Kraj crne serije kao "moranje" 1Foto: STARSPORT

Prošle sezone je imao zadatak da stabilizuje ekipu koju je preuzeo sredinom takmičarske godine; osvojenim Kupom Radivoja Koraća kupio je sebi vreme i stekao poverenje uprave kluba, koja je kadrovskim rešenjima i finansijskim manevrima učinila dosta toga kako bi Nenad Čanak imao sastav kadar da se bori za trofeje.

Start takmičarske 2018/19 ipak nije bio u skladu sa nadanjima predsednika Ostoje Mijailovića i njegovih saradnika. Uoči večerašnjeg meča sa Asvelom u hali „Aleksandar Nikolić“ (19.00) u četvrtom kolu Evrokupa, Partizan je vezao tri poraza i seriju gostujućih mečeva završio na najgori mogući način. S tim u vezi, trener Čanak mogao bi da oseti poseban pritisak, jer su u upravi počeli polako da se preispituju i razmatraju potencijalne alternativne opcije na mestu trenera.

Entoni Braun, američki košarkaš koji se najbolje snalazi na poziciji beka, još uvek je u pregovorima sa upravom Partizana. Ukoliko utanači finansijske detalje, provizorno oko 350.000 evra do kraja sezone, zajedno sa toliko iščekivanim transferom Stefana Jankovića, crno-beli bi trebao da budu daleko kompetitivniji u odnosu na sastav sa kojim će se nameriti na Asvel. Letošnjim dolaskom Zvezdana Mitrovića, dokazanog crnogorskog stručnjaka koji je u prethodne tri sezone rezultatski i strukturno preporodio Monako, klub u vlasništvu čuvenog Tonija Parkera istakao je visoke ambicije. Uostalom, Asvel bi naredne godine trebalo da zaigra u Evroligi (proširenje na 18 timova), s tim u vezi i ne čudi što su između sezona angažovani iskusni igrači: Kalnietis, Bilan, Bakner koji sa prekaljenim starosedeocima čine jednu vrlo skladnu celinu. Ekipa iz Vilerbana lider je u šampionatu Francuske s perfektnim skorom (6-0) i od početka sezone pretrpela je samo poraz od Valensije na startu Evrokupa.

– Veoma važna utakmica za obe ekipe. Može dosta da donese po pitanju plasmana u narednu fazu Evrokupa. Asvel je tim koji se zbog spleta okolnosti našao u šestom šeširu, inače, spada među kvalitetnije ekipe u ovom takmičenju. Fizički je jak, imaju dosta iskusnih igrača koji u trenutku mogu da na terenu naprave razliku. Što se nas tiče, dobar rezultat bi nam višestruko značio i daćemo sve od sebe da kroz 40 minuta košarke do njega i dođemo – poručio je Čanak.

Partizan će u kadrovskim problemima (roviti Zagorc i Si) imati naspram sebe defanzivno vrlo dobru ekipi za francuske prilike. Asvel rivalu dopušta prosečno oko 70 poena; podatak od 20 timskih asistencija pokazuje da su Kalnietis i Demarkus Nelson (bivši košarkaš Zvezde) isključivo zaduženi za organizaciju igre. Asvel u Evrokupu za tri šutira preko 42 odsto, a prekaljeni Sloter se najviše ističe u tom segmentu (50 odsto). Asvel i na centru ima više „varijacija na temu“ počevši od klasične petice u liku Mira Bilana, sve do atipičnog Amine Nua, koji je sasvim dobar i u šutu sa distance.

Janković i zvanično

Posle sage duge oko dva meseca i brojnih peripetija Stefan Janković je u ponedeljak potpisao za Partizan, kao pozajmljeni igrač Fuenlabrade. Zvezda je nakon izgubljenog spora na KSS tužbu podnela Olimpijskom komitetu Srbije, ali je Partizan preko Fuenlabrade našao način da dovede Jankovića, s obzirom na to da je FIBA omogućila španskom klubu da registruje igrača. Krilni centar sa kanadskim i srpskim pasošem možda bi već večeras mogao da debituje za crno-bele, pošto je sa njima i trenirao već izvesno vreme.

Raspored i tabela

Grupa C

utorak

Partizan – Asvel 19.00

Trento – Turk Telekom 20.30

sreda

Zenit – Valensija 19.00

1. Valensija 3-0

2. Zenit 2-1

3. Asvel 2-1

4. Partizan 1-2

5. Trento 1-2

6. Turk Telekom 0-3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari