Samouvereno ka Evropskom prvenstvu: Košarkaši Srbije nadmoćni u Tbilisiju 1Foto: Fonet/KSS/FIBA

Košarkaši Srbije nastavili su sa pobedama u kvalifikacijama za odlazak na Evrobasket 2025. godine.

Izabranici Svetislava Pešića zabeležili su drugi trijumf u grupi G, a ovoga puta su kao gosti bili bolji od selekcije Gruzije rezultatom 76:63 (21:12, 17:19, 22:21, 16:11).

Na taj način „Orlovi“ su nakon dva odigrana kola na prvom mestu u grupisa učinkom 2-0, dok je Gruzija na poslednjem sa skorom 0-2.

Ranije danas u istoj grupi Finska je kao domaćin savladala selekciju Danske rezultatom 89:85, pa obe reprezentacije sa severa Evrope imaju identičan skor: 1-1.

Prve tri reprezentacije će se naći na kontinantalnom šampionatu koje će organizovati Letonija, Kipar, Poljska i Finska, a koje će se održati od 27. avgusta do 14. septembra.

Na početku meča videli smo egal utakmicu i rezultatsku klackalicu – 7:7, a Srbija nakon trojke Ognjena Jaramaza otišla na prvu značajniju prednost – 16:10.

Do kraja prve deonice Srbija je imala „plus devet“ – 21:12, a na početku druge četvrtine i prvi put dvocifrenu prednost – 24:14.

Ipak Gruzija je serijom poena prišla na samo tri poena zaostatka – 26:23, ali je odgovor imao pre svega fenomenalni Vanja Marinković koji je vezanim pogođenim trojkama vratio značajnu prednost „orlovima“ – 38:25.

Na poluvremenu je Srbija imala plus sedam – 38:31, a Gruzija je dobro otvorila treću četvrtinu i prednost Srbije spustila na samo četiri poena zaostatka.

Ipak, trojkama Marka Gudurića i Ognjena Dobrića Srbija je ponovo bila u komfornoj situaciji – 51:41.

Do kraja četvrtine gostujuća selekcija je održavala prednost i u poslednju deonicu se ušlo sa osam poena prednosti i zabranika Svetislava Peića – 60:52.

Ponovo je Gruzija napadački jako dobro započela jednu četvrtinu i ponovo je Srbija imala odgovor.

Očas posla je aktuelni vicešampion otišao na pristojnu razliku – 67:56 i potom na rutinski način priveli meč kraju.

Sredinom poslednje četvrtine su još samo „podebljali“ prednost – 71:56, pa je Pešić u finišu utakmice mogao da pruži šansu i onim igračima koji nisu ulazili u igru sa klupe do tog trenutka.

Najefikasniji u redovima Srbije bili su Marko Gudurić sa 16 i Vanja Marinković sa 15 poena, dok je u redovima poražene ekipe bolji od ostalih bio Tornike Šengelija sa 17.

Naredne utakmice u okviru kvalifikacija košarkaška reprezentacija Srbije igra u novembru kada će u samo tri dana čak dva puta igrati sa reprezentaciom Danske.

Prvo će 21. novembra gostovati Danskoj, a onda će tri dana kasnije dočekati istog protivika.

Sa obe pobede u tim kvalifikacionom „prozoru“ Srbija će dva kola pre kraja istih obezbediti vizu za Evropsko prvenstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari