Košarkašice Srbije sa Turskom započinju kvalifikacije za EP 1Foto: STARSPORT

Letos su ponovo prijatno iznenadile košarkašku javnost osvajanjem bronze na Evropskom prvenstvu; isti nosioci igre, uz nekolicinu darovitih igračica započeće večeras ciklus kvalifikacija za kontinentalni šampionat 2021.

U hali „Ranko Žeravica“ košarkašice Srbije ugostiće izuzetno neugodnu reprezentaciju Turske (17.00) koja je promenom Amerikanki težište igre pomerila značajno ka reketu. Tri dana kasnije, srpske gracije očekuje gostovanje Albaniji u Draču.

Marina Maljković, selektorka Srbije, u samo dve nedelje dva puta je dolazila iz Šangaja, gde je posvećena klupskim obavezama, kako bi na vreme obavestila igračice na koje računa, a potom i započela pripreme za dve vrlo važne utakmice na kojima neće biti Sonje Petrović, koja se oporavlja od operacije kolena, kao i centra Dragane Stanković.

Jelena Bruks predstavljaće najpouzdanije rešenje pod košem, kao i godinama unazad, gde će se nameriti na Holingsvort, koja je jedan od najdominantnijih centara u Evropi.

– Kao i do sada, idemo utakmicu po utakmicu, tako da smo trenutno maksimalno fokusirane na ekipu Turske. Očekujemo izuzetno težak meč, moramo biti spremne za visok ritam čitavih 40 minuta. Iskreno se nadam punoj dvorani, jer nam je to potrebno. Mogu samo da obećam da ćemo mi, kao i uvek, ostaviti srce na terenu i ko bude došao da nas podrži uživaće u košarci – rekla je Bruks, uz napomenu da će tek posle tog duela razmišljati o selekciji Albanije.

Aleksandra Crvendakić napominje da Srbija u novi ciklus kvalifikacija mora da uđe maksimalno skoncentrisana.

– Turska nije pokazala neki kvalitet što se tiče timske igre na Evropskom šampionatu, ali imaju tim sastavljen od igračica koje igraju Evroligu i jako prvenstvo u Turskoj. Moramo ozbiljno da shvatimo utakmicu i da budemo maksimalno koncentrisane. Poznate smo po tome što uvek dajemo 100 odsto svojih mogućnosti i tako će biti i ovog puta – poručila je Crvendakić.

Iskusni bek našeg nacionalnog tima Ana Dabović izuzetno poštuje današnjeg rivala.

– Očekujem dobru utakmicu, jer je Turska veoma jaka ekipa i težak protivnik, iako ovog leta nisu dobro prošle na Evropskom prvenstvu. Uvek se trudim da istaknem naše navijače, koji nam mnogo pomažu i to sam pomenula i ovog leta kada smo igrale u Zrenjaninu i Beogradu. Što više ljudi bude bilo, to ćemo i mi imati veći motiv za dobru igru – konstatuje jedna od naših najboljih igračica.

Meč Srbija – Turska na programu je u četvrtak od 17 časova u dvorani „Ranko Žeravica“ na Novom Beogradu, a ulaznice za taj duel prodaju se po ceni od 300 do 500 dinara na svim prodajnim mestima Tiketlajna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari