Košarkašice Srbije poručuju sa Zlatibora: Nema predaje zbog povreda 1 foto: KSS/Nebojsa ParausicKosarka, Srbija

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije sprema se na Zlatiboru za Svetsko prvenstvo u Australiji od 22. septembra do 1. oktobra. Smena generacija bila je odavno najavljena, ali ono što je u poslednji čas napravilo dodatni problem jesu opravdani izostanci Ane Dabović i Aleksandre Crvendakić, dve važne igračice u nacionalnom timu.

„To su dve gračice koje su bile pozvane. Ana Dabović je bila u junu, imala je tešku sezonu, posle se toga se i udala. Uz fer dogovor – ona nije spremna, ne oseća se dobro da može sve da pruži reprezentaciji, kao što je pružala u prethodnom periodu. Kod Aleksandre Crvendakić je situacija drugačija. Ona je trebalo da bude lider ove generacije. Kada smo krenuli u novu priču, videli ste njen značaj u kvalifikacijama protiv Hrvtaske. Aleksandra je definitvno lider ovog tima, ali nažalost, ona je imala probleme u toku sezone u Lionu. Njeno stanje sa kolenima je pod znakom pitanja. Procena je takva da onda ne može u ovom trenutku ništa da uradi. Pokušavali smo da uradimo nešto, da proba, ali ne može. I Dragana Stanković ima dosta problema, ona se povredila u februaru. Imala je tešku sezonu, ona je tu za sada, ali nije to to. To je potencijalni problem“, rekla je selektorka Marina Maljković.

Posle priprema na Zlatiboru, košarkašicama Srbije u Beogradu slede tri kontrolne utakmice sa Portorikom i Kinom, a potom idu u Istanbul, gde će pre odlaska u Sidnej imati još dva pripremna meča.

Na SP će igrati protiv Japana, Kanade, Australije, Francuske i Malija, a selektorka ne misli da ovaj šampionat žrtvuje radi stvaranja tima i EP koje sledi naredne godine.

„Ja sam takmičar u glavi. Ja to ne umem, nisam talentovana za tako nešto… Mi smo u februaru još to počeli, sa zdravom Draganom i Aleksandrom. I te sve mlade nove donele su nešto novo i lepo – uspele su da se kvalifikuju za SP. To je tada bilo u ravni čuda, ali čuda se ne dešavaju svaki dan. Mi ćemo na SP pokušati da se predstavimo u što boljem svetlu sa svim problemima koje imamo. Pokušaćemo protiv ekipa koje su jako dobre i koje su dugo na okupu, da odigramo što bolje možemo u datom trenutku“, objasnila je Marina Maljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari