Košarkašice Srbije, na kraju, pete na Evropskom prvenstvu 1foto:FIBA basketball

Nisu uspele da se umešaju u borbu za medalju, ali su na kraju, košarkašice Srbije, pobedom nad Nemačkom i zauzimanjem petog mesta, ostavile dobar utisak (78:62).

Izabranicama Marine Maljković jedino se može zameriti, ne poraz od Belgije u četvrtfinalu, već razlika kojom su izgubile (93:53). Na svim ostalim mečevima, zaključno sa današnjim protiv Nemica, u borbi za peto mesto, odigrale su shodno svojim mogućnostima i znanju.

Na kraju, vratiće se u otadžbinu sa obezbeđenim mestom u kvalifikacijama za plasman na naredne Olimpijske igre u Parizu što i jeste bio primarni cilj.

Ako se uzme u obzir da je Tina Krajišnik bila jedini klasičan centar u ekipi, onda je njena povreda skočnog zgloba na trningu pred duel sa Mađarskom predstavljala hendikep za koji naše gracije nisu imale rešenja.

Jeste Tina pokušala da pomogne saigračicama protiv Belgije i kasnije Crne Gore, ali nije mogla da se u potpunosti oporavi za tako krakto vreme.

Shodno njenom stanju, na današnjem meču je ostala u civilu, međutim, njeno odsustvo se i nije toliko osetilo, s obzirom na to da su Mina Đorđević i Aleksandra Crvendakić predstavljale odličan tandem pod košem Nemica.

Finu rolu imala je i Dragana Stanković (10p), dok su Kristina Topuzović i Maša Janković očekivano bile izuzetno borbene u odbrani.

Svo vreme su naše gracije bile te koje su diktirale ritam i delovale daleko bolje i uigranije u napadu. Uostalom, čak 47 datih poena u prvom poluvremenu negde najbolje ilustruje koliko su idejno bile superiornije u odnosu na rivalke (47:34).

Njih devet upisalo se u strelce do odlaska na veliki odmor, a ponovo je u tom kontekstu prednjačila odlična Ivon Anderson (10p). Crvendakić i Nogić dodale su po sedam, a važna stavka se odnosila i na dve vezane trojke Saše Čađo kojima je razuverila selektorku Nemačke da je zona 1-3-1 defanzivna šifra koju Srpkinje neće uspeti da prepoznaju.

Ono što je iznenadilo rivalke bila je odbrana naših dama, pre svega presing na protivničkoj polovini u smislu jasnog pritiska na loptu na prvom pasu.

Koliko su Nemice bile iznenađenje takvom dobranom pokazuje podatak da su u prvom kvartalu izgubile čak deset lopti što je bio period u kome su košarkašice Srbije prvi put stekle dvocifrenu prednost (25:15).

Jedino u prvih pet minuta treće deonice naše gracije imale su problema sa efikasnošću u napadu, međutim, čim su zaigrale agresivnije u odbrani na perimetru došle su i do lakih poena. Nemice su uspele u jednom trenutku da spuste razliku ispod deset poena, ali su Crvendakićeva (10p) i Đorđevićeva (12p), pre svih, igrom na niskom postu i u tranziciji stvari vratile na obećavajućih devetnaest poena prednosti pred početak poslednjeg kvartala (62:43).

Manirski su Anderson (16p, 6as) i saigračice održavale prednost, kontrolisale su ritam i rutinski sačuvale prednost.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari