Košarkašice Srbije počele pripreme za olimpijske kvalifikacije 1foto Peđa Milosavljević/STARSPORT

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije počela je danas pripreme za FIBA olimpijski kvalifikacioni turnir koji će od 8. do 11. februara igrati u brazilskom Belemu protiv domaćeg Brazila, Nemačke i Australije.

Za plasman na treće uzastopne Olimpijske igre, izabranicima Marine Maljković biće potrebno da se posle tri odigrana duela plasiraju na jednu od prve tri pozicije u grupi.

„Imaćemo veoma težak zadatak, pošto nemamo mnogo vremena da treniramo, nemamo vremena da budemo u kompletnom sastavu i utakmice ćemo igrati u uslovima promene vremenske zone i promene klime, jer je u Brazilu leto“, rekla je Maljković, prenosi Košarkaški savez Srbije.

„Naše ambicije su poznate, a to je da se pojavimo na OI u Parizu, pa moramo biti pre svega hrabre, organizovane, mudre i veoma pažljive da bismo ispunile taj cilj“, dodala je selektorka Srbije.

Na prvom treningu bile su: Marija Avlijaš, Dijana Arsović, Dunja Buzadžin, Nevena Vučković, Nevena Jovanović, Ivana Кatanić, Lana Marić, Marina Marčetić, Jana Mbombo Ndžoja, Marta Mitrović, Jovana Popović, Anđelina Radić, Nevena Rosić, Nadija Smailbegović, Jovana Spasovski, Olga Stepanović, Кristina Topuzović, Teodora Ćulibrk i Saša Čađo.

Ostale igračice će se pridružiti kada završe obaveze prema svojim matičnim klubovima.

„I tokom ovog reprezentativnog okupljanja je osnovni cilj da se u prvom delu pruži šansa mladim igračicama, koje su u našem trenažnom procesu već sedam dana. Želimo da ih uvedemo u sistem i da im stavimo do znanja šta je potrebno da rade da bi bile konkurentne u vrhunskoj košarci“, rekla je Maljković.

„U isto vreme moramo da brinemo o kontinuitetu nastupa na velikim takmičenjima, pa ovom turniru u Belemu pristupamo izuzetno ozbiljno, jer nas čekaju tri kvalitetna rivala, koji takođe gaje velike ambicije da se nađu u Parizu. Moramo da budemo na našem najvećem nivou ukoliko želimo da i ovog leta igramo veliko takmičenje“, zaključila je ona.

Srbija turnir u Belemu otvara duelom protiv Nemačke u četvrtak, 8. februara. Posle dana pauze, za vikend će odigrati i preostala dva meča – u subotu protiv Brazila i u nedelju protiv Australije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari