"Krajnje je vreme za promene da ne bi bilo - fudbal se rodio u Engleskoj, a umreće u Srbiji": Slavoljub Muslin za Danas o izborima u FSS 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Bivši selektor Srbije stao uz svog bivšeg učenika u njegovoj borbi za najodgovorniju funkciju u Fudbalskom savezu Srbije.

Slavoljub Muslin je sa srpskim fudbalom raskrstio 2017. godine, kada je smenjen posle uspelih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, zbog odbijanja da protežira pojedine igrače u nacionalnom timu, tj. po direktivi Slaviše Kokeze promeni svoje kadrovske izbore za Mundijal, ali sada je spreman da se vrati na mesto „zločina“.

I indirektno učestvuje u borbi za naslednika pomenutog predsednika FSS, jer ga je Nemanja Vidić uvrstio na spisak potencijalnih potpredsednika u svom budućem Izvršnom odboru FSS, ukoliko pobedi Dragana Džajića na predsedničkim izborima 14. marta. Računajući na njegovo znanje, dugu fudbalsku kilometražu i poznavanje domaćih (ne)prilika.

„Nisam imao dileme oko prihvatanja Nemanjinog poziva. Iz prostog razloga što mislim da je Vidić pravi čovek za to mesto. Srpskom fudbalu je potreban pošten i nezavisan predsednik kao što je on. Čvrsto verujem u njegove iskrene i čestite ideje i planove. Apsolutno sam siguran da bi radio samo i isključivo u interesu tog našeg uništenog i napaćenog sporta.

Nikako u ličnu korist ili za dobro pojedinaca u Savezu i(li) okolo njega. Krajnje je vreme za promene, suštinske i radikalne. Inače će biti onako kako predviđa jedan moj prijatelj. „Fudbal se rodio u Engleskoj, a umreće u Srbiji, uskoro“. Zvuči surovo i deprimirajuće, ali stvari tako stoje. Nažalost“, kaže Slavoljub Muslin i razgovoru za Danas.

Kada se polemiše o mogućem predsednikovanju legendarnog kapitena Mančester junajteda i nekadašnjeg komandanta odbrane našeg nacionalnog tima kao jedan od argumenata poteže se njegovo funkcionersko neiskustvo, odnosno činjenica da još nije stigao da u praksi primeni teorijsko znanje stečeno u savlađivanju tajni dobrog sportskog menadžmenta, za „katedrom“ Evropske fudbalske federacije.

„Nemanju znam još od kada sam mu bio trener u Crvenoj zvezdi. Nisam ga napamet uveo u prvi tim, sa njegovih 19 godina. Odmah je igrao kvalifikacije za Ligu šampiona, pokazavši sav svoj talenat i čvrst karakter. Vođa se ne postaje, jesi ili nisi predvodnik. Vidić je predodređen da komanduje i, jednako bitno, uvek bude u prvoj borbenoj liniji. Baš zato što ga odlično poznajem stao sam iza njega u ovoj priči.

O njegovom neiskustvu van terena… Ne moramo da idemo daleko u traženju primera da je moguće „nepripremljen“ odlično voditi Savez. Davor Šuker imao je takvu polaznu osnovu, a vidimo gde je danas Hrvatska u evropskim i svetskim okvirima. I Dejan Savićević je prošao isto u njegovoj Crnoj Gori. Kakva korist od iskusnih kadrova kada su ovako srozali srpski fudbal?!“, pita (se) bivši trener Crvene zvezde, Bordoa, Lensa, Himkija, Lokerena, Krasnodara, Levskog, Standarda iz Liježa…

Šezdesetdevetogodišnji Muslin je već neko vreme u sportskoj penziji, a tvrdi da eventualno aktiviranje za potrebe rada na Terazijama 35 ne bi bilo finansijski motivisano.

„Samo želim da pomognem kvalitetnom, ispravnom, ambicioznom i vrednom čoveku kao što je Vidić. I njegovoj ekipi. Ne zanimaju me nikakva plata, premije, privilegije… Verujem da je Vidić birao saradnike prema sebi, svojim načelima i principima. I da bi, kažem još jednom, radio samo za opšte dobro“.

Međutim, pitanje je koliko može da napravi u neravnopravnoj borbi, sa mnogo opstrukcija o kojima je pričao i sam Vidić. U situaciji kada su vodeće garniture svih Saveza – članova FSS već dale jednoglasnu i javnu podršku igračkoj i funkcionerskoj legendi Crvene zvezde, Draganu Džajiću.

„Vidić nije naivan, svestan je u kakvom svetu živimo i u kakvim se okolnostima kandidovao za predsednika FSS. Za pobedu je potrebno dobiti veliki broj glasova delegata Skupštine, ali hoćemo da verujemo u čudo 14. marta. Nije u njegovoj prirodi da se povlači i odustaje, nije to radio ni na najobičnijim treninzima. Čuda se dešavaju, zar ne?“.

Sa druge strane „rova“, polovinom sledećeg meseca, stajaće počasni predsednik najtrofejnijeg srpskog kluba. I(li) ljudi koji su 76-godišnjaka rodom sa Uba, opšti je utisak, gurnuli u prvi plan kao čoveka čije ime ima posebnu težinu, zbog onoga što je napravio u Zvezdinim kopačkama, a onda kao njen direktor.

„Drugi kandidat je super, ali mislim da je njegovo vreme prošlo. Tvrdim da je Nemanja Vidić najbolje rešenje“, kategoričan je Muslin.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari