Košarkaše Partizana večeras, već na startu sezone očekuje jedno od najtežih gostovanja - 20.00 1Foto: Igokea/ Nenad Vuruna

Nisu se susreli na nedavno završenom Superkupu u Laktašima, ali će zato u subotu uveče u Zagrebu odigrati derbi prvog kola ABA lige (20.00).

Osetno promenjeni, atletski i energetski potentniji i svakako talentovaniji tim Partizana od prošlosezonskog očekuje jedno od najtežih gostovanja; Cedevita je potpuno rekonstruisala tim; stavivši akcenat na iskustvo i kvalitet sedmorice stranaca sa prevashodnim zadatkom da iz petog pokušaja napokon osvoje regionalno takmičenje i tako se posle četiri sezone vrate u Evroligu.

Pred Sita Alonsa, odličnog španskog stručnjaka, stavljeni su jasni ciljevi: tripla kruna i ni metar dalje. Sa brojnim strancima, uprkos njihovom iskustvu, Zagrepčanima će biti neophodno vreme kako bi se tim uigrao i stekao neophodni automatizam prilikom sprovođenja nacrtanog. U tome bi Partizan mogao da traži svoju šansu, uprkos tradiciji koja nikako nije na njegovoj strani. Na poslednjih 13 gostovanja Cedeviti, crno-beli su slavili samo jednom i to pre pet godina.

– Očekuje nas derbi kola, duel ekipa koje pretenduju na vrh tabele. Dočekujemo meč sa Cedevitom u dobrom ritmu posle Superkupa u Laktašima, ali i dalje smo lišeni pomoći Bondže Sija i Novice Veličkovića. To je veliki hendikep za nas, ali ćemo pokušati da odigramo sa istom energijom kao protiv Mornara i Budućnosti, pa ćemo videti za šta će to biti dovoljno – oprezan je Nenad Čanak, koji će prvi put voditi crno-bele od starta sezone.

U odsustvu kapitena Veličkovića i pat poziciji kada je angažman Stefana Jankovića u pitanju, Čanak je u Laktašima pokazao „trenersku pismenost“ potezima koji su bili neočekivani za protivničke ekipe. Zagorca je premestio na četvorku, sa koje je njegova polivalentnost došla do punog izražaja. U određenim periodima uparivao je petice Gagića i Lendejla, što je takođe sasvim korektno izgledalo. Defanzivno bolje u odnosu na špansku turneju, uspevao je u tranziciji da materijalizuje atleticizam i eksplozivnost Marinkovića i pomenutog Zagorca. Generalno, Partizan je u Laktašima bio veoma kompaktan; stvorio se utisak da igrači tačno znaju šta se od njih zahteva i kako to da izvedu, kao i to da su rivali skautirani na način da se već u prvim minutima gađaju njihove najslabije tačke, što je zasluga prekaljenog Milana Minića, jednog od najboljih skauta u Evropi.

– Analizirali smo Cedevitu gledanjem utakmica iz pripremnog perioda, ali iz iskustva znam da su pripremni mečevi jedno, a zvanični nešto potpuno drugo. Imaju Zagrepčani vrhunski tim i evroligaškog trenera, no i dalje su nepoznanica za nas. Ova ekipa Partizana samo može da igra uz maksimalnu energiju, ali protiv Budućnosti smo radili neke stvari koje ne smeju da se ponavljaju, kao što su koš-faulovi. Dobro je, ipak, što se priča o tome, to onda znači da su preostale odrađene veoma dobro – naznačio je prvi čovek struke crno-belih.

Mladi da spuste mišljenje o sebi

Novica Veličković, kapiten Partizana, koji će za nekoliko dana proslaviti 32. rođendan, zajedno sa Bandžom Sijem ostaće u Beogradu, zbog rovitosti i nedovoljne oporavljenosti od povrede. Prošavši sve faze u karijeri i to više puta, imao je jasnu poruku za sijaset mladih i nedokazanih igrača, koji će ove sezone igrati u dresu Partizana: „Za mladog igrača je bitno da vidi gde se trenutno nalazi, možda i da spusti mišljenje o sebi, da vidi koliko treba da radi da bi došao na taj nivo. Ima materijala i potencijala, što je meni i najdraže, da Partizan radi ono što je uvek radio, a to znači da se vrati načinu na koji je pravio svoje ime i osvajao titule. To je kroz mladost i kroz energiju koja vuče ovaj klub. Zašto sada praviti pritisak momcima, kad grb Partizana sam po sebi nosi veliki pritisak? Mlad smo tim, borićemo se, ići ćemo ‘do koske’, pa dokle nas to bude odvelo“, poručio je Veličković.

Raspored 1. kola

Olimpija – Mornar            sinoć

Crvena zvezda – Cibona sinoć

subota

Cedevita – Partizan          20.00

nedelja

Igokea – Mega   17.00

ponedeljak

FMP – Zadar        18.00

Budućnost – Krka              21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari