Pet klupskih takmičenja i punoletstvo u jednom polugođu: Ko je Kosta Nedeljković, desni bek koga je Crvena zvezda prodala u Aston Vilu za 9.000.000 evra? 1Foto: Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kosta Nedeljković je suprotni primer utemeljenog trenerskog mišljenja Milovana Đorića da srpski fudbal više ne stvara bekove.

U nedeljno predvečerje, baš nedugo posle utakmice u Liverpulu u engleskoj Premijer ligi između Evertona i Aston Vile, odjeknulo je po portalima da je Crvena zvezda prodala 18-godišnjeg desnog beka birmingemskom timu, evropskom prvaku iz 1982, za devet miliona evra i za procente od budućeg transfera.

Ukazano je da će Kosta Nedeljković ostati na Marakani do kraja ove sezone, u kojoj mu je doskorašnji trener crveno-belih Izraelac Barak Bahar ukazao poverenje u 12 utakmica Superlige Srbije i četiri puta u Ligi šampiona.

Rođen je u Smederevu, 16. decembra 2005.

Stekao je punoletstvo između dve utakmice jesenas u kojima bi svaki mladi lav jedva dočekao da igra. A u obe je igrao od početka.

U Zvezdinoj odbrani, koju je Bahar s odmicanjem prvog polugođa formacijski izmenio, pa je umesto s trojicom u poslednjem bedemu krenulo da se deluje s četvoricom, odnosno s dva klasična beka, Nedeljkoviću je dato da se iskaže i protiv evropskog prvaka Mančester sitija u Beogradu i u večitom derbiju s Partizanom u Humskoj, posle kojeg se otišlo na zimske ferije.

Zvezda je na oba meča izgubila. Nedeljković je oba puta zamenjen u drugom poluvremenu iz taktičkog opredeljenja da se navalni red pojača izrazitim napadačima.

Koliko se u klubu našlo da je njegov napredak već dovoljan za igranje u prvom timu govori i to da je prve dve evropske utakmice odigrao u omladinskoj Ligi šampiona kod trenera Nenada Milijaša, a sledeće četiri u vodeem takmičenju klupskog fudbala Evrope, u grupama sa glavnim timovima i njihovim podmlacima.

Nekoliko puta je igrao za Zvezdinu filijalu Grafičar u Prvoj ligi Srbije, a dvaput kod Bahara u Kupu Srbije.

Kosta Nedeljković – s Piksijem ili s Krivokapićem?

Selektor reprezentacije Dragan Stojković ima nameru da ga pozove za prijateljske utakmice s Rusijom u Moskvi (21. mart) i s Kiprom u Limasolu (25. mart), koje su pripremne za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Naslućuje se i zato da Piksi „u minut do 12“ pred veliko takmičenje misli da promeni formaciju u kojoj naš nacionalni tim igra, to jest da se sa sistema 3-5-2 pređe na 4-2-3-1, što bi umnogome rešilo propuste u odbrani „orlova“ zbog kojih se neretko patilo u rezultatima poslednjih godina.

Pet klupskih takmičenja i punoletstvo u jednom polugođu: Ko je Kosta Nedeljković, desni bek koga je Crvena zvezda prodala u Aston Vilu za 9.000.000 evra? 2
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Nedeljković je juniorski reprezentativac, za igrače do 19 godina, u klasi kod Radovana Krivokapića.

Nade su prošle prvu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje se ove godine igra u Severnoj Irskoj (15-28. jul).

U martu (20-26), baš u vreme utakmica seniorske reprezentacije, očekuje ih turnir tzv. elitne grupe s Danskom, Portugalijom i Grčkom, odakle će samo prvoplasirani na šampionat za svoj uzrast.

Videće se, dakle, hoće li Nedeljković kod Stojkovića ili s Krivokapićem.

Nedeljković je ponikao u Zvezdinoj školi fudbala.

Čini se da je bek kakvog srpski fudbal dugo nije izrodio.

Na njemu je da se ne ponese i da njegova mladost ostane čvrsto na zemlji čak i ako bude jedini debitant u državnoj selekciji.

Kakva je konkurencija i koji su zahtevi od igrača u Premijer ligi, a pogotovo od modernih bekova koji su u „kolevci fudbala“ prave mašine uz aut-linije, mogao je da shvati iz duela i s omladincima Mančester sitija i s prvim timom trostrukog uzastopnog engleskog prvaka.

Ostane li Aston Vila do kraja šampionata u vrhu, postaće 11. engleski učesnik u istoriji Lige šampiona (od sezone 1992/93), a onda će se videti hoće li i Španac Unai Emeri imati hrabrost da kao Barak gurne Nedeljkovića u tu vatru.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari