Sa evroligašima i Jovićem u ključne bitke: Pešić izabrao reprezentativce za kvalifikacione mečeve 1EPA-EFE/KIM KYUNG-HOON / POOL

Poznati košarkaši koji će Srbiju probati da odvedu na Svetsko prvenstvo.

Selektor Svetislav Pešić sastavio je spisak od 24 kandidata za mečeve sa Velikom Britanijom, 11. novembra u Njukaslu, i Turskom tri dana kasnije u Beogradu, a prvo što upada u oči jeste povratak Stefana Jovića.

Tropfejni stručnjak je tako dodao iskustvo na poziciji plejmejkera, jer su u konkurenciji za organizatora igre još roviti Aleksa Uskoković (i dalje nosi longetu na ruci) i mladi debitant Nikola Topić. Uprsko tome što je povratnik u „orlovsko gnezdo“ poslednji takmičarski meč odigrao još u maju, kao član Panatinaikosa, Pešić je odlučio da se osloni na njegovo neupitno znanje i dugu „kilometražu“.

Verujući u kvalitet njegovog konstantnog individualnog rada u međuvremenu, jer ni Joviću nije bilo u ineteresu da bude van stroja, čekajući nastavak klupske karijere. Reprezentativnu nastavlja posle godinu i po dana, koliko je prošlo od rupture mišića, doživljene u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Selektor je na spisak uvrstio i Dejana Davidovca, što bi mogao da bude signal njegovog dolaska iz Moskve, dok Nikola Milutinov definitivno nije bio u mogućnosti da pomogne reprezentaciji ovog puta.

Iz redova večitih rivala na spisku su Danilo Anđušić, Balša Koprivica, Uroš Trifunović, zatim Nemanja Nedović, Luka Mitrović, Ognjen Dobrić i pomenuti Nikola Topić. Marko Jagodić Kuridža je još jedan od igrača koji su igrali na Evrobasketu i biće na raspolaganju selektoru za naredna dva meča. U ekipu se vraća i Marko Jeremić, koji je prve nastupe upisao kod Igora Kokoškova u kvalifikacijama za Evrobasket.

Tu je i nekoliko evroligaša (Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Marko Gudurić, Vanja Marinković), s tim da se zna da oni, baš zbog obaveza u pomenutom klupskom takmičenju, neće moći na crtu Britancima.

Naravno, u ovoj fazi kvalifikacije nemoguće je računati i na NBA igrače, pa Nikola Jokić i ostali momci iz SAD nisu bili u planovima za novembarski dvomeč selekcije, koja je nedavno Evropsko prvenstvo završila već u osmini finala.

Dakle, na spisku pozvanih su: Danilo Anđušić, Nemanja, Dangubić, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Marko Jagodić-Kuridža, Ognjen Jaramaz, Marko Jeremić, Stefan Jović, Nikola Kalinić, Balša Koprivica, Vladimir Lučić, Vanja Marinković, Vasilije Micić, Dušan Miletić, Luka Mitrović, Nemanja Nedović, Marko Pecarski, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Boriša Simanić, Nikola Topić, Uroš Trifunović i Aleksa Uskoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari