Kraj jedne tužne epizode 1Foto: STARSPORT

Očajna sezona Partizana mogla bi rezultatski već da se završi u sredu, 10. marta ukoliko Metropolitan ne bude bio savladan u Ljubljani u poslednjem kolu Top 16 faze.

Crno-belima će biti imperativ pobeda, jer jedino u tom slučaju mogu ostati konkurentni za plasman u četvrtfinale Evrokupa.

Uprkos jasnom rezultatskom značaju, u Humskoj je juče na dnevnom redu bio rastanak sa Sašom Filipovskim, koji, vrlo izvesno, neće voditi ekipu protiv francuskog predstavnika.

Slovenački stručnjak početkom novembra 2020. u nasledstvo je dobio poprilično raštimovan tim koji mu je ostavio Vlado Šćepanović.

Samim (ne)činjenjem Filipovski se (ne)svesno potrudio da ga još više oslabi neracionalnim odlukama da se prvenstveno ratosilja plejmejkerskog tandema Gordić- Miler Mekintajer.

Angažman Džošue Perkinsa, ispostaviće se neadekvatnim za potrebe crno-belih, a ostanak na samo jednom plejmejkeru, neiskusnom za nivo igranja u Evrokupu i ABA ligi presedanom koji će biti zabeležen u klupskim almanasima kao jedinstven primer nepoznavanja gradiva.

Filipovski je početkom mandata na klupi crno-belih bio neodlučan u vezi sa mogućnostima Erika Mike na poziciji centra; Amerikanac je bio i blizu odlaska iz kluba (imao i ponudu nemačkog Ludvigzburga), ali se slovenački stručnjak predomislio u poslednjem trenutku, iako je tim sve vreme patio na mestu centra na kojem Janković i Mozli nisu bili ni blizu igara iz prethodne sezone.

Iako je bio svestan fizičkih limita kapitena ekipe, Filipovski je odlučio da “revitalizuje” Veličkovića i pruži mu daleko veću minutažu kao vid jedine alternacije za Rašona Tomasa na mestu krilnog centra.

Ideje vezane za spuštanje Zagorca ili Dangubića na četiri nisu mu bile prijemčive, dok je istovremeno neracionalno forsirao Ognjena Jaramaza na jedinici, iako je reprezentativac Srbije po vokaciji bek-šuter.

Posledično, Partizan je nastavio sa rezultatskim posrtanjem, započetim za vreme Vlada Šćepanovića, oličenim u šest vezanih abaligaških poraza, dvomesečnim postom na Jadranu i lošim partijama u Evrokupu, čiji zajednički činilac predstavlja gubitak kompasa i neispunjenje primarnih ovosezonskih ciljeva.

Istine radi, Filipovski je imao problema i sa povređenim igračima i to u krucijalnom delu sezone.

Partizan će morati da se suprotstavi i Metropolitanu lišen pomoći centarskog tandema Vil Mozli – Erik Mika, dok će nastupi Novice Veličkovića i Radeta Zagorca takođe biti upitni.

Svestan da su šanse za prolaz u Top 8 Evrokupa veoma male, ujedno razočaran načinom igre i porazom od Cibone u 20. kolu ABA lige, Filipovski je zatražio razgovor sa predsednikom Ostojom Mijailovićem koji je juče za epilog imao sasvim izvesnu treću ovosezonsku promenu na klupi Partizana.

Posle Šćepanovića, Lazića, koji je bio privremeno rešenje i Filipovskog, razočaravajuću sezonu na klupi crno-belih privešće trener koji na kraju neće biti dugoročno rešenje.

Ujedno i smena Nikole Lončara, sportskog direktora, usred sezone, što je raritet koji zaslužuje posebno poglavlje, dodatni je pokazatelj da bi račune u junu trebalo da plože svi, od predsednika Mijailovića, pa do samih igrača, među kojima je ne mali broj onih koji su bezvoljni, nedovoljno motivisani i profesionalni.

Matović preuzima kormilo

Partizan će protiv Metropolitena, ali i do kraja sezone voditi Aleksandar Matović, jedan od dosadašnjih pomoćnika Filipovskog. Matović je počeo kao trener u Borcu, potom je prešao u Partizan gde je radio sa mlađim selekcijama. Bio je u stručnom štabu AEК-a, Budućnosti, a po povratku u Partizan bio u trenerskim timovima Miroslava Nikolića, Nenada Čanka, Andree Trinkijerija, Vlade Šćepanovića i Saše Filipovskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari