Košarkaše Srbije čeka fizički zahtevan meč, baš kakav sad treba 1Foto: STARSPORT

Košarkaška reprezentacija Srbije večeras u areni igra treću po redu pripremnu utakmicu pred Mundobasket u Kini.

Posle pobeda nad Borcem iz Čačka i Finskom rival u beogradskoj Areni (21.00) je Litvanija, jedna od najkvalitetnijih selekcija u Evropi.

Selektor Aleksandar Đorđević rekao je da su sada na okupu svi igrači, njih 14, uključujući i Nikolu Jokića koji se poslednji priključio ekipi, ali i da nije siguran da li će večeras zaigrati Bogdan Bogdanović, kome je kao i Guduriću, potrebno neko vreme da uđu u željeni ritam i uklope se sa ostatkom tima. Nemanja Bjelica i Vasilije Micić trebalo bi da nastupe, nakon što su iz predostrožnosti pauzirali po nekoliko dana i nisu igrali protiv Finske.

„Utakmica će biti fizički zahtevna. Litvanci gaje stil koji im donosi rezultate – jaka košarka, fizički dueli i to nam je neophodno u sklopu priprema. Igraćemo i u Litvaniji, što je veoma dobro, jer oni imaju apsolutno najbolje navijače koji prate košarkaški tim jedne zemlje. Raduje me što smo u Beogradu i što je toliko karata već otišlo. Potrudićemo se da što više napunimo Arenu, momcima je to veoma značajno, to im pomaže i zahvalni smo za taj vetar u leđa“, rekao je Đorđević i dodao da su Litvanci namerno izabrani za sparing.

„Litvanija je uvek imala fantastične atlete. Taj način njihove igre smo okusili 2015, kada su nas u polufinalu dobili u fizičkim duelima i to je dobra provera za sve nas u ovom trenutku. Pokazaće nam šta i kako je potrebno da se ode na Svetsko prvenstvo. Svim reprezentacijama koje budu igrale, prvi aspekt će biti fizički, atletski, pa sve ostalo. U ovom trenutku je to osnovna karakteristika svih ekipa koje igraju na vrhunskom nivou i imaju cilj da osvoje medalju“, jasan je Đorđević.

On je ponovio da su njegove zamerke do sada bile usmerene samo ka defanzivi.

„Odbrambeni deo je baza za sve i to je bila moja primedba, da se okrenemo odbrani i da ne razmišljamo još o napadačkoj formi. Mnoštvo asistencija je za mene, kao trenera, znak da ekipa želi da sarađuje i da ne postoji sebičnost. Na tome gradimo napadačku filozofiju, ali odbrambena mora da se još više iskristališe. Mislim da će Akropolis kup pomoći igračima da dođu do forme, kao i tri utakmice u Kini pred početak SP. Nemamo više prostora za treninge, već za utakmice.

Đorđević je ponovio da su košarkaši navikli na očekivanja nacije i da oni sami sebi prave najveći pritisak u skladu sa visokim ciljevima.

„Hoćemo velika takmičenja i velike utakmice. Naravno da neće biti tako lako, jer su u košarci ‘dva plus dva’ nekad tri, nekad pet, nikad četiri. Moramo da zaboravimo sve što je bilo u istoriji i da pokušamo da osvojimo novu medalju. Hoćemo da pobedimo u svim utakmicama, svesni da smo ovo pravili i prethodnih godina i osećamo se počastvovano“, zaključio je Đorđević.

S Jokićem sve po planu

Đorđević je naglasio da je u vezi Jokića sve išlo po planu.

„Sa pomoćnim trenerom Antonićem sam pre okupljanja proveo ceo dan kod njega i znao sam plan. Radio je dobro, izgleda dobro, ušao je sa velikim entuzijazmom, svi ga znaju, jedva su čekali da dođe i na nama je da ga na najbolji mogući način usmerimo ka formi“.

Selektor je negirao da je uoči Mundobasketa najveći pritisak baš na Jokiću.

„Mislim da je on pelcovan protiv bilo kakvog pritiska i zna šta ga očekuje. Pritisak je na svima nama, posebno na meni, a trudim se da skinem taj teret sa njihovih leđa, ako je to njima uopšte teret, jer su to veliki igrači, šampioni, sa mnogo medalja“, dodao je selektor.

Adomaitis: Srbija spremna za zlato

Dainius Adomaitis, selektor reprezentacije Litvanije, pohvalno je govorio o selekciji Srbije.

„Srbija je jedna od najtalentovanijih reprezentacija na Svetskom prvenstvu. Već su osvojili mnogo medalja u prošlosti i sada su možda spremni čak i za zlato“, rekao je Adomaitis pred meč sa našom reprezentacijom.

Litvanija je u Beograd stigla u najjačem sastavu, ali je pitanje da li će nastupiti Jonas Valančunas, koji nije igrao na pripremnim utakmicama protiv Španije i Finske.

Osiguranje Bogdanovića 140.000 evra

Dejan Tomašević, generalni sekretar KSS, rekao je da je Savez uz pomoć države platio osiguranje za Bogdana Bogdanovića 140.000 evra.

„FIBA je pre dve godine preuzela na sebe teret osiguranja NBA igrača, koji igraju na FIBA takmičenjima za nacionalne timove. Nažalost, osiguravajuća kuća zadržala je mogućnost da igrači koji su relativno povređeni, ili su operisani, imaju dodatno osiguranje. Prepiska sa FIBA, Sakramentom i NBA trajala je pune tri nedelje. Uz veliku pomoć Zorana Radovića i Vlada Divca uspeli smo da osiguranje smanjimo sa 355.000 dolara na 140.000 evra, što je za nas veliki izdatak. Obratili smo se ministarstvu sporta, vladi, državi i oni su razumeli značaj Bogdanovog igranja na Svetskom kupu. Mi smo ga već prebacili osiguravajućoj kući, pa je Bogdan ‘pokriven’ i nema problema da zaigra za Srbiju“, istakao je Tomašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari