Košarkaši Srbije u stanju pripravnosti, Kinezima aduti snaga i visina 1foto Srđan Stevanović/Starsport

Najteže je protiv svojih. Za košarkaše Srbije na sutrašnjem debiju na Svetskom prvenstvu (14 časova) najvažnije će biti da pročitaju trenerske zamisli Aleksandra Đorđevića, koji će sigurno Kineze našpanovati za sam početak planetarne smotre.

Poslednje velike reprezentativne uspehe Srbije je ostvarila pod vođstvom upravo Aleksandra Đorđevića. Tri srebra sa Evropskog prvenstva 2017, Olimpijskih igara godinu dana ranije i Svetskog šampionata 2014. ubedljivo su najveći rezultati od osamostaljenja naše države.

Srpski stručnjak je sada selektor Kine, a žrebom je odlučeno da će se Srbija upravo na Kineze nameriti na startu Mundobasketa. Sutrašnji susret verovanto neće biti ni nalik onome koji je odigran pre nekih sedam dana na prijateljskom turniru u Šenženu.

I tada je bilo evidentno da je Đorđević uspeo u nameri da napravi selekciju igrača vodeći se osnovnim atletskim principima: snaga, visina i skočnost. Jao Ming, predsednik Košarkaškog saveza Kine, angažujući Đorđevića omogućio mu je svu slobodu u radu, samim tim da formira reprezentaciju shodno svojim trenerskim afinitetima. S tim u vezi, nije se mnogo nervirao ni kada je kineska javnost u neverici dočekala izostavljanje sa spiska Gua Ailuna i Suna Minghujia.

Osnovni cilj je da Kina obezbedi plasman na Olimpijske igre u Parizu naredne godine. S tim u vezi, moraće da na Mundobasketu budu najbolja azijska selekcija što neće biti nimalo jednostavno u konkurenciji Japana, Irana, Filipina, Libana.

Kinezi su u svrhu jačanja reprezentacije naturalizovali Kajla Andersona, respektabilnog NBA igrača, koji je studentske dane proveo na najslavnijem koledž programu u Americi – UCLA. Anderson je tokom NBA karijere najbolje partije beležio u San Antonio Sparsima. Nakon trejda, veoma se dobro snašao u Memfis Grizlisima, ali je posle četiri sezone promenio sredinu prešavši 2022. u Minesotu.

Uprkos rigidnim pravilima, Kina je prihvatila ideju da Andersonu da pasoš i naturalizuje ga, valorizujući podatak da je otac njegove bake stigao u Ameriku upravo iz Kine. Detaljnom pretragom porekla, ustanovljeno je da je pradeda Kajla Andersona iz jedng sela pored Šenžena.

Zbog sporih poteza i igre u vrlo sporom ritmu, u NBA ima specifičan nadimak „Slou Mo“. Visine 206 centimetara i težine oko 105 kilograma, Anderson bi mogao da bude važno rešenje za Kineze, naročito u izolacijama i kreacijama kada primarne akcije ne budu prolazile.

Specifičnog stila igre, veoma je težak za čuvanje. Zbog igre u sporom ritmu i neobično sporih poteza često čuvare hvata u raskoraku. Iako pripremne utakmice to nisu pokazale, Anderson bi zaista mogao da bude faktor neophodan da Kina bude dovoljno kompetitivna protiv jačih selekcija.

Da njegovo angažovanje nije bilo jednostavno, pokazuje i saznanje da je čitav poduhvat vredan milion dolara. Na poslednjem pripremnom meču protiv Novog Zelanda postigao je 18 poena i u datom kontekstu pružio je najefikasniji partiju.

U odnosu na pre četiri godine i doživljen debakl na svom terenu (Kina zauzela 24 mesto) reprezentacija je promenje iz korena. Svi igrači, osim Andersona nastupaju u domaćoj CBA ligi, mada ima pojedinaca koji su poznati, pre svega američkoj javnosti.

Đorđević je insistirao na visini, snazi, skočnosti i u datom kontekstu šansu je pružio Žuu Ćiju i Vangu Želinu, centarskom tandemu koji zaslužuje respekt. Ći je omiljen u kineskoj košarkaškoj javnosti. Tokom karijere imao je kraći izlet u Hjuston Roketsima. Iako na prijateljskom meču sa Srbijom nije odigrao shodno svojim mogućnostima, sasvim je korektan igrač na niskom postu.

Tri godine mlađi, Ženg je svojevremeno bio na Najk Hu Samitu na kojem je za tim sveta protiv najperspektivnijih vršnjaka iz Amerike ubacio 19 poena uz osam skokova.

Defanzivno, Srbija će morati naročitu pažnju na obrati upravo na centarsku liniju Kineza. Hao Fu, Đinki Hu i Ki Zu takođe su visoki preko 206 centimetara, fizički snažni i solidno tehnički obučeni.

Kinezima nedostaje znanja, tehnike i rutine u šutu, u spoljnoj liniji, međutim i Đivei Žao kao i Rui Žao veoma su agresivni i uporni defanzivci na mestu organizatora igre.

– Kina je veoma dobro pripremljena ekipa, Saša je za ovo kratko vreme postavio vrlo jasne zahteve. Vidi se apsolutno da je uložen ogroman rad. Utakmica u Šenženu je bila takva da ne bih se previše fokusirao na to. Oni su igrali dosta utakmica, više trening, mada je protiv nas bila gotovo takmičarska. U prvom poluvremenu su bili stegnuti, posle su pokazali dobru odbranu. Ova utakmica nam je značila da osetimo šta naš rival može – poručio je selektor Svetislav Pešić u poslednjem obraćanju javnosti pred sutrašnji meč i start na Mundobasketu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari