Pioniru Jovica Antonić.

Rađanje Dražena Petrovića

Jedinu pobedu u Istanbulu Zvezda je protiv Efesa ostvarila u Kupu Koraća, nekadašnjem trećestepenom takmičenju evropske klupske košarke, koje je nosilo ime legendarnog jugoslovenskog košarkaša Radivoja Koraća od osnivanja 1971. do gašenja 2002. pod novim okolnostima u košarkaškoj Evropi.

Crveno-beli su savladali turski tim 29. decembra 1981. sa 90:81, iako je domaćin vodio na poluvremenu sa 47:42, igrajući na krilima Amerikanca Bilija Luisa, najefikasnijeg na meču s 30 poena (zapažen je bio i njegov zemljak Del Jabro sa 17).

U timu Ranka Žeravice Slobodan Nikolić je dao 19 poena, Predrag Bogosavljev i Zoran Radović po 18, Zufer Avdija 14…

Nepun mesec kasnije Zvezda je pobedila i u Beogradu sa 103:82 (51:46).

 

Kao prvoplasirana u grupi sa četiri tima (igrali i Fortitudo iz Bolonje i Tur iz Francuske) stekla je pravo da ode u polufinale i drugu godinu uzastopce.

U borbi za ulazak u finale doživela je istu sudbinu.

Godinu pre Huventud ju je pobedio u obe utakmice, a zatim je po nju kobna bila i Šibenka.

Crveno-beli su otišli na revanš sa zalihom od 16 poena, sa 115:99 iz beogradske utakmice, ali je tek na Jadranu 17-godišnji Dražen Petrović pokazao svu raskoš svog vanserijskog dara.

U gradu u kojem je rođen dao je Zvezdi 31 poen (u Beogradu 22).

Šibenka je nadoknadila manjak. Pobedila je sa 18 razlike (101:83).

Još jednom je u sastavu Faruka Kulenovića odličan bio i Srećko Jarić (18 poena), nekadašnji as beogradskog Radničkog, koji je u Šibenku došao godinu ranije na poziv Zorana Slavnića.

Moka i Praja – Ćosina pobeda do kraja

Moka, Zvezdina legenda, Šibenki je pristupio 1979, već u poznim igračkim godinama za to vreme, kao 30-godišnjak, posle dve sezone u Huventudu.

Bio je u timu u Šibenkine prve dve prvoligaške sezone.

Zatim se vratio u Beograd, priželjkujući da u svojoj Zvezdi završi karijeru i da polako stiče prva trenerska znanja. Tadašnje rukovodstvo crveno-belih nije imalo sluha za povratak veterana.

Slavnić je iz inata prihvatio Partizanov poziv.

Crno-beli, prvaci za 1981, ostali su bez Dragana Kićanovića, koji je postao član Skavolinija, ali im se iz inostranstva vratio Dražen Dalipagić.

Upomoć večitom rivalu – Zvezda jednom pobedila Efes u Istanbulu: Sezona kada je Moka Slavnić iz inata otišao u Partizan 2
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Na Mokino iskustvo i prkos se računalo u odsustvu plejmejkera Dragana Todorića, koji je otišao u vojsku.

Slavnić je zaigrao od sedmog kola jugoslovenskog prvenstva. Partizan je u šestom kolu savladao Zvezdu sa 92:85 uz Dalipagićevih 36 poena.

Crno-beli su bili i ubedljiviji u drugom večitom derbiju sezone (102:86), a Praja je briljirao s 44 poena. Slavnić je svojima dao 12.

Partizan je na kraju ligaškog dela bio prvi, s pobedom više od Cibone.

U toj sezoni, međutim, uveden je plej-of.

Dva najbolja kluba su se i sreli u finalu. U obe utakmice je pobedila Cibona, prvo u Hali sportova na tri produžetka (112:108), a mnogo lakše u Zagrebu (89:75).

Uprkos briljantnim igrama Dalipagića i Slavnića, trofej je došao u ruke Ciboninog veterana 33-godišnjeg Krešimira Ćosića.

Šibenka je u finalu Kupa Koraća izgubila u Padovi od Limoža (90:84), koji je u polufinalu izbacio Zadar.

Sledeće sezone Šibenčani i Zadrani su se sastali u polufinalu. U reprizi finala francuski tim je pobedio i u Zapadnom Berlinu (94:86).

Efes – Zvezda

1981/82. 81:90

1998/99. 73:60

2015/16. 85:84

2016/17. 100:79

2017/18. 104:95

2019/20. 85:70

2020/21. 86:72

2021/22. 84:83

2022/23. 72:59

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari