Košarkaši Srbije se plasirali na Evropsko prvenstvo pobedom protiv Gruzije 1Foto: Košarkaški savez SRB

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se danas na Evropsko prvenstvo 2022. godine, pošto je u Tbilisiju pobedila Gruziju sa 92:66 (13:10, 24:21, 28:20, 27:15), u utakmici pretposlednjeg petog kola kvalifikacione Grupe E.

Srbiju su predvodili Filip Petrušev sa 27 poena i šest skokova i Danilo Anđušić sa 22 poena i pet asistencija. Nikola Rebić dodao je 11 poena, a Aleksa Avramović devet poena i pet skokova.

U ekipi Gruzije najefikasniji je bio Giorgi Šermadini sa 20 poena i osam skokova, Duda Sanadze postigao je 15, a Koner Frankamp i Beka Burjanadze dodali su po 10 poena.

Srpski košarkaši su dobro počeli utakmicu, poveli su sa 4:0 i 11:2, ali je Gruzija nakon toga napravila seriju 8:0 i prišla na poen zaostatka zahvaljujući i dobrom skoku. Do kraja deonice poentirao je Nemanja Dangubić za 13:10.

Ekipe su u nastavku postizale malo poena, a Gruzija je uspela da povede sa 16:15 košem Frankampa. Posle toga igralo se koš za koš, ali je Srbija predvođena Petruševim ipak uspela da stekne šest poena prednosti, 24:18.

Prvu „trojku“ na utakmici Srbija je postigla minut i 11 sekundi pre kraja poluvremena, kada je pogodio Anđušić za 32:27. Prvo poluvreme Srbija je dobila sa šest razlike (37:31) posle „trojke“ Petruševa i koša Anđušića.

Srpski tim je na početku treće četvrtine vezao tri „trojke“ (Anđušić, Ognjen Jaramaz, Dangubić) za vođstvo 46:33. Srbija je posle toga čuvala prednost, pogađali su „trojke“ Anđušić, Avramović i Rebić, da bi košem Avramovića u poslednjim trenucima te deonice povela sa 14 razlike (65:51).

Sa dobrom igrom Srbija je nastavila i u poslednjoj deonici u kojoj je uvećavala prednost između ostalog „trojkama“ i atraktivnim „zakucavanjima“ i ostvarila ubedljivu pobedu. Najveću prednost od 28 poena Srbija je stekla „trojkom“ Rebića za 92:64.

Srbija je druga na tabeli skorom od tri pobede i dva poraza, a Gruzija je prva sa četiri pobede i jednim porazom. Gruzija je kao domaćin već izborila plasman na Evropsko prvenstvo.

Košarkaši Srbije, koje je sa klupe predvodio Dejan Milojević, će u poslednjem šestom kolu u nedelju od 13 časova u Tbilisiju igrati protiv Švajcarske.

Evropsko prvenstvo održaće se od 1. do 18. septembra 2022. godine u Gruziji, Nemačkoj, Češkoj i Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari