Košarkašice u četvrtfinalu 1Foto: FoNet/AP

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale olimpijskog turnira u Rio de Žaneiru, pošto je večeras u poslednjem kolu B grupe savladala Senegal sa 95:88 (27:15, 28:28, 21:23, 19:22).

Prvi deo takmičenja naš tim je završio sa dve pobede i tri poraza i zauzeo je četvrto mesto u grupi, pa će u četvrtfinalu igrati protiv Australije, koja je prva u A grupi.

Košarkašice Srbije su u debitantskom nastupu na Olimpijskim igrama ostvarile osnovni cilj da se kao aktuelne prvakinje Evrope plasiraju bar među osam najboljih.

Za više od toga biće neophodna bolja i, pre svega, sigurnija igra, jer su Australijanke grupnu fazu takmičenja završile sa svih pet pobeda i pored Amerikanki pokazale su najviše na ovom turniru.

Utakmica protiv Senegala bi u drugim okolnostima sigurno bila rutinski odrađena, jer je razlika u kvalitetu ogromna. Naše današnje protivnice su prve četiri utakmice gubile u proseku sa 41 razlike, pa je jasno da objektivno nisu dorasle ovakvom takmičenju.

Sredinom prve četvrtine izgledalo je da će i naše košarkašice ostvariti veoma ubedljivu i laku pobedu, jer su u 16. minutu imale 20 poena prednosti. Tada je, međutim, počeo pad u njihovoj igri i razlika se smanjivala, umesto da se uvećava.

Početkom treće četvrtine Senegal je prišao na samo šest poena zaostatka, posle čega su se izabranice Marine Maljković ipak trgle i zaigrale mnogo angažovanije i sa više koncentracje, pa je vraćena dvocifrena prednost.

Veliki značaj utakmice očigledno je opteretio naše košarkašice, pa nisu odigrale ni blizu svog maksimuma, što se posebno odnosi na odbranu. Primili smo čak 88 poena od ekipe koja je do sada na olimpijskom turniru dala najviše 68 koševa, pri čemu smo imali i manje skokova.

Sada kada se ženska košarka upisala u anale rasterećenije se može ući u duel protiv Australije, koja je u Londonu pre četiri godine osvojila bronzanu medalju, a treća je bila i na poslednjem prvenstvu sveta.

Srbija: Radočaj, Petrović 20, Čađo 2, Krnjić 2, Jovanović 7, Milovanović 18, Butulija 8, Crvendakić, Stanković 2, M. Dabović, A. Dabović 15, Pejdž 15.

Senegal: Tijam, Ara Traore 12, Dieng 11, Diuf 3, Vane, Astu Traore 30, Dijara 5, Si 3, Ture 6, Roče 2, Fol 16.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari