Šah-mat Kalinića 1foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs

Otkrio je Nikola Kalinić da se vremenom zaljubio u šah; u drevnoj igri pronašao je ideje sposoban da ih implementira i na košarkaškom terenu. Trebalo mu je vremena da povrati dah posle preležane korone, međutim na osnovu partije u Kazanju, reklo bi se da polako izlazi iz kriznog perioda. Bila je to simultanka popularnog Kaline, u kojoj je smireno vukao poteze, čitajući maestralno protivničke ideje. Za korak ispred, uz pomoć Voltersa, zadao je šah-mat Uniksu na terenu na kome su prethodno kapitulirali velikani formata Barselone, Milana… Zvezda je, pritom, briljantno odigrala u odbrani kada se lomilo, izbacivši iz ritma ključne igrače „zelenih“ ostvarivši pobedu važnu za povratak samopouzdanja – 77:84 u 26. kolu Evrolige.

Posle dva vezana evroligaška poraza kod kuće, natopljena tek po kojom kapi znoja, malo ko je mogao da pretpostavi da će Zvezda na jednom od najtežih gostovanja tako bljesnuti, zracima obasjati i Istanbul.

Efes i Fener, u trci za mesto u plej-ofu, nepredviđen poraz Uniksa sigurno su doživeli kao šansu više da se domognu osmog mesta. Da izlaze iz kriznog perioda, moglo se naslutiti već u uvodnoj deonici.

Crveno-beli su domaćina sveli na 11 poena; u uvodna četiri „zeleni“ su mogli samo da maštaju o poenima, dok su Kalinić (20p, 6as) i Volters (19p) od starta disali punim plućima.

Imali su gosti produktivna rešenja u pozicionim napadima, neretko su sa niskog posta preko Markovića (5p, 6as) napadali Spisua (17p, 6as), dok je Volters sjajno čitao česta kašnjenja centara u odbrani od pika. Snagu hladnog sibirskog vetra osetili su crveno-beli u drugoj deonici.

Levoruki plej, koji je do meča sa Zvezdom u proseku pogađao manje od jedne trojke po utakmici, pretvorio se u Reja Alena iz najboljih dana.

Svako kašnjenje u rotaciji, pogotovo na strani pomoći, Spisu je sa tri vezane trojke pretvarao u „kapitalnu dobit“ Uniksa. Iako su Kalinić i Lazić u „dinaj odbrani“ odlično markirali Hezonju (18p), u samo uvodnih šest minuta druge deonice, Zvezda je primila čak 20 poena. Na sreću gostiju, Kalinić i Marković zadali su udarac u bradu zahuktalom domaćinu.

Kalina je inicirao seriju od 0:8, prednost ponovo vratio na stranu Zvezde (37:43) razigravši Mitrovića (10p, 3as). Četvrtom trojkom u drugoj deonici, Spisu je uz zvuk sirene rezultatskim poravnanjem najavio još žešči okršaj u nastavku. Pomislio je Braun (13p) da gostima klecaju kolena.

Minijaturama u tranziciji, sekvencama od koša do koša ubedio je trenera Radonjića da u potpunosti snizi petorku i u centarskoj liniji upari Davidovca i Vajta. Najbolji kradljivac u istoriji Evrolige unosio se u lice igračima Zvezde, šepurio se negospodski na 65:56 ubeđen da je protivnik ostao bez „kralja i kraljice“.

Čak se ni Perasović nije nadao da Marković kod sebe još uvek ima reprezentativni pelcer, međutim, iskusni plej u samo minut: trojkom, oduzetom loptom i asistencijom ka Mitroviću inicirao je seriju od 0:7 koju je Kalinić zaokružio na obećavajućih 0:11 (65:67). U samo uvodna četiri minuta poslednje deonice, Kalinić i Volters ubacili su i iskreirali deset poena.

Radonjić je ponovo pravovremeno snizio petorku, time smanjio mis-meč situacije i omogućio da odbrana bude agresivnija, naročito na perimetru.

Holins je u tom segmentu bio briljantan, a Kalinić neko ko je do kraja organizovao igru, kontrolisao tempo, asistirao ubacivši, mođda i presudne poene za 74:80 u 38. minutu. Kada je Vajt povisio na 74:84 bilo je jasno da je Zvezda došla do četvrte evroligaške pobede u gostima.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari