Krajnji rok za odluku o Evroligi i Evrokupu 24. maj 1Foto: FoNet/Evroliga

Krajnji rok za odluku o tome da li će se nastaviti ili prekinuti takmičenja u košarkaškoj Evroligi i Evrokupu je 24. maj, odlučeno je danas na sastanku čelnika takmičenja i Udruženja evroligaških igrača.

Kako se navodi na sajtu Evrolige, utvrđene su brojne minimalne obaveze i garancije za ovu sezonu, za igrače i klubove.

Odluka o takmičenjima biće doneta 24. maja. Ako se nastave Evroliga i Evrokup, ekipe će od 29. maja do 11. juna biti u karantinu ako je potrebno, dok su pripreme planirane za period od 12. juna do 2. jula. Planirano je da se u Evroligi odigraju preostale 54 utakmice, a da se zatim u jednom gradu odigra fajnal ejt, u periodu od 4. do 26. jula.

Planirano je da se Evrokup odigra prema postojećem formatu, uključujući četvrtfinale, polufinale i finale, od 4. do 17. jula. Nije poznato da li će to biti dvomeči ili će se igrati po jedna utakmica.

Sve utakmice igrale bi se bez publike.

Bord Evrolige jednoglasno je odlučio da će takmičenja biti nastavljena samo ako to dozvole zdravstvene vlasti i lokalna samouprava.

Kako se navodi, ako takmičenja ostanu suspendovana, igrači će na svoju odgovornost moći da se vrate u rodne gradove, uz preporuke pridržavanja svih zdravstvenih smernica. Isplata njihovih plata se odlaže.

Ako bezbednosni i zdravstvenih uslovi to dozvole, sezona će se nastaviti, pa se u tom slučaju ugovori igrača za ovu sezonu produžavaju do 31. jula, a 85 odsto osnovne plate isplatiće klubovi, najkasnije 15. avgusta.

Ako se sezona ne završi, ugovori igrača smatraće se završenim, dok će se u slučaju višegodišnjih ugovora, obaveze klubova i igrača nastaviti 1. jula. Klubovi će platiti 80 odsto osnovne plate, najkasnije 15. avgusta.

Evroliga i njene komisije će pratiti sve strane kako bi se osiguralo da ispunjavaju sve obaveze.

Kako se navodi, razgovori sa Odborom glavnih trenera Evrolige su u toku, sa ciljem da se postigne dogovor o nagodbi na nivou cele lige.

„Ovo je važan dogovor za ligu. Želim da izrazim zahvalnost svim igračima pošto razumeju da su oni važan deo rešenja za krizu sa kojom se svi suočavamo. Njihova odluka kao članova ELPA i današnji sporazum je još jedan korak ka osiguravanju da liga i njeni klubovi ostanu u poziciji da rastu kada prođe kriza sa korona virusom. Svi trpe zajedno kao tim i ponosan sam što cela evroligaška košarkaška porodica ostaje ujedinjena u ovim teškim vremenima kako u finansijskom smislu tako i za javno zdravlje“, rekao je prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu.

Od srpskih klubova Crvena zvezda igra u Evroligi, a Partizan u Evrokupu. Crno-beli su se plasirali u četvrtfinale i kao najbolji tim imaju prednost domaćeg terena do kraja takmičenja.

Crveno-beli imaju skor od 11 pobeda i 17 poraza i zauzimaju 14. mesto na tabeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari