Težim putem mora borbenije: Košarkašice Srbije večeras igraju protiv Velike Britanije u osmini finala Evropskog prvenstva 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Umesto mogućih i priželјkivanih dana odmora i treninga i čekanja rivala u četrtfinalu, košarkašice Srbije će večeras morati na „popravni“.

Rival u osmini finala biće im Velika Britanija (21.00), a pobednik iz tog meča će kasnije na megdan Belgiji koja je prvu fazu takmičenja završila bez poraza.

Bolan poraz od Mađarica (81:75) doneo je taj meč više. Bila je Srbija jača za Aleksandru Crvendakić, koja se posle dva propuštena meča zbog smrtnog slučaja u porodici vratila u Ljublјanu.

Ali i oslablјena izostankom Tine Krajišnik koja je dan pre na treningu povredila zglob ali postoje šanse da večeras zaigra.

Britanke su u grupi izgubile tesno od Francuke (63:57), još tesnije od Nemačke (62:61), a dalјe su se plasirale pobedom nad domaćinom Slovenijom (76:71).

Selektorka Marina Malјković videla je brojne nedostatke u igri svoje ekipe.

„Imali smo strašne greške, faulove vodećih igračica i neodgovornost je klјučna reč. Moramo da pogledamo realno i sada idemo na Veliku Britaniju, koja je strašna ekipa sa dva-tri sjajna igrača, pa moramo da igramo mnogo drugačije da bismo mogli da idemo na pobedu. Uz taj Tinin peh, nismo uspeli da damo nešto više i onda su došli penali i neiskustvo, i nismo zaslužili ovo i ako pobedimo Britaniju… Idemo napred. Zaslužili smo da igramo utakmicu, nismo zaslužili poraz od četiri poena, bilo je šest poena i ne trebaju nama kalkulacije, tako da sam skroz OK sa ovim bolnim porazom. Nadam se da će košarkašice svo to neiskustvo da pretvore u ogromnu nadlјudsku borbenost, jer to nam je potrebno… Ako uspemo da se skupimo i samo ludačkom borbenošću možemo nešto da uradimo. Odgovorno tvrdim… Tako je uvek bilo sa ovom reprezentacijom. S obzirom na smenu generacije i na sve probleme usput, Crvendakić nije bila tu dva dana, ipak je ona došla danas pravo na utakmicu, Tina se povredila… Čuda nisu moguća svaki dan“, bila je jasna Malјkovićeva.

Nevena Jovanović dodala je da nema vremena za tugu.

„Moramo da se odmorimo i psihički i fizički, da u toj utakmici baraža pokažemo da je to bio jedan užasan dan za nas i da ćemo biti bolјe“, a Saša Čađo da je trebalo da dobiju taj meč.

„Očigledno je da smo navikle da idemo težim putem. Stvarno verujem u ovaj tim i do poslednjeg trenutka ću da verujem… Na greškama se uči. Nadam se da podrška javnosti neće izostati. Mi ćemo nastaviti da se borimo i da stvarno uradimo sve što možemo. Marina nam je rekla šta će da nam donese pobedu, a to je agresivnost. Kada se ispoštuje dogovor pobedi se, kada se ne ispoštuje, izgubi se“, rekla je Čađo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari