Košarkaši Srbije - oslabljeni spolja, zbijeni unutra 1

Košarkaška reprezentacija Srbije neće otputovati u najjačem sastavu na Svetsko prvenstvo u Kini, posle Teodosića, koji je još uvek pod baš velikim znakom pitanja, zbog povrede kolena otpao je Dragan Milosavljević.

Slobodno se može reći da to i nije „vest“, naša najbolja selekcija još uvek nije „doživela“ da i u smislu svih u reprezentaciju pozvanih na neko veliko takmičenje ode „kompletna“. Što je do sada nije sprečavalo da se kući vraća sa medaljama.

Na poslednjem velikom takmičenju, Evropskom prvenstvu u Turskoj 2017. zbog obaveza prema svom klubu Denveru nastup je, prvi, otkazao Nikola Jokić, da bi isto uradio tada novi član Memfisa Rade Zagorac. Tokom pripremnih turnira zbog povreda su otkazali Miroslav Raduljica, Marko Simonović, Nemanja Bjelica, pa su Miloš Teodosić i Nikola Kalinić, takođe zbog povreda otpali sa spiska u samom finišu priprema. Selektor Aleksandar Đorđević odlučio je tada da na Eurobasket ne ide ni Nemanja Nedović, koji je po procenama lekara mogao „eventualno“ da zaigra tek od osmine finala. Javnost je većinski „prežalila“ sastav koji je otišao, ali je ekipa pokazala moć da se maksimalno „skupi“ pred nevoljama, stigla do finala i tu izgubila od vrlo kvalitetne ekipe Slovenije.

Bilo je to treće srebro Srbije na velikim takmičenjima, sva tri su osvojena pod komandom Saše Đorđevića, jedinog u istoriji koji je i kao igrač, i kao trener učestvovao u finalima Evropskog i Svetskog prvenstva, kao i Olimpijskih igara. I koji je pre 21 godinu pred Mundobasket u Atini 1998. kao igrač bio u sličnoj situaciji. Selektor je tada bio Željko Obradović, bilo je mnogo povređenih igrača, Đorđević kao nesumnjivi vođa te generacije tek se oporavio od povrede meniskusa, ali ga je čuveni Žoc poveo u Atinu iako se priključio reprezentaciji samo sedam dana pred početak takmičenja i bilo je neizvesno koliko uopšte može da doprinese timu. Četvrtfinale sa Argentinom je razrešilo te dileme, serijom od sedam poena kad se utakmica lomila Đorđević je „platio“ svoju kartu, Jugoslavija je kasnije postala svetski prvak.

Kao selektor Đorđević je sličnu situaciju rešio na isti način. Pred Mundobasket u Španiji 2014. povređen je bio tadašnji kapiten Nenad Krstić. U pitanju je bilo (opet) koleno, i Krstić je, kako je kasnije objasnio, bio spreman da ne ide na SP.

Košarkaši Srbije - oslabljeni spolja, zbijeni unutra 2
Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

– Koleno mi je oticalo, bilo povređeno, kvadriceps mi je jedan bio neuporedivo slabiji od drugog. Rekao sam Saletu da je bolje da igra neko zdrav nego da ja zauzimam minute. On mi je odgovorio: Ne brini, ti meni trebaš za polufinale i finale. Pomislio sam u sebi – šta priča ovaj čovek, kakvo finale – svedočio je Krstić.

Krstić je protiv Francuza u polufinalu postigao ključne poene na kraju utakmice u poslednjem minutu, a Srbija je tada osvojila srebro izgubivši u finalu od SAD-a.

Odmah posle (obnovljene) povrede Teodosića na početku utakmice sa Litvanijom u Beogradu, koji je zbog zdravstvenih problema propustio i Evrobasket 2013, selektor Đorđević je u skladu sa „sledom“ ovih teških priča sa srećnim krajem, ostao optimista.

– Miloš još nije otpisan. Pratićemo ga na dnevnom nivou, procenićemo da li može da izdrži nastup na Svetskom prvenstvu ili ne. Ako ne može, to će biti veliki udarac za nas – rekao je tada Đorđević.

Selektor pored definitivno onemogućenog Milosavljevića i Teodosića pod znakom pitanja, ima u sastavu od 12 igrača još dvojicu rovitih, Lučića i Milutinova, od kojih se prvi oporavlja mirovanjem, a drugi smanjenom minutažom. „Plavima“ predstoje još tri pripremne utakmice u Kini, do sada se uglavnom pokazivalo da se bez onih koji ne igraju mora i može, i valjda je malera ovog puta dosta, i previše.

Desetkovane mnoge selekcije

Spisak košarkaša koji su otkazali svoje učešće u nacionalnim selekcijama pred ovaj Mundobasket je preveliki za ovaj novinski prostor. Samo u poslednjih nekoliko dana pod znak pitanja je došao „mozak“ grčke ekipe Kostas Slukas. Njemu je takođe ostavljeno vreme za oporavak i verovatno neće biti na parketu ni u grupnoj fazi.  Adrien Moerman, košarkaš Efesa sa sjajnom sezonom za sobom, nije uspeo da zaleči povredu Ahilove tetive pa će selekciju Francuske gledati samo na TV-u. Istog dana Pi Džej Taker, krilni igrač Hjuston Roketsa, otkazao je selektoru SAD Gregu Popoviču zbog povrede skočnog zgloba. A nekoliko dana ranije košarkaš Nju Orleansa Nikolo Meli otkazao je selektoru Italije zbog povrede kolena.

Poklon Bogdanu za rođendan

Košarkaši Srbije u drugom meču na Akropolis kupu u Grčkoj ubedljivo su savladali selekciju Italije sa 96:64. Bila je to, ukupno gledano, dobra utakmica „plavih“, nakon što su u prvoj četvrtini postigli samo 14 poena. U drugoj je sve došlo na svoje mesto, a u trećoj i četvrtoj je rutinskom igrom prednost još više porasla.

Košarkaši Srbije - oslabljeni spolja, zbijeni unutra 3
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO SHUTTERSTOCK OUT

Najefikasniji u sastavu Srbije bio je Nikola Jokić sa 20 poena, četiri skoka i četiri asistencije, Gudurić je imao 13, kao i Bjelica i Marjanović, dok je Bogdanović ubacio 15, uz 3/11 šut za tri poena. Italijane je predvodio Marko Belineli sa 16 poena, dok je Alesandro Đentile ubacio 11.

Aleksandar Đorđević, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, zadovoljan je izdanjem svojih igrača u pobedi nad Italijom.

„Iz odbrane smo krenuli u utakmicu, odbranom smo je završili. Zadovoljan, ima naznaka dobrih stvari. Još moramo da bolje prepoznajemo prednosti kada imamo naše visoke igrače u igri i te situacije treba još bolje da koristimo“, kaže Đorđević.

Đorđević je još jednom istakao žal za povredom Dragana Milosavljevića, za koga kaže da je „duh ove ekipe“.

„Veliki je peh što je „duh“ ove ekipe, igrač koji je primer ponašanja i odnosa prema igri i timu, Dragan Milosavljević, doživeo povredu zbog koje će propustiti Svetski šampionat. Imamo još 13 dana do početka Prvenstva, u Beogradu su dva igrača na koje računamo“, kaže Đorđević.

Selektor Srbije u narednih pet-šest dana očekuje povratak Vladimira Lučića u ekipu. Što se tiče Miloša Teodosića, njemu sledi nova magnetna rezonanca i njegova situacija se prati iz dana u dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari